ZZP Servicedesk

2021: de 7 belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers

2021: de 7 belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Nog even te gaan en dan sluiten we het jaar 2020 af. We kunnen helaas niet voorspellen hoe het nieuwe jaar er voor jou uit zal gaan zien. Wel weten we dat vanaf 1 januari 2021 enkele nieuwe wetten in werking zullen treden, die jou als zzp’er direct kunnen raken. Na het lezen van dit artikel ben jij volledig op de hoogte van de belangrijkste wetswijzigingen.

1. Voor alle zzp’ers: verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is al jaren één van de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers. In 2020 konden zzp’ers, die voldoen aan verschillende criteria, 7.030 euro aftrekken van de Belasting. Sinds Prinsjesdag weten we dat dit bedrag de komende jaren flink omlaag zal gaan, totdat deze in 2028 zal uitkomen op 5.000 euro. In 2021 kun je als zzp’er 6.670 euro aftrekken.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

2. Op zoek naar een bedrijfspand? Meer overdrachtsbelasting

Ben jij voornemens in 2021 de volgende stap te zetten met je onderneming en een (nieuw) bedrijfspand in te trekken? Vanaf 1 januari zul je 8 procent overdrachtsbelasting moeten betalen in plaats van 6 procent. De kosten voor dat felbegeerde pand kunnen dus wel eens flink hoger uit gaan pakken.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

3. Actief in de zorg? Communiceer je BIG-nummer

Ben jij als zzp’er actief in de zorg? Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht je BIG-nummer actief te communiceren. Op deze manier wil de overheid het voor patiënten makkelijker maken om te controleren of jij als zzp’er in het BIG-register staat.

Wist je trouwens dat we bij ZZP Servicedesk een lidmaatschap hebben dat speciaal is afgestemd op zzp’ers in de zorg? Hier vind je alle informatie.

4. Intermediair? Meld fraude

Zie jij als zzp’er in de financiële sector (accountant, financieel adviseur, belastingadviseur, notaris etc.) een dubieuze, fiscale constructie? Vanaf 1 januari 2021 ben je verplicht dit binnen 30 dagen aan de Belastingdienst te melden. Wanneer je dit niet doet kan dit leiden tot boetes en strafrechtelijke vervolging. 

5: Dronebezitter? Registreer je drone en doe de kennistest

Maak jij als zzp’er gebruik van een drone? Bijvoorbeeld om video’s te maken die opvallen bij potentiële klanten? Je bent niet de enige. Ten opzichte van 2017 is het aantal drones waarmee professioneel wordt gevlogen verviervoudigd. Om het dronegebruik in Nederland veilig en verantwoord te laten verlopen, moeten alle dronebezitters hun toestel vanaf 1 januari 2021 officieel registreren. Bovendien moet je online een kennistest afleggen.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

6: Geraakt door COVID-19? Huur sociale woningen omlaag

Woon jij in een sociale huurwoning en kun jij aantonen dat jouw inkomen door de pandemie verlaagd is? In 2021 kun je bij de Rijksoverheid één keer huurverlaging aanvragen.

Lees hier hoe je de huurverlaging aan kunt vragen. De reeds lopende tegemoetkomingen (download hier het complete overzicht) blijven ook in het nieuwe jaar van kracht.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

7. Dreigend faillissement? Nieuwe schuldenregeling

We hopen natuurlijk dat je het niet nodig hebt, maar voor zzp’ers waar een faillissement dreigt, wordt per januari 2021 een nieuwe wet gelanceerd. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) geeft je de mogelijkheid een akkoord te krijgen op een schuldenregeling zonder instemming van alle schuldeisers. Een belangrijke voorwaarde is uiteraard dat je bedrijf in principe winstgevend is. Kun jij wel wat advies gebruiken voordat je jouw schuldenregeling bij de rechter voorlegt? Onze bedrijfsadviseurs staan voor je klaar.

Bron: Kamer van Koophandel en Ondernemersplein.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!