ZZP Servicedesk

4 gewoonten van gezonde ondernemers

4 gewoonten van gezonde ondernemers

Als je een ondernemer bent, is het belangrijk dat je gezond bent en blijft. Als je je fit voelt, ben je productiever en heb je meer energie om de hele dag bezig te zijn met je werkzaamheden.

Blog van Anoek de Voogd | Zelfstandig voedingsadviseur, sportpsycholoog & personal trainer
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om gezond te leven. Je kunt inspiratie opdoen door naar mensen te kijken die een gezonde leefstijl aanhouden, zelfs als je dat zelf ook al doet. In deze blog wil ik daarom vier gewoonten van gezonde ondernemers verklappen, zodat je ze kunt toepassen in jouw dagelijks leven. 

1. Zij zijn zich bewust van hun voedingskeuzes

Gezonde mensen weten precies wat ze in hun mond stoppen. Ze maken hier bewuste keuzes in en laten ook dingen staan om hun lichaam goed te laten functioneren. Als ze uit eten gaan, kiezen ze maaltijden van normale grootte. Ze nemen geen extra ronde en bestellen geen extra patat.
Hun voeding bestaat voornamelijk uit onbewerkte producten en bevat zo min mogelijk kunstmatige zoetstoffen, toevoegingen en conserveermiddelen. Dat betekent niet dat zij voor 100 procent het perfecte voedingsschema volgen, maar ze hebben wel bepaalde regels. Hierbij kun je denken aan doordeweeks geen alcohol nuttigen en maar één zoetigheidje per dag eten. Ze zijn niet obsessief wat betreft hun voedingskeuzes, maar maken de keuzes wel bewust. 
Als jij dit ook wilt, kun je beginnen met het bijhouden van een voedingsdagboek om te kijken hoe jouw voedingspatroon eruitziet en hoe vaak je bepaalde producten eet. Als er ongezonde dingen bij staan, begin er dan mee deze uit je eetpatroon te halen.

2. Ze houden hun conditie in de gaten

Gezonde ondernemers zijn niet alleen bewust bezig met voeding, maar ook met sport en beweging. Door regelmatig lichamelijke inspanning te leveren, merk je hoe het met je conditie gesteld is. Dit kun je ook testen door net even wat verder te rennen tijdens je hardlooprondje, zwaardere gewichten te pakken in de sportschool of juist door meer herhalingen te doen. Afhankelijk van hoe deze training voelde, weet je hoe het met je conditie gesteld is en of het nodig is om het één en ander aan te passen. 
Leer hoe je naar je lichaam moet luisteren. Op die manier weet je hoe intensief jouw lichamelijke inspanning zou moeten zijn. Het kan zijn dat je je training uitdagender moet maken of juist minder zwaar. En aarzel ook niet om een lichamelijke check te laten uitvoeren door de huisarts/sportarts om te kijken hoe het met je conditie is.

3. Ze blijven doorgaan, ook als het even moeilijk is

Er zijn altijd momenten waarop het moeilijker is om consequent te blijven sporten, gezond te blijven eten, je motivatie te behouden, etc. Gezonde mensen blijven echter altijd doorgaan, ook op momenten dat ze er even geen zin in hebben. Dit lijkt dus erg op ondernemerschap. Ondernemen gaat ook niet altijd voorspoedig. En als het met je bedrijf even moeilijk gaat, ga je toch ook door? Je kunt deze moeilijke momenten zien als een teken van groei en verandering. Geniet van de uitdaging en het proces!

4. Ze experimenteren met nieuwe gewoonten

Gezonde mensen blijven zoeken naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen en beter te worden. Dat doe je als ondernemer toch ook? Zo proberen ze nieuwe sporten en maken ze maaltijden met voedingsmiddelen die ze nog niet kennen. Dus bedenk wat jij kunt doen voor een gezondere leefstijl. Ga een kwartier eerder naar bed, zet je computer en telefoon eerder uit, drink meer water, ga samen sporten met een vriend, etc.
Wat zijn jouw gezonde gewoonten? En zie je hierin overeenkomsten met het ondernemerschap? Laat het me weten via Twitter.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.