ZZP Servicedesk

Belastingdienst versoepelt aanvraag betalingsuitstel: dit betekent het voor zzp’ers

Belastingdienst versoepelt aanvraag betalingsuitstel: dit betekent het voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’ers en andere ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van belastingbetaling. Het aanvragen voor alle ondernemers wordt eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen.

In één keer uitstel voor meer belastingen

Je hoeft als ondernemer maar één uitstelverzoek in te sturen voor meer soorten belasting. De Belastingdienst wil daarmee onnodig werk voor de ondernemer voorkomen.

Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Later zijn de kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland toegevoegd.

Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de 3 daaropvolgende maanden bijkomen. Het blijft wel belangrijk dat ondernemers op tijd aangifte doen en dat zij pas uitstel van betaling aanvragen nadat zij een (naheffings)aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Voor de genoemde belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid tot 1 oktober 2021.

Aparte regeling voor energiebelasting

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt. Dit betekent dat de energieleverancier geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik. Lees hier meer.

Uitstel van 3 maanden te kort? Vraag om langer uitstel

Iedere ondernemer die vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, krijgt automatisch 3 maanden betalingsuitstel. Is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou nog te kort? Dan kun je ook voor een langere periode uitstel aanvragen.

Ondernemers met een belastingschuld lager dan €20.000 kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Heb je als ondernemer een schuld hoger dan €20.000? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogenaamde derde deskundige zoals een accountant of brancheorganisatie. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Aanvragen per brief of online

Het aanvragen van uitstel van betaling kan per brief of via een online formulier. Hiervoor dien je in te loggen met je eigen DigiD.

Verzoeken kwijtschelding belastingschuld

In tijden van corona zal de Belastingdienst de verzoeken om belastingschuld kwijt te schelden ‘binnen de bestaande wettelijke kaders met een welwillende blik beoordelen’. Dit meldt Rendement Online. Volgens het kabinet zal de fiscus ‘bij twijfel een verzoek toekennen’ als blijkt dat de betalingsregelingen niet helpen. Ook zal de Belastingdienst aannemen dat een onderneming nog levensvatbaar is als bijvoorbeeld de bank of de accountant daar positief over is. Ondernemers die hun financiële middelen niet hebben gebruikt om de belastingschulden af te lossen, zijn voor de Belastingdienst geen reden meer om een saneringsverzoek af te wijzen, tenzij er misbruik is gemaakt.

Hulp nodig? Wij helpen je!

Heb je hulp nodig bij het vragen om uitstel van betaling of het verzoeken om kwijtschelding, stuur dan een mail naar support@zzpservicedesk.nl of bel 088 3523100 voor informatie hoe onze adviseurs kunnen helpen.

Ga voor meer informatie naar de website van Rijksoverheid.

Bron: Rijksoverheid en de Belastingdienst

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!