ZZP Servicedesk

5 administratieve valkuilen van zzp’ers

5 administratieve valkuilen van zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp'er wil je natuurlijk 'gewoon ondernemen', maar vooral ook: geld verdienen met je business. Zorg daarom dat alles rondom je administratie goed geregeld is. Knoop deze 5 administratieve valkuilen in je oren, zodat je je kunt focussen op ondernemen.

1. Vergeten geld te reserveren voor je belasting

Bij iedere factuur moet je 21 procent btw in rekening brengen. Verdien je per maand zo’n 3.000 euro bruto, dan moet je bij de kwartaalaangifte omzetbelasting bijna 2000 euro afdragen. Geld dat je opzij moet zetten en niet zomaar kunt gebruiken. En vergeet de inkomstenbelasting aan het einde van het jaar niet. Gaat je winst voorbij de 15.000 euro, en dat is nogal snel zo, dan gaat de meter snel lopen, ook al heb je recht op allerlei aftrekposten. Dat is behoorlijk schrikken als je duizenden euro’s aan verschuldigde belasting op die brief uit de blauwe envelop zet terwijl je het geld al lang en breed hebt uitgegeven. Tip: zet 20 á 30 procent van je inkomsten opzij, bijvoorbeeld op een spaarrekening. Dat speel je op safe en houd je misschien zelfs een leuk zakcentje over.

2. Denken dat je niet ziek of arbeidsongeschikt wordt

De helft van de zzp’ers is niet verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Omdat hun inkomsten te laag zijn, ze ‘nooit’ ziek zijn, het te duur vinden. Dat kun je een paar jaar volhouden. Maar tegen de tijd dat je voldoende verdient, moet de knop om. Desnoods in de vorm van een alternatief als je liever geen geld uitgeeft aan een AOV-verzekering. Je kunt je aansluiten bij een broodfonds of een reservepotje aanleggen waarmee je financieel een half jaar financieel kunt overbruggen. Zorg sowieso dat reserveren in je systeem komt. Want je auto of computer gaat een keer stuk en de kans dat je een keer ziek wordt, is ook groot.

3. Vertrouwen dat die opdrachtgever wel een keer betaalt

Niet of slecht betalende klanten vormen dé top-1 oorzaak van faillissementen. Stel: je hebt twee maanden hard gewerkt en rekent op je geld. Misschien heb je zelfs materialen voorgefinancierd. Ondertussen lopen de gewone kosten door. De hypotheek van je huis, je boodschappen, huur van je bedrijfspand. Betaalt je opdrachtgever niet, dan zit je mogelijk met een fors financieel gat. Geld reserveren, de tip van hierboven, voorkomt dat je over de kop gaat. Maar goed debiteurenbeheer is sowieso noodzaak. Stuur meteen een herinnering als de betalingstermijn is verstreken. En nabellen: ‘Wanneer betaalt u?’.

4. Te laat beginnen met sparen voor je pensioen

Het pensioen. Zo’n ding dat je altijd uitstelt, want: dat komt toch wel een keer? Je moet hoe dan ook een keer aan de bak. Want hoe later je begint, hoe moeilijker het is om de achterstand in te halen. Dus kom in beweging en vraag jezelf af hoe je je pensioen voor je ziet. Sappelend of genietend. Neem je huidige levensstijl als uitgangspunt. Ben je tevreden met weinig of houd je van uitbundig leven? De overheid heeft verschillende fiscaalvriendelijke vormen van pensioensparen in het leven geroepen: een koopsom of lijfrente, banksparen of de oudedagsreserve.

5. Vertrouwen op je privéverzekering

Als je onderneemt, loop je risico’s. Je  privéverzekering dekt eventuele schade niet. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering behoort tot de standaarduitrusting als je eigen baas bent. Of je een rechtsbijstandsverzekering nodig hebt, hangt af van de aard van je bedrijfsvoering. Laat je goed informeren.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt….
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.