ZZP Servicedesk

5 eindejaarstips om geld te besparen

geld besparen eind 2020 zzp'ers

5 eindejaarstips om geld te besparen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het einde van 2020 is in zicht. Met het oog op het afronden van je administratie is het goed om nog even te kijken naar de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt dit jaar. 5 tips om nog geld te besparen voor het eind van 2020.

1. De KIA regeling

Heb je voor dit jaar eigenlijk je investeringen al gedaan in je zaak, maar komen deze niet boven de 2400 euro uit? Dan is het een goed idee om toch nog even voor 31 december wat meer te investeren. Als je als ondernemer in één jaar meer dan 2.400 investeert kom je namelijk in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee kun je 28 procent extra aftrekken van de belasting. Dus die nieuwe computer die je eigenlijk voor volgend jaar had gepland, kun je misschien beter toch nog maar dit jaar aanschaffen. Je moet wel voldoen aan de regels rond de KIA.  Zo verstaat de Belastingdienst onder een investering een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat 450 euro of meer kost. Je moet hierbij vooral denken aan investeringen in apparatuur, zoals laptops, computers, printers en tablets. Kantoorartikelen, visitekaartjes en andere kosten zijn dus geen investering. Ook auto’s vallen er niet onder.

2. Oudedagsreserve

Een andere manier om je winst te drukken in 2020 is door aanspraak te maken op de oudedagsreserve. Heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en voldoe je aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan kun je aanspraak maken op de regeling. Jaarlijks mag je bij de oudedagsreserve 9,44 procent van je winst reserveren, met in 2020 een maximum van 9.218 euro. Over dat deel, dat je apart zet, hoef je dus geen inkomstenbelasting te betalen. Zo betaal je dus over 2020 minder belasting. Maar er zitten wel haken en ogen aan. Dat lees je hier

3. Loop bewust al je zakelijke kosten langs

Het einde van het jaar is hét ultieme moment om voor jezelf als ondernemer weer even de dingen op een rijtje te zetten. Neem bijvoorbeeld al je zakelijke kosten weer eens goed onder de loep. Wat voor kosten maak je allemaal en heb je ze ook daadwerkelijk allemaal nodig? Heb je bijvoorbeeld nog wel een vaste telefoonlijn nodig? Nog belangrijker: kunnen deze kosten niet goedkoper? Ga eens op zoek naar goedkopere varianten voor je verzekeringen en telefoon- en internetabonnementen. Ben je wel tevreden over je boekhouder? Betaal je hem of haar niet veel meer dan wat andere zzp’ers betalen aan hun boekhouder? Door rondshoppen bespaar je altijd geld.

Tip: als je al je zakelijke kosten in een online boekhoudprogramma bijhoudt, raak je nooit het overzicht kwijt. Zo weet je ook precies hoeveel kosten je maakt. Deze programma’s kunnen wij in ieder geval aanraden:


 

4. Kijk ook nog eens goed naar je privékosten

Vanwege corona heb je misschien meer vanuit huis gewerkt. Kijk ook eens goed of je sommige privékosten ook niet zakelijk kunt opvoeren. Denk bijvoorbeeld aan je internetaansluiting, je telefoonkosten en abonnementen op kranten en tijdschriften. Als je deze zakelijk ook gebruikt, is het alleen maar terecht dat je ook een deel van de kosten ervan zakelijk kunt aftrekken.

5. Meewerkbeloning

Veel zzp’ers krijgen in hun onderneming hulp van hun partner met allerlei hand- en spandiensten. Denk bijvoorbeeld aan de hulp bij de administratie of het maken van offertes. Heb je er wel eens over nagedacht om je partner daarvoor ook te belonen? Dat kan namelijk lonend zijn. Als je hem of haar meer dan 5.000 euro per jaar betaalt voor de hulp aan jouw bedrijf, is dat bedrag aftrekbaar. Deze inkomsten zijn voor je partner natuurlijk wel belast. Die moet je partner opgeven bij de aangifte als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. De meewerkbeloning, ook wel bekend als partnervergoeding, moet overigens wel zakelijk acceptabel zijn. Het moet hetzelfde zijn als wat je derden zou betalen voor hetzelfde werk. Maar omdat er geen sprake is van een dienstverband, hoef je geen loonheffing in te houden. Het voordeel dat je met de meewerkbeloning krijgt, hangt overigens wel af van welke belastingschijf jij en je partner zich bevinden. Het voordeel is namelijk het grootst als jij als ondernemer in de hoogste belastingschijf valt en de partner in de laagste. De uitbetaling van de partnervergoeding hoeft niet daadwerkelijk plaats te vinden. Het moet wel op papier worden gezet.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Startende ondernemers zo doe je de btw aangifte
Iedere maand of ieder kwartaal moeten ondernemers hun aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, doen. Wat is btw, hoe bereken je wat je moet betalen en wat gebeurt er als je te laat, te weinig of niet…
TVL aanvragen Q4 2020 zzp
Heb je minimaal 30% omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten te betalen? Dan kun je via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Wil je dit aanvragen voor Q4 2020? Dan kan dit nog tot 29 januari…
tijd voor de btw aangifte Q4 2020
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is januari, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het vierde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 januari 2021. Een aantal…
Als ondernemer ben je verplicht je administratie minimaal zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Mag dat ook digitaal? En wat moet je precies bewaren? Acht regels op een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.