E-herkenning: nodig om je omzetbelasting aan te geven? 8 zaken die je moet weten over eHerkenning

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

e-herkenning nodig omzetbelasting

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende overheidsinstanties. Je vraagt een een vergunning, subsidie of verzekering aan, geeft ziekteverzuim door of doet je belastingaangifte. En hoewel je dit vaak online kunt doen, kosten al die verschillende inlogs, gebruikersnamen en wachtwoorden onnodige tijd. eHerkenning brengt hier verandering in en wordt voor zzp’ers zelfs verplicht!

Wat is eHerkenning?

eHerkenning (eID) biedt een veilige digitale sleutel, waarmee je kunt inloggen bij verschillende overheidsinstanties. Hierdoor wordt het voor jou als ondernemer makkelijker om dingen online te regelen, je hoeft niet meer voor elke instantie een ander wachtwoord en/of gebruikersnaam te onthouden.

Waar kan ik eHerkenning voor gebruiken?

Onbewust heb je meer met de overheid te maken dan je misschien denkt. Zo kun je eHerkenning straks gebruiken voor:

  • de aangifte omzetbelasting bij de Belastingdienst
  • het doorgeven van bedrijfswijzigingen in de registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel
  • een voertuigoverschrijving bij de RDW
  • het indienen van ontslagaanvragen en verzuimmeldingen bij het UWV

Ook komen er steeds meer diensten van de lokale overheid online beschikbaar. Zo kun je in de gemeente Den Haag al online vergunningen aanvragen. De verwachting is dat het online aanbod alleen maar blijft groeien.

Waarom moet ik werken met eHerkenning?

Overheidsinstanties regelen het identificeren en beveiligen van zakelijke transacties nu nog op verschillende manieren. Hierdoor heb jij meerdere gebruikersnamen, wachtwoorden en systemen waar je rekening mee moet houden. Al deze verschillende inlogsystemen worden vervangen door eHerkenning. Je hebt dan dus maar één gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Per oktober wordt het voor zzp’ers zelfs verplicht om met sommige overheidsinstanties te communiceren via een eHerkenningsmiddel.

Wie doet mee aan eHerkenning?

In 2017 is er door een aantal grote Nederlandse dienstverleners een overeenkomst getekend met het Ministerie van Economische Zaken waarin ze de intentie uitspreken om eHerkenning uiterlijk 2018 als inlogmiddel te bieden. Dit zijn onder andere de volgende bedrijven of instanties:

  • RDW
  • RVO
  • DUO
  • Belastingdienst
  • Kamer van Koophandel (KVK)
  • UWV

Is eHerkenning blijvend?

Ja. eHerkenning is door de overheid ontwikkeld om de nieuwe standaard inlogvoorziening te worden voor bedrijven die zaken doen met overheidsinstanties. Je hebt het misschien zelfs al weleens gebruikt of gezien, want de invoer loopt als sinds januari 2017.

Wat kost eHerkenning?

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker… Dat kost je jaarlijks een paar tientjes. Maar als het goed is bespaart eHerkenning jou als ondernemer echter ook geld, omdat je minder vaak langs een overheidsloket hoeft en veel documenten met eHerkenning digitaal getekend kunnen worden.

Kan ik kiezen voor een bepaald beveiligingsniveau?

De inlogmiddelen voor eHerkenning zijn verkrijgbaar met verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Overheidsinstanties willen voor hun diensten betrouwbaarheidsniveau Substantieel (eH3) of hoger vereisen. Dit betekent dat je moet inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een sms- of pincode.

Hoe kom ik aan mijn eHerkenning?

Er zijn verschillende partijen waarbij je eHerkenning kunt regelen, onder andere bij KPN. Je krijgt dan één digitale sleutel voor het communiceren met (semi-)overheden, bedrijven en andere dienstverleners. Dankzij deze sleutel weten zij met wie ze te maken hebben en wat jij in hun systemen mag doen. Zo regel je je zaken makkelijk online, terwijl je goed beschermd bent tegen identiteitsfraude. Andere aanbieders zijn Z login, Reconi, QuoVadis, Digidentity en Connectis.

eHerkenning aanvragen?

Op deze pagina van de Belastingdienst lees je alles over de eHerkenning en vraag je het aan.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee