4 Tips die iedere zzp’er kan gebruiken

Laatste update: 16-10-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

tips voor iedere zzper

Dat jij in je eentje een bedrijf begonnen bent, betekent niet dat jij alles ook alleen moet uitzoeken. ZZP Servicedesk is altijd op zoek naar experts en ervaringsdeskundigen die jou handige tips kunnen geven over het zelfstandig ondernemerschap. Esther Raats-Coster, oud-voorzitter van belangenorganisatie Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO), is een van die experts. Zij spreekt veel zelfstandigen en hoort hun succesverhalen, maar ook hun valkuilen. Esther geeft vier tips die iedere zzp’er kan gebruiken.

Leer van andere zzp’ers

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, krijg je informatie over ondernemerschap. Maar die informatie is vrij beperkt. Er komt veel meer kijken bij ondernemen. Daarom is het heel handig om eens met andere zzp’ers in gesprek te gaan. Zo win je advies in en hoor van je ervaringsdeskundigen hoe het allemaal werkt. Om maar een paar voorbeelden te noemen: zij kunnen je vertellen hoe zij hun administratie op hebben gezet, welk boekhoudpakket zij het prettigst vinden en hoe het precies zit met de zelfstandigenaftrek. Er zijn overal lokale netwerkclubs waar je collega-zzp’ers kunt ontmoeten.
netwerken
Leer netwerken

Haal meer plezier uit netwerken

Gratis meedoen

Vergeet je pensioen niet

Dit heb je misschien wel vaker gehoord en dat is niet voor niets. Het is echt een belangrijk onderwerp. Als zzp’er moet je je eigen pensioen opbouwen, enkele uitzonderingen zoals het verplichte bedrijfstak pensioenfonds voor schilders daar gelaten.
Wanneer je net start ben je eigenlijk vooral bezig met jezelf in de markt zetten en klanten binnenhalen. Wanneer je op een gegeven moment meer inkomen hebt, kun je zaken als je pensioenvoorziening regelen. Als zzp’er wil je een pensioenregeling die flexibel is, aansluit bij jouw wisselende inkomsten en bij de fases die je als zzp’er doormaakt.
Ik hoor vaak dat zzp’ers die op latere leeftijd zelfstandig worden, denken dat hun huis voldoende op zal brengen om ze van een pensioen te verzekeren. Maar dit is lang niet altijd zo, wat kan betekenen dat je alleen een AOW krijgt met nauwelijks aanvullend pensioen. Laat je dus tijdig adviseren en breng jouw persoonlijke situatie in kaart. Zo maak je inzichtelijk welk aanvullend pensioen je nodig hebt om een bepaalde levensstandaard in stand te houden.

Houd je zelfstandigheid in de gaten

Startende zzp’ers willen graag aan hun eerste opdracht beginnen. Daarbij zien ze soms over het hoofd dat het contract dat met de opdrachtgever gesloten wordt voorwaarden bevat die het zzp-schap in de knel kunnen brengen. Dit sluit aan bij de discussie die momenteel gevoerd wordt over schijnzelfstandigheid. Hier is sprake van wanneer er een gezagsverhouding is tussen opdrachtgever en zzp’er en wanneer de zzp’er niet voor eigen rekening en risico onderneemt. Ik adviseer zzp’ers altijd de eisen van het zelfstandig ondernemerschap goed in de gaten te houden. Laat bij twijfel het contract checken door een juridisch adviseur.
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Maak een ondernemingsplan over jezelf

    Zorg dat je kunt doen waar je goed in bent. Als zaken als boekhouding en marketing jou minder goed liggen, besteed ze dan uit aan iemand die er verstand van heeft. Maak een persoonlijk ondernemingsplan met daarin jouw sterke en zwakke punten. Schrijf op waar jij hulp bij nodig hebt. Zo heb je een beter beeld van jezelf. Analyseer jezelf ieder jaar opnieuw, want je ontwikkelt je als ondernemer. Zo kun je op tijd ingrijpen.

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee