ZZP Servicedesk

5 tips voor een effectieve werkdag

5 tips voor een effectieve werkdag

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er moet je vaak heel wat balletjes tegelijk in de lucht houden. Terwijl je een klus doet voor de ene opdrachtgever bestookt de ander je per mail of telefoon. En dan is er natuurlijk ook nog je eigen acquisitie en boekhouding. Kortom, je doet vaak zoveel door elkaar dat je het gevoel hebt te weinig te doen.
Productiever dankzij deze adviezen
Allereerst is het belangrijk te beseffen dat niemand acht uur op een dag effectief werkt. Verschillende metingen laten zien dat mensen dat maximaal zo’n zes uur per dag kunnen. En alleen als ze regelmatig kunnen bijtanken door pauze te nemen en als ze de nodige afwisselingen hebben in hun werken.  
Maar dat er gewoonweg te weinig uren zitten in een dag is een bekend gevoel bij de meeste zzp’ers. Net als het in de avonden en weekenden dan maar weer achter de computer kruipen om het werk toch af te krijgen. Door je werktijd beter in te delen en je meer bewust te zijn van wat je allemaal moet doen, kun je dit voorkomen. Niet alleen ben je productiever, je hebt weer meer vrije tijd en je voelt je beter. Deze tips helpen daarbij.

 

 1. Neem pauzes

Oké, je verdient er niets mee, maar pauzes zijn onmisbaar voor een effectieve werkdag. Onze gemiddelde concentratieboog is namelijk niet langer dan anderhalf uur. Daarna zakt je concentratie weg en dus ook onze productiviteit. Tijd dus om de batterij weer op te laden door even iets heel anders te doen. Dat hoeft niet langer te duren dan een kwartiertje. Ga even rustig een bakje koffie drinken of strek de benen. Ook is dit het moment om even de mail te checken of te kijken wat je vrienden zeggen op Facebook of WhatsApp. Zodat je weer opgeladen bent om je op je werk te storten.
 
 1. Ken jezelf

Ben je een ochtendmens of een avondmens? Om effectief te kunnen werken moet je over de nodige zelfkennis beschikken. Hoe ziet jouw bioritme eruit? Wat zijn je energiepieken en –dalen? Wanneer ben je op je scherpst? Dat is het moment dat je klussen moet inplannen die moeilijk zijn en veel denkwerk vereisen. Je concentratie zal dan beter zijn en je zult de informatie makkelijker kunnen opslaan en verwerken.
 
 1. Ken je plek

Ook je werkomgeving is belangrijk. Werk je het best in een stille omgeving, of hou je juist van wat rumoer om je heen? Je kunt per klus een andere omgeving nodig hebben. Hou daar rekening mee. Thuiswerken klinkt misschien ideaal, maar je moet het wel kunnen. De hele dag alleen thuis zijn, afgeleid worden door kinderen, de thuisadministratie, de gitaar in de hoek of de televisie bij de lunch. Kijk of je er echt wel een type voor bent en er de nodige zelfdiscipline voor in huis hebt.
 
 1. Stel prioriteiten

Schuif je graag werk vooruit? Maak een to-do lijst met prioriteiten. Wanneer je duidelijk weet wat er allemaal ligt aan werk om te doen, heb je scherp wat echt de hoogste prioriteit heeft. Vaak kiezen we voor die klus waar we het meest zin in hebben. Of waarmee we het snelst resultaat kunnen laten zien. Met een to-do lijst kun je zulk uitstelgedrag voorkomen.
 
 1. Maak een planning

Het klinkt wat bureaucratisch, maar het maken van een goede werkplanning loont. Eén minuut planning staat voor een besparing van tien minuten werk, zo wordt wel eens beweerd. Bepaal voor elke dag wat je wilt gaan doen en wat je wilt afmaken. Zo heb je een duidelijk doel voor ogen waar je aan gaat werken. Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel uren je werkt op die dag. Kijk aan het eind van de week ook even vooruit naar wat je de komende week hebt staan aan werk. Belangrijk is het ook om je planning met anderen te delen zodat ze je niet onnodig storen via sms, telefoon of mail. Met name ook in je privéleven. Plan bijvoorbeeld twee of drie tijdstippen per dag in op waarop je telefoontjes pleegt of e-mails beantwoordt. Zo reageer je altijd binnen enkele uren en kun je ongestoord werken aan een specifiek project.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Toegang tot exclusieve content
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
Mastersnetwerk activa en passiva
Als je als zzp’er een balans opmaakt, bestaat deze uit twee zijden: debet (activa) en credit (passiva). Op de balans zet je alle bezittingen,…
Soms loopt je hoofd over omdat je zo veel dingen moet doen als zelfstandig ondernemer. Om er zeker van te zijn dat je geen…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.