ZZP Servicedesk

Belastingdienst versoepelt aanvraag betalingsuitstel: dit betekent het voor zzp’ers

Belastingdienst versoepelt aanvraag betalingsuitstel: dit betekent het voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Zzp’ers en andere ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van belastingbetaling. Het aanvragen voor alle ondernemers wordt eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen.

In één keer uitstel voor meer belastingen

Je hoeft als ondernemer maar één uitstelverzoek in te sturen voor meer soorten belasting. De Belastingdienst wil daarmee onnodig werk voor de ondernemer voorkomen.

Er kon al uitstel worden aangevraagd voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Later zijn de kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland toegevoegd.

Het uitstel geldt dan niet alleen voor de bestaande belastingschuld, maar ook voor de schulden die er in de 3 daaropvolgende maanden bijkomen. Het blijft wel belangrijk dat ondernemers op tijd aangifte doen en dat zij pas uitstel van betaling aanvragen nadat zij een (naheffings)aanslag van de Belastingdienst hebben ontvangen.

Voor de genoemde belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid tot 1 oktober 2020.

Aparte regeling voor energiebelasting

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat het uitstel ook voordeel oplevert voor afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals de sierteelt. Dit betekent dat de energieleverancier voor april, mei en juni 2020 geen energiebelasting, opslag duurzame energie of de btw hierover in rekening kan brengen bij bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen over het werkelijke verbruik.

De energieleveranciers zullen deze week voorbereidingen treffen, zodat het merendeel dit vanaf volgende week kan uitvoeren. Voor kleine energieleveranciers zal dit wegens de uitvoering lastig zijn.

Uitstel van 3 maanden te kort? Vraag om langer uitstel

Iedere ondernemer die vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, krijgt automatisch 3 maanden betalingsuitstel. Is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou nog te kort? Dan kun je ook voor een langere periode uitstel aanvragen.

Ondernemers met een belastingschuld lager dan €20.000 kunnen vanaf nu langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden.

Heb je als ondernemer een schuld hoger dan €20.000? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogenaamde derde deskundige zoals een accountant of brancheorganisatie. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Aanvragen nu ook online

Het aanvragen van uitstel van betaling kan per brief of via een online formulier. Hiervoor dien je in te loggen met je eigen DigiD.

Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst.

Bron: Rijksoverheid en de Belastingdienst

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Derde steunpakket officieel bekendgemaakt dit betekent het voor zzpers
Op vrijdag 28 augustus heeft het kabinet het derde steunpakket voor ondernemers in coronacrisis gepresenteerd. De belangrijkste informatie voor zzp’ers vind je in dit…
aanvragen regelingen zzp coronacrisis
Gratis premium Download ZZP tegemoetkomingen tijdens coronacrisis Welke regelingen zijn er en hoe vraag je ze aan? Het kabinet heeft de regelingen uit het…
Derde steunpakket bijna bekend voor zzp'ers coronacrisis
Het tweede steunpakket loopt af op 1 oktober en daarom zal het kabinet binnenkort een nieuw steunpakket presenteren. Hoewel over veel details nog wordt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.