ZZP Servicedesk

Auteursrecht voor het internet: nieuwe regels vanaf 7 juni 2021

Auteursrecht voor het internet: nieuwe regels vanaf 7 juni 2021

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Sinds 7 juni 2021 zijn er nieuwe regels over auteursrecht toegevoegd aan de al bestaande Europese regels. De nieuwe regels maken de verschillen tussen de landen van de EU kleiner en sluiten beter aan bij het groeiend digitaal gebruik van beschermd materiaal, is te lezen op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. De nieuwe regels zijn van belang voor onder andere muzikanten, artiesten, filmproducenten, scriptschrijvers, nieuwsuitgevers en journalisten.

De regels bestaan uit drie onderdelen: nieuwe gevallen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal mag worden gebruikt zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbende, maatregelen om een goed functionerende markt voor beschermde content te bereiken en regelgeving om makers een betere onderhandelingspositie te geven. We lichten de drie onderwerpen hieronder kort toe.

1. Gebruik materiaal zonder toestemming vooraf
Er zijn een drietal nieuwe gevallen waarin auteursrechtelijke beschermd materiaal gebruikt mag worden zonder toestemming van de rechthebbende vooraf. Eerder moesten rechthebbenden toestemming geven voor tekst en datamining, dit is niet meer het geval. Ook mag auteursrechtelijk beschermd materiaal in de klas en besloten netwerken worden gebruikt, mits alleen docenten en studenten toegang hebben. Bibliotheken, musea en archieven mogen nu door de nieuwe regels alles wat ze gedigitaliseerd hebben online beschikbaar stellen.

2. Maatregelen voor beschermde content
Om een beter functionerende markt voor beschermde content te bevorderen krijgen persuitgevers extra bescherming. Zo mag materiaal uit persuitgaves, zoals krantenartikelen, niet meer worden gebruikt op bijvoorbeeld nieuwsservices zonder toestemming, waarvoor betaalt moet worden. Dit geldt niet voor heel kleine stukjes of hyperlinks.

Onlinediensten die gebruikmaken van andere gebruikers van content, moeten daarvoor toestemming hebben van de oorspronkelijke rechthebbenden en daarvoor een vergoeding bieden.

En terug nadat na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, is weggeweest, het recht om uitgevers de mogelijkheid te geven op een vergoeding voor foto- en privé kopieën.

3. Betere onderhandelingspositie voor makers
Nieuw is de transparantieplicht. Dit houdt in dat een exploitant informatie moet verstrekken aan de maker – die vaak hun recht(en) aan een andere partij geven of hun recht(en) in licentie – over o.a. de vorm van exploitatie, de inkomsten en de te betalen vergoeding.

Kijk ook op: Wat moet ik weten over auteursrecht?

Bron: Ondernemersplein Kamer van Koophandel

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

zzp'er met stress belt klanten
Voor veel zzp’ers is het vroeg of laat een teleurstellende realiteit: opdrachtgevers die verzuimen (op tijd) te betalen. Onbetaalde facturen kunnen tot veel onzekerheid en frustratie leiden. Het kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je jouw…
Zzp'er denkt na
De verzending van je allereerste factuur is een bijzonder moment. Deze verzending is namelijk het ultieme bewijs aan jezelf dat jouw onderneming gaat slagen. Maar hoe verzend je die factuur eigenlijk? Hoe kom je het meest professioneel over? Wat…
bezorgde zzp'er aan keukentafel
Elke twee jaar houden TNO en het CBS een enquête onder duizenden zzp’ers om hen aan de tand te voelen over hun financiën, gezondheid en tevredenheid. Wat valt op uit de nieuwste editie van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA)? We zetten de…
Zzp'er doet boekhouding op laptop
Microsoft Excel is wereldwijd mateloos populair. Het softwareprogramma biedt fantastische mogelijkheden om data te analyseren en visualiseren. Hoewel het programma niet gemaakt is om facturen te maken, behoort dit wel degelijk tot de mogelijkheden….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.