ZZP Servicedesk

Bijna kwart Tozo-aanvragen niet uitbetaald of afgewezen

Kwart tozo-aanvragen niet uitbetaald

Bijna kwart Tozo-aanvragen niet uitbetaald of afgewezen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Bijna een kwart van alle Tozo-aanvragen blijkt niet te zijn uitbetaald, afgewezen of niet volledig ingevuld te zijn. BNR onderzocht dit voor de derde keer bij verschillende kleine, middelgrote en grote gemeenten in Nederland.

Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020

Zzp’ers, die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, kunnen sinds begin april een aanvulling op hun inkomen aanvragen. Deze aanvulling wordt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) genoemd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je inkomen, huishoudsamenstelling en per 1 juni 2020 ook van het inkomen van je partner (middels een partnertoets).

Verschillen tussen gemeenten worden kleiner

Uit het eerste onderzoek van BNR bleek al dat er grote verschillen waren in de manier waarop gemeenten de Tozo-regeling hebben vormgegeven. Daarnaast waren niet alle gemeenten even snel met het uitbetalen van de steun. 

Uit het derde (meest recente) onderzoek blijkt dat de verschillen tussen de gemeenten steeds kleiner worden. Op dit moment zijn er bij gemeente Assen van de 2.000 aanvragen nog ongeveer 140 mensen die geen geld hebben ontvangen. In Utrecht zijn van de 14.000 aanvragen zo’n 9.000 voorschotten betaald. Gemeente Groningen heeft gemiddeld 4.700 aanvragen gehad. Hiervan zijn er 4.000 mensen die de steun hebben ontvangen. 

Aanvragen vervallen of afgewezen

Het is daarbij niet zo dat alle zzp’ers die nog wachten op steun, dit ook daadwerkelijk krijgen. Een aantal aanvragen wordt niet goedgekeurd. Van de 2.630 aanvragen bij gemeente Heerlen zijn er 1.200 definitief toegewezen. 100 aanvragen zijn nog in behandeling. Alle andere aanvragen zijn vervallen of afgewezen. 

Een aanvraag kan vervallen als zzp’ers bijvoorbeeld de steun bij de verkeerde gemeente aanvragen. Ook kan het zijn dat twee zzp’ers uit hetzelfde huishouden de steun hebben aangevraagd. 

Bron: BNR

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Derde steunpakket officieel bekendgemaakt dit betekent het voor zzpers
Op vrijdag 28 augustus heeft het kabinet het derde steunpakket voor ondernemers in coronacrisis gepresenteerd. De belangrijkste informatie voor zzp’ers vind je in dit…
aanvragen regelingen zzp coronacrisis
Gratis premium Download ZZP tegemoetkomingen tijdens coronacrisis Welke regelingen zijn er en hoe vraag je ze aan? Het kabinet heeft de regelingen uit het…
Derde steunpakket bijna bekend voor zzp'ers coronacrisis
Het tweede steunpakket loopt af op 1 oktober en daarom zal het kabinet binnenkort een nieuw steunpakket presenteren. Hoewel over veel details nog wordt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.