ZZPSERVICEDESK

BrightPensioen officieel van start

BrightPensioen officieel van start

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het ZZP-pensioen heeft er een concurrent bij: BrightPensioen. Op donderdag 12 februari lanceerden de trotse initiatiefnemers Karin Jokobsen, Annemieke Beijerinck en Sjaak Zonneveld hun gloednieuwe pensioenfonds. “Alle deelnemers zijn mede-eigenaar,” vertelt Sjaak. “Dat is een van de dingen die onze start-up uniek maakt in Nederland.”
ZZP-pensioen en BrightPensioen: wat zijn de verschillen?
Zzp’ers sparen maar weinig voor later, blijkt uit recent onderzoek. Slechts de helft van alle zelfstandig ondernemers spaart voor een pensioen van 70 procent of meer van hun jaarinkomen. Om daar verandering in te brengen zijn er dit jaar twee nieuwe pensioeninitiatieven: ZZP-pensioen (FNV, PZO en ZZP Nederland, vanaf 15 januari 2015) en BrightPensioen (onafhankelijke startup, vanaf 12 februari 2015).
 

Keuze

“Het is goed dat er keuze is,” vindt oprichter Sjaak Zonneveld van BrightPensioen. “Sommige zelfstandigen zullen zich thuis voelen bij belangenbehartigers als FNV Zelfstandigen, FNV Bouw, PZO en ZZP Nederland, terwijl anderen zich liever aansluiten bij een initiatief zoals BrightPensioen, dat door zelfstandigen is opgestart en door zelfstandigen wordt geleid.”
 
Een nieuw pensioenfonds beginnen is geen makkelijke opgave. De drie oprichters moesten voldoende animo en startkapitaal verzamelen. Om dat voor elkaar te krijgen, begonnen ze begin vorig jaar een crowdfundingcampagne. Die campagne was een succes: in totaal haalden ze 300.000 euro op bij 216 investeerders. Eind 2014 kregen Sjaak, Annemieke en Karin groen licht van de Autoriteit Financiële Markten en kon BrightPensioen echt van start.
 

Vaste vergoeding

Wat het particuliere initatief anders maakt dan het fonds van de belangenorganisaties, is dat je jaarlijks een vaste vergoeding inlegt voor de dienstverlening (beleggingskosten). Bij ZZP-pensioen betaal je naast een vaste vergoeding voor administratie ook een percentage van je vermogen voor vermogensbeheer. Hierdoor betalen deelnemers die meer opbouwen, meer aan kosten. “Eigenlijk werken alle commerciële aanbieders met zo’n percentage,” licht Sjaak toe. “Dat wij dat niet doen, maakt ons uniek.”
 

Delen in de winst

Annemieke heeft een IT-achtergrond en zij verzon het model. Annemieke: “Wij vragen echt de kostprijs, die maken we ook inzichtelijk voor de deelnemers. We verdienen dus niet aan jouw pensioengeld, maar alleen aan een jaarlijks lidmaatschap. Dat brengen we apart in rekening: het gaat dus niet ten koste van jouw fiscale jaarruimte. En daarnaast: als we winst maken, deel jij mee. Je bent ten slotte mede-eigenaar.”
 

Doelgroep

BrightPensioen is het meest voordelig voor zelfstandigen met een inkomen van 30.000 euro per jaar of meer. “Zelfstandigen met een heel laag inkomen of mensen die al bijna met pensioen gaan, die adviseren we naar een andere partij te gaan,” vertelt Karin. “Onze ambitie is bovenal om pensioenen weer duidelijk en eerlijk te maken.”
 
Op het moment van de lancering heeft BrightPensioen 81 leden. Aan het eind van het jaar moeten dat er 3000 zijn. “Dan hebben we de kostprijs eruit,” vertelt Annemieke. “Zodra we meer dan 10.000 leden hebben, maken wij en onze leden winst.”
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2019, zijn de maatregelen die gevolgen hebben voor jou als zzp’er bekend gemaakt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste…
Begin 2019 heeft 41 procent van de zzp’ers aangegeven geen enkele voorziening te hebben voor eventuele arbeidsongeschiktheid. De verzekeringen zijn duur en er wordt…
Op 22 juni stond ZZP Servicedesk op de KVK Startersdag in Den Haag en Utrecht. Wij vonden het een succes! …

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.