ZZP Servicedesk

Aalmoezen geven verarmt niet

Aalmoezen geven verarmt niet

Ook in 2016 beloont de Belastingdienst jouw gift voor goede doelen of culturele instellingen weer. Natuurlijk zitten daar wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de instelling die jouw gift ontvangt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen) geregistreerd staan. Je moet de gift op vrijwillige basis doen en er mag geen tegenprestatie tegenover staan. Tot slot moet je ook middels een schriftelijk bewijs kunnen aantonen dat je ook daadwerkelijk die gift hebt gedaan.

Blog van Rinske Jansen | De Administratiekamer
Als je aan de bovenstaande voorwaarden hebt voldaan, dan mag je de gift ten laste van je winst laten komen. En de Belastingdienst laat het daar niet bij, maar beloont jouw nobele gedrag ook nog eens en wel met 25 procent. Dat betekent: je hebt een gift gedaan van 2.000 euro, dan mag je de aftrek verhogen met 25 procent (500 euro), het totale bedrag dat je van jouw winst mag aftrekken komt daarmee op 2.500 euro.

Limiet

De Belastingdienst houd je goedgeefsheid wel in de gaten. Per jaar mag je maximaal 50 procent van je winst schenken, maar weer niet meer dan 100.000 euro. Daarnaast geeft zij duidelijk aan (kijk op de site van de Belastingdienst) welke instellingen in aanmerking komen om als ANBI gezien te worden en waarbij het dus mogelijk is dat jij jouw gift van je winst kan aftrekken.

Voorbeeld

Het gaat al een tijdje goed met je onderneming en je wilt bijvoorbeeld jouw vereniging laten meedelen in je voorspoed. Dan dien je de volgende regels te hanteren: het moet gaan om een periodieke gift, die minimaal over een periode van vijf jaar gegeven wordt; je hebt dit schriftelijk laten vastleggen (op de site van de Belastingdienst vind je voorbeelden van zo’n schriftelijke overeenkomst). Een periodieke gift moet jaarlijks een ongeveer even hoog bedrag zijn. Een periodieke gift kan ook in natura worden uitgekeerd, bijvoorbeeld een voedselpakket, speelgoed, enz.

Laat je informeren

Het is een mooi gebaar als je schenkingen doet. Het geeft jou en anderen een goed gevoel. Maar zorg er wel voor dat je lang van dat gevoel kunt genieten. Laat je vooraf goed informeren over de voorwaarden die de Belastingdienst stelt, zodat je schenking je achteraf geen problemen geeft.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.