ZZP Servicedesk

Auteursrecht voor het internet: nieuwe regels vanaf 7 juni 2021

Auteursrecht voor het internet: nieuwe regels vanaf 7 juni 2021

Sinds 7 juni 2021 zijn er nieuwe regels over auteursrecht toegevoegd aan de al bestaande Europese regels. De nieuwe regels maken de verschillen tussen de landen van de EU kleiner en sluiten beter aan bij het groeiend digitaal gebruik van beschermd materiaal, is te lezen op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. De nieuwe regels zijn van belang voor onder andere muzikanten, artiesten, filmproducenten, scriptschrijvers, nieuwsuitgevers en journalisten.

De regels bestaan uit drie onderdelen: nieuwe gevallen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal mag worden gebruikt zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbende, maatregelen om een goed functionerende markt voor beschermde content te bereiken en regelgeving om makers een betere onderhandelingspositie te geven. We lichten de drie onderwerpen hieronder kort toe.

1. Gebruik materiaal zonder toestemming vooraf
Er zijn een drietal nieuwe gevallen waarin auteursrechtelijke beschermd materiaal gebruikt mag worden zonder toestemming van de rechthebbende vooraf. Eerder moesten rechthebbenden toestemming geven voor tekst en datamining, dit is niet meer het geval. Ook mag auteursrechtelijk beschermd materiaal in de klas en besloten netwerken worden gebruikt, mits alleen docenten en studenten toegang hebben. Bibliotheken, musea en archieven mogen nu door de nieuwe regels alles wat ze gedigitaliseerd hebben online beschikbaar stellen.

2. Maatregelen voor beschermde content
Om een beter functionerende markt voor beschermde content te bevorderen krijgen persuitgevers extra bescherming. Zo mag materiaal uit persuitgaves, zoals krantenartikelen, niet meer worden gebruikt op bijvoorbeeld nieuwsservices zonder toestemming, waarvoor betaalt moet worden. Dit geldt niet voor heel kleine stukjes of hyperlinks.

Onlinediensten die gebruikmaken van andere gebruikers van content, moeten daarvoor toestemming hebben van de oorspronkelijke rechthebbenden en daarvoor een vergoeding bieden.

En terug nadat na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, is weggeweest, het recht om uitgevers de mogelijkheid te geven op een vergoeding voor foto- en privé kopieën.

3. Betere onderhandelingspositie voor makers
Nieuw is de transparantieplicht. Dit houdt in dat een exploitant informatie moet verstrekken aan de maker – die vaak hun recht(en) aan een andere partij geven of hun recht(en) in licentie – over o.a. de vorm van exploitatie, de inkomsten en de te betalen vergoeding.

Kijk ook op: Wat moet ik weten over auteursrecht?

Bron: Ondernemersplein Kamer van Koophandel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.