ZZP Servicedesk

6 tips om dit jaar inkomstenbelasting te besparen

Betaal minder inkomstenbelasting

6 tips om dit jaar inkomstenbelasting te besparen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak of VOF? Dan weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet afdragen. Om het je dit jaar iets makkelijker te maken, geven we je hierbij een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak, dan ben je een bijtelling verschuldigd. Je telt een percentage van de waarde van de auto (inclusief BPM en BTW) bij jouw inkomen op en daarover betaal je dan belasting. Het percentage is afhankelijk van het jaar waarin de auto op kenteken is gesteld.

Tip 1: Deel de bijtelling met jouw partner

Je kunt hierop besparen als jouw partner meewerkt in jouw onderneming, die auto af en toe gebruikt voor de onderneming én in een lagere belastingschijf valt. Je kunt dan de bijtelling van de auto met jouw partner delen, waardoor jouw partner over die bijtelling minder belasting betaalt. Het kan al gauw enkele honderden euro’s opleveren.

Toeslagen, investeringen, afschrijvingen en voorzieningen

De hoogte van jouw winst (lees: jouw inkomen) kun je behoorlijk beïnvloeden door handig gebruik te maken van belastingvoordelen. Je moet ze alleen wel even weten.

Tip 2: Maak gebruik van belastingvoordelen

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een oudedagsreserve (FOR)
  • het vormen van reserves ter afdekking van allerlei bedrijfsrisico’s
  • het afschrijven van investeringen, als starter en/of op basis van de Milieu-investeringsregeling VAMIL, die de mogelijkheid geeft om willekeurig af te schrijven. Die willekeurige afschrijving is wel beperkt tot 75% (2018).
  • het doen van een geplande investering, waardoor je nog dit jaar gebruik kunt maken van investeringsaftrekmogelijkheden als KIA (kleinschaligheids-investeringsaftrek), MIA / VAMIL (Milieu-investeringsaftrek) en de EIA (Energie-investeringsaftrek).

Aandachtspunt

Let op dat je jezelf hierdoor niet in de vingers snijdt voor volgend jaar. Als je volgend jaar een te groot vermogen hebt, kan het zijn dat je allerlei toeslagen (zorg, huur, kinderopvang, en dergelijke) mist.

Voor alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, geldt een vermogenstoets op 1 januari. Zie mijn blog over oudejaarstips voor de vermogensbelasting.

Tip 3: Doe een grote aankoop, schenking of los af

Je kunt jouw vermogen ook op andere manieren drukken, zoals het naar voren halen van een grote aankoop (bijv. een auto), het doen van een schenking aan je kinderen of het (extra) aflossen van je (hypotheek)schuld.

Meewerkende partner

Werkt jouw partner mee in je business, dan heb je nóg meer mogelijkheden om belasting te besparen.

Hieronder vind je nog eens drie tips:

Tip 4: Betaal je partner een salaris

Ten eerste door hem of haar een arbeidsbeloning (loon) uit te betalen. Dat moet uiteraard gebaseerd zijn op een uurloon dat elders in de arbeidsmarkt ook voor dergelijke werkzaamheden wordt betaald. Op jaarbasis moet dit ten minste € 5.000 zijn.

Tip 5: Deel de winst

Daarnaast is het mogelijk je partner te laten delen in de winst. Het percentage is afhankelijk van het aantal uren dat jouw partner meewerkt.

Tip 6: Maak gebruik van de meewerkaftrek

Ten slotte kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek. De voorwaarden daarbij zijn dat jouw partner tenminste 525 uur meewerkt zonder vergoeding of als de vergoeding die jij betaalt minder is dan die € 5.000. Als dat laatste het geval is, heb je alleen recht op de meewerkaftrek. De vergoeding die je hebt betaald, is dan bij jou niet aftrekbaar, maar jouw partner hoeft hierover geen belasting te betalen. Het is wel noodzakelijk dat je de meegewerkte uren aannemelijk kunt maken. De staffel ziet er als volgt uit:
  • Minder dan 525 uur meegewerkt -> geen aftrek
  • Tussen 525 en 875 uren -> 1,25% van de winst
  • Tussen 875 en 1225 uren -> 2% van de winst
  • Tussen 1225 en 1750 uren -> 3% van de winst
  • 1750 uren en meer -> 4% van de winst
Ik wens je een succesvol einde van het jaar! En heb je nog vragen, neem dan contact op met een van mijn specialisten.

Door: Jos Achterberg

Jos is de oprichter / eigenaar van Masters netwerk.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
Dit zijn voor- en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.
online boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers
Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker.
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is oktober, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het derde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 oktober 2020. Een aantal tips.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.