ZZPSERVICEDESK

Bijstand voor zelfstandigen aanvragen in tijden van coronacrisis: dit is wat je moet weten

Bbz aanvragen coronacrisis zzp

Bijstand voor zelfstandigen aanvragen in tijden van coronacrisis: dit is wat je moet weten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Veel zzp'ers worden hard geraakt door de coronacrisis. Waar MKB-ondernemers een beroep kunnen doen op werktijdverkorting, kunnen zzp'ers een versoepelde bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Hoe ziet deze versoepeling eruit en wat kun je doen?

De Bbz biedt onder andere mogelijkheden voor:

 1. Uitkering voor levensonderhoud
 2. Periodieke uitkering als renteloze lening
 3. Verstrekken van bedrijfskapitaal
 4. Uitkering voor levensonderhoud bij het beeindigen van je bedrijf
 5. Uitkering voor levensonderhoud oudere zelfstandige met een niet levensvatbaar bedrijf 

Huidige (normale) regeling

Niet iedere zzp’er kan in aanmerking komen voor een Bbz-regeling. Zo moeten zzp’ers voldoen aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar, gemiddeld 23,5 uur per week) en je bedrijf moet levensvatbaar zijn. Dit dien je ook aan te tonen.

Voor een Bbz-aanvraag dien je als zzp’er bij de gemeente te zijn waar je staat ingeschreven. De behandeling van je aanvraag kan zo’n 13 weken in beslag nemen.

Versoepelde aanvraag door coronacrisis (Tozo)

In verband met de coronacrisis probeert de overheid het proces van bijstand aanvragen te versnellen en minder stringent met de voorwaarden en eisen om te gaan.

Zo kunnen zzp’ers, die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, een aanvulling op hun inkomen krijgen, meldt RTLZ. Dit is, afhankelijk van je inkomen en huishoudsamenstelling, maximaal 1.500 euro netto per maand voor een periode van maximaal drie maanden. Dit bedrag is een gift en geen krediet dat je voorheen moest terugbetalen. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze aanvulling op het inkomen wordt Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) genoemd.

Op papier kunnen nog steeds alleen levensvatbare bedrijven een aanvraag doen, maar dat hoef je niet meer van tevoren aan te tonen. Daardoor gaat de aanvraag sneller dan normaal; het kan nu binnen 4 weken geregeld zijn.

Vanuit de Tozo kunnen zzp’ers ook sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot een maximaal bedrag van 10.157 euro.

Eisen

De KvK meldt het volgende: De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zzp’ers die in de knel komen door de coronacrisis. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Voor de tijdelijke regeling moet de woonplaats in Nederland zijn. Ondernemers die in België of Duitsland wonen, komen dus niet in aanmerking.

Meer specifiek gelden de volgende eisen (volgens de KvK):

 • Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
 • Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
 • Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
 • Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
 • Is vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, dat wil zeggen minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep.
 • Woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

Aanvragen is al mogelijk

27 maart 2020:
Hoewel de regeling door het kabinet eerst juridisch moet worden dichtgetikt, hebben sommige gemeenten inmiddels een loket geopend. Het gaat hierbij vooral om de grote steden. Gemeenten Utrecht en Dordrecht verwachten zelfs deze week nog geld over te kunnen maken aan zzp’ers.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te geven. Via een versimpelde toets komen zijn in aanmerking voor bijstand. Daarbij vervalt onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets. Aanvragers worden vanaf deze week al volgens de herziene richtlijnen getoetst. Let op: de kleinere steden hebben de ambitie om na het weekend een loket te openen.

Voor de aanvraag gebruik je het bestaande Bbz formulier. Dit dien je in bij de gemeente, samen met een KvK-inschrijving, kopie van geldig ID-bewijs, bankafschriften en de bestaande beschikkingen en brieven.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt de maatregel verder uit met o.a. de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Andere financiële regelingen voor zzp’ers

Uitstel betalen van belasting

Een versoepelde Bbz-regeling is nog niet alles. Zzp’ers en andere ondernemers kunnen uitstel voor betalen van de belasting aanvragen. Dit is voor een periode van drie maanden. Hier zijn geen bewijsstukken voor nodig en bij aanvraag krijg je meteen uitstel. Betaal je te laat? Dan krijg je voorlopig geen boete. De aanvraag moet per brief worden ingestuurd. Lees er meer over via de website van de Belastingdienst.

Ook kan het verstandig zijn om de voorlopige aanslag te verlagen, omdat je nu een lagere winst door de uitbraak van corona verwacht. Je kunt dit wijzigen via Mijn.belastingdienst.nl.

Tegemoetkoming van 4000 euro (noodloket)

Zzp’ers en andere ondernemers die direct getroffen worden door coronacrisis, kunnen 4.000 euro krijgen (over een periode van drie maanden) zonder verdere vragen of verplichtingen. Denk daarbij aan horecabedrijven die direct de deuren moeten sluiten of ondernemers die hun werk niet kunnen doen door het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met één van deze SBI-codes.

Het loket is sinds 27 maart geopend. Je kunt de steun aanvragen via de website van de RVO tot 26 juni 2020.

Voorkom dat je afhankelijk wordt van financiële ondersteuning. Lees hier 7 tips om je omzet te redden van het coronavirus.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Tegemoetkoming 4000 euro zzp
Sinds 27 maart kunnen eenmanszaken en andere ondernemingen die direct getroffen worden door de coronacrisis, een tegemoetkoming van 4.000 euro online aanvragen. Waar dien…
Wet big maatregelen zzp coronacrisis
Extra hulp in de zorg is, in verband met het coronavirus hard nodig. Daarom heeft minister Bruno Bruins besloten dat alle voormalige verpleegkundigen en…
Noodpakket voor zzp'ers kabinet financiën
Op dinsdag 17 maart heeft het kabinet een aantal regelingen uit het noodpakket voor zzp’ers gepresenteerd. Welke regelingen zijn dit en hoe kom je…
aanvragen zzp loopt op gemeente
Gemeenten zetten alle zeilen bij om naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp’ers te verstouwen. Hun ambitie is om maandag of later volgende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.