ZZPSERVICEDESK

5 fiscale voordelen voor zzp’ers

5 fiscale voordelen voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp'er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan 20.000 euro winst maakt. Gelukkig zijn er verschillende fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken.
Deze regelingen gelden speciaal voor jou!
 1. Zelfstandigenaftrek

De bekendste fiscale aftrekpost voor ondernemers is de zelfstandigenaftrek. Ben je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, voldoe je aan het urencriterium én heb je aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat voor 2018 neerkomt op 7.280 euro.
 
Dit bedrag is een aftrekpost in je aangifte inkomstenbelasting en scheelt je netto zo’n 1000 euro belasting. Is je winst nog te laag om de zelfstandigenaftrek te kunnen gebruiken, dan kun je het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek nog in de volgende 9 jaar verrekenen. Je winst moet in die jaren dan wél hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek.
 
 1. Startersaftrek

Ben je nét je bedrijf begonnen? Dan maak je aanspraak op de startersaftrek, waardoor je minder belasting betaalt. Ook als je een bedrijf begint vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering, kun je mogelijk gebruikmaken van deze regeling. Eis is wel dat je minstens 800 uur (in plaats van 1.225 uur) per jaar in je onderneming steekt.
 
Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als je:
 • recht hebt op zelfstandigenaftrek;
 • in de afgelopen 5 jaar niet vaker dan 2 keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek;
 • in de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer was voor de inkomstenbelasting.
Het bedrag van de startersaftrek wordt opgeteld op bij de zelfstandigenaftrek. Is dit eindbedrag hoger dan je winst? Dan mag je het ‘teveel’ verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning.
 
 1. MKB-winstvrijstelling

Jaarlijks mag je een percentage van je winst vrijstellen van belasting. In 2016, 2017 en 2018 is het percentage 14 procent. Dit geldt voor elke ondernemer, dus ook voor zzp’ers. Je hoeft daarbij niet te voldoen aan het urencriterium, maar moet wel officieel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.
 
 1. Middelingsregeling

Heb je over een periode van een paar jaar gezien, sterk wisselende inkomsten, dan betaal je waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je dat inkomen gelijkmatig over die jaren zou verdelen. Dit is een gevolg van het oplopende tarief van de inkomstenbelasting in box 1: hoe hoger het inkomen, des te hoger het tarief. Hier is een handige regeling voor: de middelingsregeling. Je telt daarvoor je inkomsten uit woning en werk van 3 aaneengesloten jaren bij elkaar op en deelt de uitkomst door 3. Over dit bedrag – het gemiddelde inkomen – bereken je opnieuw de verschuldigde belasting. De kans is groot dat je een teruggaaf krijgt. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.
 
 1. Meewerkaftrek

Heb je een partner die meewerkt in je zzp-onderneming, zonder dat je hem of haar daar voor betaalt? Mogelijk kun je gebruikmaken van meewerkaftrek. De hoogte van de aftrek wordt bepaald door het aantal uren dat je partner meewerkt en is een percentage van de winst. Voor het aantal gewerkte uren is dat meestal geen vetpot. Werkt je partner substantieel meer uren in je bedrijf, dan kun je overwegen om te kiezen voor een man-vrouwfirma of -maatschap als bedrijfsvorm te vormen in plaats van een zzp. 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact via telefoon
 • Persoonlijk contact via chat
 • Persoonlijk contact via whatsapp
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Meer dan 20 downloads & checklists
 • Toegang tot het ZZP netwerk
 • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.