ZZP Servicedesk

5 tips om gezond te blijven als ondernemer (zonder dat het tijd kost)

5 tips om gezond te blijven als ondernemer (zonder dat het tijd kost)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ondernemers zijn druk. Vijftig werkuren per week zijn geen uitzondering. De aandacht voor gezondheid schiet er dan wel eens bij in. En dat knaagt. Deze 5 verrassend simpele tips helpen je op weg. Ze vragen nauwelijks tijd en houden je fit. Op alle fronten.
Natuurlijk kun je een matje kopen en yogales nemen. Je kunt ook een dieet gaan volgen en daarna weer een ander dieet. Je kunt hardloopschoenen kopen, of een racefiets. Maar om fit te blijven gaat het eigenlijk maar om 1 ding: wat past bij je? Check het zelf.

1. Werk staand

Kantoorwerkers zitten wat af. Gemiddeld zitten we dagelijks zo’n 9 uur op ons gat. En dat maakt meer kapot dan je lief is. Je spieren verslappen, waardoor er verkeerde vetten in het bloed komen die je stofwisseling aantasten. De crux van het verhaal zit ‘m in de quadriceps, de vierhoofdige dijbeenspier. De grootste spier van ons lijf wil werken en geen stoel warm houden. Wanneer je staat, pomp je 10 keer zoveel bloed rond. Daar worden niet alleen je spieren blij van, maar jijzelf ook. Verschillende studies laten zien dat mensen die regelmatig staand werken gelukkiger, energieker en productiever zijn. Een sta- of sta-zitbureau kan dus een nuttige investering zijn. En voor wie nog een stap verder wil, is er de bureau-loopband of de bureaufiets. Bewegen tijdens je werk, zonder dat het je vrije tijd kost: is dat iets voor jou?

2. Doe de Food Challenge

Als ondernemer weet je heus wel dat al die snacks, of zakenlunches in cafés of restaurants niet altijd even gezond zijn. Vers en gevarieerd eten zou beter zijn. Een lunch met vitaminerijke, biologische producten voorkomt een energiedip en verhoogt je productiviteit en je weerstand. Daag jezelf daarom eens uit. Doe de Food Challenge. Eet twee weken lang alleen vers, niet-gemanipuleerd en onbespoten voedsel. Dus ook geen E-nummers. Wedden dat je je meteen gezonder en energieker voelt? Het kost je nauwelijks extra tijd. Je moet hooguit anders kiezen, of naar een ander restaurant. En als je je eigen eten maakt, moet je goed op de verpakkingen letten en biologisch kopen.

3. Reis energiek

De homo sapiens wandelden 130.000 jaar geleden ruim 50 kilometer per dag. De meeste mensen komen nu niet verder dan 5. Daar kun je iets aan doen. Bijvoorbeeld door je woon-werk-reis dynamisch te maken. Meestal weet je de avond ervoor welke afspraken je de volgende dag hebt. Je kunt je reis dus vrij precies plannen. Bedenk welke vervoermiddelen je wilt inzetten. Je hebt de keuze uit fiets, auto (al dan niet elektrisch), trein, bus, taxi, tram en benenwagen. Maak de trip zo energiek mogelijk en probeer minstens 10.000 stappen te zetten. Een extra half uurtje wandelen per dag doet wonderen. Daar word je fitter en blijer van. Hoe beter je plant, hoe efficiënter je reist. Het kost je dus nauwelijks tijd, want je moet sowieso naar die afspraak.

4. Maak je leven saaier

Je voelt stress. Je raakt geïrriteerd. Je hebt minder plezier in je werk. Allemaal redenen om even gas terug te nemen. Stel jezelf een paar indringende vragen. MOET ik dit doen? Moet IK dit doen? Moet ik DIT doen? Vervolgens bepaal je waar je tijd en energie in wilt steken. Onthoud dat stress niet ontstaat door wat je doet of hoeveel je doet. Het ontstaat door wat je erbij denkt. Het helpt om je leven wat saaier te maken. Kies een vaste tijd voor je avondeten. Probeer privé en werk beter te scheiden. Plan een ontspannende activiteit op dinsdagavond. Kies elke dag een moment dat helemaal van jou is. Even ontspannen. Al is het maar een minuut. En denk: dit is geen tijdverlies, maar pure winst. Vitaliteit is een mindset.

5. Check je gezondheid

Doe geregeld een persoonlijke gezondheidscheck. Bij CZ kan dat gratis nadat je de ZZP Zorgverzekering hebt afgesloten. De check bestaat uit een lijst vragen over je leefstijl en gezondheid. Zodra je die hebt ingevuld ontvang je een rapport met jouw resultaten en advies op maat. Daar kan je mee doen wat je wilt. Maar het is raadzaam om het advies op te volgen. Dat kan in je eentje, onder begeleiding van je huisarts, of (kosteloos) met hulp van de ZZP Zorgcoach van CZ. De ZZP Zorgcoach regelt ook de juiste zorg bij ziekte of een ongeluk. Ze maakt bijvoorbeeld afspraken met zorgverleners en bemiddelt bij wachtlijsten, zodat je sneller weer aan het werk kunt en zo min mogelijk inkomen mist.
Een fitte ondernemer is een betere ondernemer. Met deze tips zet je een stapje in de goede richting! En als er niks voor je bij zit, koop dan gewoon die hardloopschoenen of yogamat.
Dit artikel is in samenwerking met CZ tot stand gekomen.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Sporten een gewoonte maken
Iedere ondernemer moet prioriteiten stellen. Vaak komt werk op één, omdat er toch geld verdiend moet worden. Sporten (en gezond eten) wil er dan…
Het is zomer in Nederland en dat is te merken. Er is sprake van een hittegolf. Maar 30 graden of niet, jij kunt niet…
Zzp vakantie tijd goed indelen
Als de vakantieperiode voor de deur staat komt bij veel zzp’ers de vraag naar boven of het wel slim is even weg te gaan….
In dit digitale tijdperk werken zzp’ers steeds meer online. Hierdoor zijn velen niet meer afhankelijk van een bepaalde locatie; zolang er een goede internetverbinding…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.