ZZPSERVICEDESK

10 motivatietips voor als je vanuit huis werkt

10 motivatietips voor als je vanuit huis werkt

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er werk je plaatsonafhankelijk en dat zien vele zelfstandigen als een groot voordeel. Dit betekent soms ook dat je vanuit huis werkt. Juist dat wordt soms wel eens als lastig ervaren: je raakt sneller afgeleid en de stap om even wat anders te doen is een stuk groter. Waar haal je dan de motivatie vandaan om aan het werk te gaan?
‘Gemotiveerd zijn’ kan je leren

Beginnen met je werk of jezelf gemotiveerd houden gedurende de dag kan best moeilijk zijn. Nou is de een van nature meer gemotiveerd, dan de ander. Dit heeft volgens wetenschappelijk onderzoek te maken met de dopamine die wordt vrijgegeven. Deze stof zorgt ervoor dat er signalen naar je zenuwcellen gestuurd worden en jij gemotiveerd raakt om een bepaald doel te behalen. Ben jij niet die zzp’er die van nature super gemotiveerd is en alsmaar probeert kracht uit jezelf te halen? Dan zijn hier een paar tips om zo effectief mogelijk te werk te gaan als je vanuit huis werkt.
 

1.  Volg hetzelfde ritueel als wanneer je de deur uit gaat

Zolang jij in je meest comfortabele kleding rond blijft lopen, blijven je hersenen ook in een slaapstand. Ondanks het feit dat het erg aantrekkelijk is om in je pyjama rond te lopen, scheelt het een hoop als je de dag begint alsof je van plan bent het huis uit te gaan. Neem een douche en trek kleren aan die je ook naar kantoor zou dragen.
 

2. Begin met hetgeen waar je tegenop ziet

Vaak is er die ene taak waar je totaal geen zin hebt. Je blijft het eeuwig uitstellen, maar het knaagt, want je weet dat je het toch echt een keer moet gaan doen. Zet je er overheen en begin er ’s morgens meteen mee. Dan kan je daarna verder met de taken die je wel interessant vindt.
 

3. Maak een planning

Het kan je veel rust geven om een takenlijstje op te stellen met alles wat moet gebeuren. Begin met de activiteiten met de hoogste prioriteit. Bedenk hoeveel tijd je per taak nodig hebt. Sommige taken zullen misschien niet echt een eindtijd hebben. Plan dan een eindtijd in.
 

4. Beperk mailen

De e-mail kan afleidend werken. Je gaat snel dingen even tussendoor doen of stelt andere taken uit om mailtjes te beantwoorden. Probeer een paar vaste momenten voor het ‘mailen’ in te stellen zodat je je kunt focussen op je werkzaamheden met meer prioriteit.
 

5. Neem pauzes

Het is goed om verschillende pauzemomenten in te lassen. Ga bijvoorbeeld wat drinken halen na het afronden van een taak. Zorg dat je tijdens de lunch even weg gaat van je werkplek. Zo zorg je dat je je echt even afsluit van het werk.
 

6. Stel een eindtijd in

Het aanhouden van een vaste eindtijd en het feit dat je daarna ook echt vrij bent, zorgt ervoor dat je gemotiveerder wordt om je taken voor die tijd uit te voeren.
 

7. Frisse lucht en beweging

Dit kan aan het begin van de dag of tussendoor. Het zorgt voor extra energie en je voelt je gelukkiger.
 

8. Effectieve uren maken

De een werkt beter in de ochtend, de ander in de avond. Werken als je moe bent heeft geen enkele zin. Achterhaal welke momenten het best werken voor jou. Je kan het beter kort en geconcentreerd houden.
 

9. Neem afstand van de situatie

Als je merkt dat je concentratie er even niet is kan je het beste wat afstand nemen van de situatie. Dit kan je doen door even de deur uit te gaan of wat anders te doen. Dan kan je vanaf een afstand naar het probleem kijken en kom je tot nieuwe inzichten.
 

10. Beloon jezelf

Trakteer jezelf op kleine dingen gedurende de dag.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…
hoe bepaal ik mijn tarief als zzp'er
Vaak werk je als zzp’er met een uurtarief. Maar hoe bepaal je hoe hoog jouw uurtarief is? Wij hebben voor je op een rijtje…
Succesvol ondernemen, voor veel mensen is het een droom. Er zijn genoeg redenen te bedenken om je eigen bedrijf te starten, maar vaak nog…
Sabine Klykens begeleidt en verzorgt kinderen en jongvolwassen (0-18 jaar) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het verzorgen en opvoeden van kinderen met een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.