ZZP Servicedesk

Bijna kwart Tozo-aanvragen niet uitbetaald of afgewezen

Kwart tozo-aanvragen niet uitbetaald

Bijna kwart Tozo-aanvragen niet uitbetaald of afgewezen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Bijna een kwart van alle Tozo-aanvragen blijkt niet te zijn uitbetaald, afgewezen of niet volledig ingevuld te zijn. BNR onderzocht dit voor de derde keer bij verschillende kleine, middelgrote en grote gemeenten in Nederland.

Dit artikel is gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020

Zzp’ers, die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, kunnen sinds begin april een aanvulling op hun inkomen aanvragen. Deze aanvulling wordt de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) genoemd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je inkomen, huishoudsamenstelling en per 1 juni 2020 ook van het inkomen van je partner (middels een partnertoets).

Verschillen tussen gemeenten worden kleiner

Uit het eerste onderzoek van BNR bleek al dat er grote verschillen waren in de manier waarop gemeenten de Tozo-regeling hebben vormgegeven. Daarnaast waren niet alle gemeenten even snel met het uitbetalen van de steun. 

Uit het derde (meest recente) onderzoek blijkt dat de verschillen tussen de gemeenten steeds kleiner worden. Op dit moment zijn er bij gemeente Assen van de 2.000 aanvragen nog ongeveer 140 mensen die geen geld hebben ontvangen. In Utrecht zijn van de 14.000 aanvragen zo’n 9.000 voorschotten betaald. Gemeente Groningen heeft gemiddeld 4.700 aanvragen gehad. Hiervan zijn er 4.000 mensen die de steun hebben ontvangen. 

Aanvragen vervallen of afgewezen

Het is daarbij niet zo dat alle zzp’ers die nog wachten op steun, dit ook daadwerkelijk krijgen. Een aantal aanvragen wordt niet goedgekeurd. Van de 2.630 aanvragen bij gemeente Heerlen zijn er 1.200 definitief toegewezen. 100 aanvragen zijn nog in behandeling. Alle andere aanvragen zijn vervallen of afgewezen. 

Een aanvraag kan vervallen als zzp’ers bijvoorbeeld de steun bij de verkeerde gemeente aanvragen. Ook kan het zijn dat twee zzp’ers uit hetzelfde huishouden de steun hebben aangevraagd. 

Bron: BNR

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Whitepaper belastingmaatregelen
Gratis premium Download Belastingmaatregelen voor zzp’ers in tijd van corona Belastingmaatregelen op een rij Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven…
Invulmodel bezwaarschrift Tozo
Gratis premium Download Bezwaarschrift afgewezen tozo-aanvraag Invulmodel bezwaarschrift De Tozo-regeling valt onder de werking van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en zzp’ers hebben daarom…
Whitepaper met informatie over de Tozo-regeling
Gratis premium Download Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) Alle informatie over de tozo Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven geroepen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.