ZZPSERVICEDESK

5 eindejaarstips om geld te besparen

5 eindejaarstips om geld te besparen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het einde van 2019 is in zicht. Met het oog op het afronden van je administratie is het goed om nog even te kijken naar de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt dit jaar. 5 tips om nog geld te besparen voor het eind van 2019.

1. De KIA regeling

Heb je voor dit jaar eigenlijk je investeringen al gedaan in je zaak, maar komen deze niet boven de 2301 euro uit? Dan is het een goed idee om toch nog even voor 31 december wat meer te investeren. Als je als ondernemer in één jaar meer dan 2.301 investeert kom je namelijk in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee kun je 28 procent extra aftrekken van de belasting. Dus die nieuwe computer die je eigenlijk voor volgend jaar had gepland, kun je misschien beter toch nog maar dit jaar aanschaffen. Je moet wel voldoen aan de regels rond de KIA.  Zo verstaat de Belastingdienst onder een investering een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat 450 euro of meer kost. Je moet hierbij vooral denken aan investeringen in apparatuur, zoals laptops, computers, printers en tablets. Kantoorartikelen, visitekaartjes en andere kosten zijn dus geen investering. Ook auto’s vallen er niet onder.

2. Oudedagsreserve, voorheen Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Een andere manier om je winst te drukken in 2019 is door aanspraak te maken op de FOR, de fiscale oudedagsreserve. Ben je jonger dan 66 jaar en voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur per jaar? Dan kun je aanspraak maken op de regeling. Jaarlijks mag je bij de FOR 9,44 procent van je winst reserveren, met een maximum van 8.999 euro. Over dat deel, dat je apart zet, hoef je dus geen inkomstenbelasting te betalen. Zo betaal je dus over 2019 minder belasting. Maar er zitten wel haken en ogen aan. Met de FOR bouw je namelijk niks op. En van uitstel komt geen afstel. Dus wanneer je met pensioen gaat of stopt met je onderneming, zul je moeten afrekenen met de belastingdienst over de opgebouwde FOR. De oudedagsreserve is eigenlijk vooral geschikt voor ondernemers die veel winst maken en die nog niet zo goed weten hoe ze een potje voor de oude dag willen opbouwen. Om te voorkomen dat je voordeel nu lager is dan dat je straks moet betalen, kun je het beste alleen gebruik maken van de FOR als je belasting betaalt in de hoogste schijf (51,75 procent). Als je nu gebruikmaakt van het belastingvoordeel en je hebt op een later moment wel een goed plan voor je oude dag, kun je het bedrag wat je aan de FOR hebt gedoneerd omzetten in een pensioenproduct zoals banksparen, bankbeleggen of een lijfrentepolis.

3. Loop bewust al je zakelijke kosten langs

Het einde van het jaar is hét ultieme moment om voor jezelf als ondernemer weer even de dingen op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld al je zakelijke kosten weer eens goed onder de loep. Wat voor kosten maak je allemaal en heb je ze ook daadwerkelijk allemaal nodig? Heb je bijvoorbeeld nog wel een vaste telefoonlijn nodig? Nog belangrijker: kunnen deze kosten niet goedkoper? Ga eens op zoek naar goedkopere varianten voor je verzekeringen en telefoon- en internetabonnementen. Ben je wel tevreden over je boekhouder? Betaal je hem of haar niet veel meer dan wat andere zzp’ers betalen aan hun boekhouder? Door rondshoppen bespaar je altijd geld.

4. Kijk ook nog eens goed naar je privékosten

Werk je veel vanuit huis? Kijk dan ook eens goed of je sommige privékosten ook niet zakelijk kunt opvoeren. Denk bijvoorbeeld aan je internetaansluiting, je telefoonkosten en abonnementen op kranten en tijdschriften. Als je deze zakelijk ook gebruikt, is het alleen maar terecht dat je ook een deel van de kosten ervan zakelijk kunt aftrekken.

5. Meewerkbeloning

Veel zzp’ers krijgen in hun onderneming hulp van hun partner met allerlei hand- en spandiensten. Denk bijvoorbeeld aan de hulp bij de administratie of het maken van offertes. Heb je er wel eens over nagedacht om je partner daarvoor ook te belonen? Dat kan namelijk lonend zijn. Als je hem of haar meer dan 5000 euro per jaar betaalt voor de hulp aan jouw bedrijf, is dat bedrag aftrekbaar. Deze inkomsten zijn voor je partner natuurlijk wel belast. Die moet je partner opgeven bij de aangifte als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. De meewerkbeloning, ook wel bekend als partnervergoeding, moet overigens wel zakelijk acceptabel zijn. Het moet hetzelfde zijn als wat je derden zou betalen voor hetzelfde werk. Maar omdat er geen sprake is van een dienstverband, hoef je geen loonheffing in te houden. Het voordeel dat je met de meewerkbeloning krijgt, hangt overigens wel af van welke belastingschijf jij en je partner zich bevinden. Het voordeel is namelijk het grootst als jij als ondernemer in de hoogste belastingschijf valt en de partner in de laagste. De uitbetaling van de partnervergoeding hoeft niet daadwerkelijk plaats te vinden. Het moet wel op papier worden gezet.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…
Helpt jouw partner binnen de onderneming?
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.