ZZP Servicedesk

10 tips om te netwerken als introvert

10 tips om te netwerken als introvert

Introvert zijn en netwerken wordt gezien als een lastige combinatie, volgens business- en netwerkcoach Guy Strijbosch. Hij ziet in zijn trainingen dat sommige startende ondernemers introvert zijn, maar dit hoeft volgens hem het netwerken niet in de weg te staan. Hoe kun je als introvert persoon toch succesvol netwerken?

Wees niet bang

Guy geeft onder andere trainingen in hoe je je als ondernemer moet presenteren op netwerkbijeenkomsten. Met zijn bedrijf Guy Strijbosch coaching begeleidt hij onder andere ondernemers op zakelijk en sociaal gebied en geeft hij attitudetrainingen. Zelf heeft hij meer dan 400 netwerkborrels bezocht. Hij geeft 10 tips om als introvert alles uit een netwerkevenement te halen.

1: Guy: “Kies een plek die bij jou past. Soms vinden netwerkbijeenkomsten bijvoorbeeld plaats in een koffiebar, een café of flexwerkplek. Een prettige omgeving stelt jou op je gemak.”

2: “Wees je bewust van de boodschap die je aan anderen wilt overbrengen en focus je op je doel. Waarom ben jij op deze netwerkborrel?”

3: “Wees er bewust van dat iedereen ooit voor de eerste keer op een netwerkborrel stond. Deze mensen waren wellicht tien jaar geleden ook introvert.”

4: “Bereid je goed voor. Er is vaak een deelnemerslijst. Hierop kun je zien met welke ondernemers je graag zou willen praten.”

5: “Als je net binnen bent gelopen bij een netwerkbijeenkomst, zoek dan iemand die ook alleen staat of net binnenkomt, diegene zit in hetzelfde schuitje als jij.”

6: “Als je tegenover iemand staat, stel je dan voor en steek je hand uit. Niemand zal je hand weigeren. Het klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar er zijn ook mensen die dit vergeten en gelijk losbarsten.”

7: “Begin een gesprek met de zin: ‘Waarom ben jij hier?’ Dit zorgt vaak voor een mooie opening van het gesprek.”

8: “Wees oprecht geïnteresseerd in de ander en stel vragen. Als je oprecht geïnteresseerd bent, komt dit al heel sterk over en beginnen mensen vanzelf te praten. Kom niet alleen om jezelf te verkopen.”

9: “Misschien ben je introvert als je het over je werk hebt, maar praat je honderduit over persoonlijke zaken. Begin dan in dat geval vooral over iets persoonlijks. Bijvoorbeeld je passie voor modeltreinen. Zoek mensen die gelijkgestemd zijn, maar maak het gesprek ook weer niet té persoonlijk. Netwerkbijeenkomsten zijn geen plek om het over je echtscheiding en dergelijke te hebben.”

10: “Stel jezelf een doel. Ga bijvoorbeeld niet weg voordat je twee visitekaartjes hebt ontvangen.”

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.