ZZP Servicedesk

Als zzp’er werken zonder ergens vast te wonen | Interview deel 2

Als zzp’er werken zonder ergens vast te wonen | Interview deel 2

Zzp’er Esther Jacobs heeft veel bijzondere dingen meegemaakt in haar leven. Haar verhaal is een inspiratiebron voor andere zelfstandigen. De 44-jarige heeft bewezen dat alles mogelijk is en dat je iedere horde kunt nemen die op je pad ligt. In deel één van dit interview vertelt ze hoe zij zonder geld en ervaring ruim 16 miljoen euro voor goede doelen ophaalde. In dit deel lees je hoe zij als motivational speaker haar geld verdient, zonder ergens vast te wonen.

Het verhaal dat iedere zzp’er moet lezen
“Mij zijn dingen overkomen die de meesten niet meemaken in een mensenleven. Die dingen waren absoluut niet gepland. Maar ik ben me er wel van bewust dat ik zelf de keuzes maak die ertoe leiden. Als ik ergens voor ga omdat dat goed voelt, hoeft dat niet altijd een logische keuze te zijn.
Na zeven jaar keihard gewerkt te hebben in de goededoelenwereld was ik het zat. Ik besloot met goededoelen-pensioen te gaan. Vlak daarvoor gaf ik me op voor Expeditie Robinson. Dat was een impulsieve beslissing op de laatste dag van de inschrijvingen en ik werd nog uitgekozen ook.”

Moeder Teresa

“Tijdens Expeditie Robinson werd ik de eerste weken apart gehouden van de rest van de groep. Dat was de opzet van het programma. Toen ik eenmaal bij de groep gezet werd, accepteerden de andere kandidaten mij niet en deden zij vreselijk naar tegen mij. Zodra ze me weg konden stemmen, gebeurde dat dan ook. Het publiek had echter met mij te doen en ik werd in Nederland als een soort moeder Teresa ontvangen. Ik kreeg ontzettend veel hartverwarmende reacties en mensen bleken oprecht geraakt door het onrecht dat mij tijdens de expeditie was aangedaan.”

Goede doelen-pensioen

“Eenmaal terug in Nederland heb ik mijn goededoelenwerk afgerond. Ik vertrok naar Curaçao, waar mijn vader destijds woonde. Ik besloot een jaar lang helemaal niets te doen, afgezien van af en toe een lezing geven. In dat jaar heb ik meer geld verdiend dan in de jaren dat ik bezig was met de goede doelen, terwijl ik het gevoel had dat ik helemaal niets deed. In die tijd heb ik mijn eerste boek geschreven: Wat is jouw excuus? Dat is gebaseerd op mijn ervaringen uit de goededoelen-tijd en Expeditie Robinson.”

Foute man

“Op Curaçao werd ik verliefd op de foutste man van het eiland. Ik begreep niet dat ik als intelligente, zelfverzekerde vrouw voor zo’n type kon vallen, maar het gebeurde toch. Dit leidde ertoe dat ik onderzoek ben gaan doen naar het fenomeen ‘foute man’. Daar is mijn boek Heb jij al een foute man? uit voortgekomen.
Van het vallen voor een foute man heb ik zakelijk veel geleerd. Zzp’er-schap kun je vergelijken met het hebben van een relatie met een foute man. Je moet in zo’n relatie duidelijk maken waar je grens ligt. Dat moet je als zzp’er ook. Je moet bijvoorbeeld een bepaald tarief durven vragen voor je diensten. Als je dat tarief telkens verlaagt als de klant niet akkoord gaat, ga je je eigen grenzen voorbij. Daarnaast moet je zorgen dat je klanten jou het leukst vinden. Dat is ook zo bij een foute man: als hij jou niet het leukst vindt, spring je er niet uit en zijn er voor jou tien anderen. Overigens is mijn foute man door mij omgedoopt tot stoute man en we zijn nog altijd samen.”

Uitgeschreven

“Na de periode die in het teken stond van mijn foute man, kwam ik weer in een nieuw verhaal terecht. Ik had een koophuis in Amstelveen, waar ik ingeschreven stond, maar ik was daar lang niet altijd. Ik was veel op Curaçao, ging ieder jaar twee maanden door de Cariben zeilen met mijn partner, samen waren wij ook vaak op Mallorca en ik kwam veel in Miami, waar mijn vader inmiddels naartoe was verhuisd.
Toen ik op een gegeven moment mijn paspoort ging verlengen, kreeg ik van de gemeente Amstelveen te horen dat ik niet meer ingeschreven stond op mijn adres. Uit onderzoek was gebleken dat ik minder dan vier maanden per jaar in mijn huis sliep en volgens de Nederlandse wet mag je er dan niet ingeschreven staan.
Ik had dus geen adres meer en zonder adres kun je een heleboel dingen niet. Ik kon geen paspoort aanvragen, ik werd uit mijn zorgverzekering gegooid, mijn bank wilde mijn bankrekeningnummer opheffen, mijn bedrijf werd uitgeschreven uit de KvK. Vreemd genoeg bleef de Belastingdienst wél volhouden dat ik wat hun betrof gewoon in Nederland woonde en dus belasting moest betalen.”

Wereldburger

“Twee maanden lang heb ik me hier heel hard tegen verzet. Er zijn zelfs Kamervragen over gesteld, maar tevergeefs. Toen besloot ik een positieve draai aan dit alles te geven. Mijn bedrijf heb ik ingeschreven op de Britse Virgin Islands. Daar hoef je geen belasting te betalen en dus ook geen administratie bij te houden, heerlijk! Door middel van ingewikkelde constructies heb ik een nieuw paspoort kunnen krijgen en mijn bankrekening kunnen behouden. Via de IKEA op Mallorca heb ik een zorgverzekering af kunnen sluiten. Zij eisen niet dat je een vast adres moet hebben. Ik ben zo wereldburger geworden en sta in geen enkel land ingeschreven.
Er zijn veel meer mensen die als wereldburger leven, maar het systeem is er gewoon nog niet op ingericht. Het is immers pas sinds kort dat mensen zo mobiel zijn als nu. Ik doe mijn werk nu terwijl ik rondreis. De wereld ligt nu voor me open en dat vind ik geweldig!”
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.