ZZP Servicedesk

Bijstand voor zelfstandigen aanvragen in tijden van coronacrisis: dit is wat je moet weten

Bbz aanvragen coronacrisis zzp

Bijstand voor zelfstandigen aanvragen in tijden van coronacrisis: dit is wat je moet weten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Veel zzp'ers worden hard geraakt door de coronacrisis. Waar MKB-ondernemers een beroep kunnen doen op werktijdverkorting, kunnen zzp'ers een versoepelde bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Hoe ziet deze versoepeling eruit en wat kun je doen?

De Bbz biedt onder andere mogelijkheden voor:

 1. Uitkering voor levensonderhoud
 2. Periodieke uitkering als renteloze lening
 3. Verstrekken van bedrijfskapitaal
 4. Uitkering voor levensonderhoud bij het beeindigen van je bedrijf
 5. Uitkering voor levensonderhoud oudere zelfstandige met een niet levensvatbaar bedrijf 

Huidige (normale) regeling

Niet iedere zzp’er kan in aanmerking komen voor een Bbz-regeling. Zo moeten zzp’ers voldoen aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur per jaar, gemiddeld 23,5 uur per week) en je bedrijf moet levensvatbaar zijn. Dit dien je ook aan te tonen.

Voor een Bbz-aanvraag dien je als zzp’er bij de gemeente te zijn waar je staat ingeschreven. De behandeling van je aanvraag kan zo’n 13 weken in beslag nemen.

Versoepelde aanvraag door coronacrisis (Tozo)

In verband met de coronacrisis probeert de overheid het proces van bijstand aanvragen te versnellen en minder stringent met de voorwaarden en eisen om te gaan.

Zo kunnen zzp’ers, die door de crisis hun inkomsten zien teruglopen, een aanvulling op hun inkomen krijgen.Deze aanvulling op het inkomen wordt Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) genoemd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je inkomen, huishoudsamenstelling en inkomen van je partner (middels een partnertoets). Vanaf oktober (Tozo 3) zou ook een vermogenstoets gelden, maar deze is uitgesteld tot april 2021. Lees daarover hier meer.

Let op: heb je Tozo 1 (maart t/m mei) en Tozo 2 (juni t/m september) aangevraagd en wil je nu ook gebruikmaken van Tozo 3 (oktober t/m maart 2021)? Dan dien je dit opnieuw aan te vragen. Verlenging gaat niet automatisch.

Op papier kunnen nog steeds alleen levensvatbare bedrijven een aanvraag doen, maar dat hoef je niet meer van tevoren aan te tonen. Daardoor gaat de aanvraag sneller dan normaal; het kan nu binnen 4 weken geregeld zijn.

Vanuit de Tozo kunnen zzp’ers ook sneller een lening krijgen voor werkkapitaal, tot een maximaal bedrag van 10.157 euro.

Eisen

De KvK meldt het volgende: De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zzp’ers die in de knel komen door de coronacrisis. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Voor de tijdelijke regeling moet de woonplaats in Nederland zijn. Ondernemers die in België of Duitsland wonen, komen dus niet in aanmerking.

Meer specifiek gelden de volgende eisen (volgens de KvK):

 • Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland.
 • Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
 • Het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
 • Voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
 • Is vóór 17 maart 2020 18.45 uur ingeschreven in het Handelregister en gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, dat wil zeggen minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep.
 • Woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.
 • Inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het sociaal minimum.

Hoe moet ik dit aanvragen?

Je kunt de uitkering aanvragen bij jouw gemeente, middels een het bestaande Bbz formulier. Dit dien je samen met een KvK-inschrijving, kopie van geldig ID-bewijs, bankafschriften en de bestaande beschikkingen en brieven in te leveren.

Andere financiële regelingen voor zzp’ers

Uitstel betalen van belasting

Een versoepelde Bbz-regeling is nog niet alles. Zzp’ers en andere ondernemers kunnen uitstel voor betalen van de belasting aanvragen. Sinds 2 april 2020 is deze regeling versoepeld. Zo kun je nu voor meer soorten belastingen in één keer uitstel van betaling aanvragen, worden de voorwaarden versoepeld voor het aanvragen van uitstel langer dan 3 maanden (mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou te kort). Je kunt tot 1 september 2020 een aanvraag doen. En na 1 september? Dat lees je hier.

De aanvraag kan per brief worden ingestuurd of online. Lees er hier meer over.

Ook kan het verstandig zijn om de voorlopige aanslag te verlagen, omdat je nu een lagere winst door de uitbraak van corona verwacht. Je kunt dit wijzigen via Mijn.belastingdienst.nl.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten

Voor ondernemers zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld. Hierdoor kunnen bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank. De BMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro. Deze maatregel is per 16 maart van kracht.

Uitstel op aflossing leningen

ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank geven 6 maanden uitstel van aflossing op hun leningen tot 2,5 miljoen euro. Met deze maatregel willen ze vooral kleine ondernemers wat lucht bieden.

TOGS en TVL

Ondernemingen die direct getroffen worden door coronacrisis, kunnen 4.000 euro krijgen (voor een periode van drie maanden) zonder verdere vragen of verplichtingen. Denk daarbij aan horecabedrijven die direct de deuren moeten sluiten of ondernemers die hun werk niet kunnen doen door het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met deze SBI-codes. Je kunt de steun aanvragen via de website van de RVO tot 26 juni 2020.

Bedrijven in sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS kunnen na 26 juni 2020 van de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gebruikmaken. Dit is de opvolger van de TOGS. Een bedrijf krijgt maximaal 20.000 euro per 3 maanden. Dit is een belastingvrije tegemoetkoming. Per 1 oktober vinden er veranderingen plaats in de TVL. Lees hier meer.

Alle financiële tegemoetkomingen voor zzp’ers vind je terug dit overzichtelijke schema.

Voorkom dat je afhankelijk wordt van financiële ondersteuning. Lees hier 7 tips om je omzet te redden van het coronavirus.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Pilot webmodule zzp
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp’er mogen inhuren voor een opdracht…
Online boekhouden voor zzp'ers whitepaper
De administratie is geen geliefd onderdeel van het ondernemerschap. Als zzp’er ben je liever bezig met zaken die je écht leuk vindt. En de boekhouding is niet voor iedereen de meest aangename klus. Dit whitepaper helpt je op weg bij het opzetten…
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het vierde kwartaal van 2020, dus over de maanden oktober, november, december. Doe dit op tijd, want uiterlijk 31 januari moet de…
Een groot deel van de zzp’ers zal op basis van de voorlopige aanslag maandelijks belasting gaan betalen. Maar verwacht jij nou dat je dit jaar aanzienlijk minder gaat verdienen in vergelijking met vorig jaar, dan kan dat gevolgen hebben voor de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.