ZZP Servicedesk

10 goede voornemens voor zzp’ers

10 goede voornemens voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Hoewel er tussen 31 december en 1 januari feitelijk weinig verandert, voelt de eerste dag van het nieuwe jaar toch altijd als een schone lei. Een mooi moment dus om ook op zakelijk vlak wat veranderingen aan te brengen. Deze 10 goede voornemens kunnen jou een (nog) succesvol(ler) nieuw jaar bezorgen.
Ga succesvol het nieuwe jaar in!

1. Jezelf als een bedrijf gaan zien

Nog te veel zzp’ers nemen zichzelf niet serieus. Ze zien zichzelf als een eenpitter die moet dansen naar de pijpen van opdrachtgevers. Is dat bij jou het geval? Spreek met jezelf af dit in het nieuwe jaar anders te doen. Als jij jezelf niet als een serieus bedrijf ziet, dan doen je opdrachtgevers dat ook niet. Ga zakelijk en professioneel om met afspraken, deadlines en betalingen. Zo voorkom je dat je een marionet wordt van jouw opdrachtgevers.
 

2. Je tarief verhogen

Vind je dat je te weinig vraagt voor jouw diensten? Gooi je tarief dan in het nieuwe jaar omhoog. Realiseer je dat je niet alleen in je eigen levensonderhoud moet voorzien, je moet ook geld apart kunnen zetten voor vakanties, verzekeringen, voor als je een keer griep krijgt en voor je pensioen. Daarnaast gaat zo’n beetje de helft van jouw tarief rechtstreeks naar de Belastingdienst.
 
Checken of jij een redelijk tarief vraagt doe je met de volgende berekening:
 
  • Schat in wat je brutoloon zou zijn wanneer je hetzelfde werk fulltime in loondienst zou doen. En maak deze berekening:
 
[Brutoloon in loondienst + 8 procent vakantiegeld + 25 procent werkgeverslasten]  
 
Deel dit door
 
Het gemiddeld aantal werkuren per maand bij fulltime dienstverband (= 173,36 uur)
 
Doe dit keer 2
_____________________________________________
Uitkomst: het bedrag dat jij minimaal per uur moet vragen
 

3. Je website en social media updaten

Als je een drukbezette zelfstandige bent, schieten je website en social media er nog wel eens bij in. Plan een moment in om te checken of alle teksten, contactgegevens en profielgegevens nog up to date zijn. Haal eventueel oudere berichten van je social accounts af als deze nu niet meer bij jouw bedrijf passen. Plan meteen een nieuw moment in in het komende jaar om weer een updaterondje te doen.

 

4. Tijd maken voor acquisitie

Acquisitie is geen leuke klus en wanneer men genoeg opdrachtgevers heeft, wordt er vaak weinig aandacht aan besteed. Terwijl het erg belangrijk is een netwerk aan opdrachtgevers te hebben. Plan daarom in het nieuwe jaar meerdere momenten in om oude banden aan te halen, potentiële nieuwe opdrachtgevers aan te schrijven en je netwerk uit te breiden.

 

5. Je verzekeringen checken

Waarschijnlijk heb je ooit eens een verzekeringspakket afgesloten en er daarna weinig meer naar omgekeken. Pak de polissen erbij en check of de dekking en verzekeringen nog passen bij jouw bedrijf. Misschien ben je wel over- of onderverzekerd.
 

6. Jezelf iets nieuws gunnen

Werk je al jaren met dezelfde laptop, dezelfde telefoon of andere verouderde apparatuur? Of kan je werkplek wel een opknapper gebruiken? Gun het jezelf iets nieuws aan te schaffen. In veel gevallen kun je het van de belasting aftrekken.
 

7. Je tijd beter managen

Als zelfstandige kun je altijd wel werken. Hoe vaak overkomt het je niet dat je zo geconcentreerd bezig bent dat je vergeet te eten of te drinken? Ben jij slachtoffer van je eigen slechte timemanagement? Pak dit in het nieuwe jaar aan. Gun jezelf vrije tijd en ontspanning. Als je een hogesnelheidstrein altijd op volle toeren laat draaien, gaat ‘ie uiteindelijk een keer stuk…

 

8. Nieuwe plekken bezoeken

Zit jij vaak op dezelfde plek te werken? Verbreed je spectrum. Er zijn meer dan genoeg plekken waar je als zelfstandige terecht kunt om te flexwerken. Een nieuwe plek kan je nieuwe inspiratie geven en je kunt met nieuwe interessante mensen in contact komen. Kom letterlijk uit je comfort zone in het nieuwe jaar!
 

9. Vaker ‘nee’ zeggen

Nee zeggen tegen een opdracht kan heel moeilijk zijn. Je loopt immers geld mis. Maar je bent niet voor jezelf begonnen om dingen tegen je zin te doen. Zie je een klus niet zitten of heb je er geen tijd voor? Durf nee te zeggen.
 

10. Een langetermijnstrategie maken

Misschien gaat het nu wel hartstikke goed met je bedrijf, maar hoe zorg je ervoor dat dat in de toekomst ook zo blijft? Dwing jezelf jaren vooruit te kijken en stippel een strategie uit om de komende jaren aan het werk te blijven. Zonder visie en strategie zal succes op den duur uitblijven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Zakelijke Iphone 12
Onlangs presenteerde Apple haar nieuwe smartphone: de iPhone 12. Het toestel wordt verkocht in vier modellen en kent diverse verbeteringen ten opzichte van de iPhone 11 uit 2019. Heb je als ondernemer een nieuw toestel nodig, of wil je medewerkers een telefoon aanbieden voor zakelijk gebruik? In dat geval kan de iPhone 12 het overwegen waard zijn.
Je logo is hét belangrijkste communicatiemiddel voor de herkenbaarheid en naamsbekendheid van je bedrijf. Dat is niet iets dat je even in elkaar flanst. Als het goed is ben je niet zomaar je bedrijf begonnen. Daar heb je goed over nagedacht en datzelfde is aan te raden voor je logo. Daar zit je zomaar 30 jaar aan vast.
Zo maak je van sporten een gewoonte
Iedere ondernemer moet prioriteiten stellen. Vaak komt werk op één, omdat er toch geld verdiend moet worden. Sporten (en gezond eten) wil er dan nog wel eens bij inschieten. Maar bedenk jezelf eens hoe energiek je je voelt na het sporten. Door regelmatig te sporten heb je meer energie en kun je dus ook met veel meer energie aan je bedrijf werken.
Het is zomer in Nederland en dat is te merken. Er is sprake van een hittegolf. Maar 30 graden of niet, jij kunt niet lekker gaan luieren in het park want er moet gewoon gewerkt worden. En hoe goed je je best ook doet, waarschijnlijk zijn deze tropische dagen niet de dagen waarop je het meeste werk uit je vingers krijgt. Met deze tips kun je toch een beetje productief blijven in de hitte.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.