ZZP Servicedesk

BTW, de verleidelijke lening

BTW, de verleidelijke lening

Geef je meer uit dan er binnen komt, dan zit je in je piepzak. Je rekent op de bank om je door het tekort heen te helpen. Wie in het bezit is van welgestelde familieleden, doet een beroep op hun begrip en wordt uit de brand geholpen. Eind goed, al goed.

Column Frits Hendrik Emmerik | BTW reserveren of investeren?

Ongemak

Ook bij de zelfstandigen onder ons willen de inkomsten niet altijd alle uitgaven dekken. Sterker nog: je ontkomt nauwelijks aan dat financiële ongemak. Je moet op de zaken vooruit lopen en in de toekomst investeren. En altijd met een positieve instelling. De zzp’er zonder vertrouwen in aanstaand zakelijke succes doet er goed aan de zelfstandigheid aan de wilgen te hangen. Daarbij wil de bank een verhaal vol reële kansen aanhoren. Zonder goede vooruitzichten hoef je niet aan te kloppen. En in de familie willen ze geen ruzie, dus op die verjaardagen verziek je de sfeer liever niet met de kommer en kwel van een zzp’er.

Reserveren of gebruiken?

Nu krijgt de zzp’er met elke rekening ongeveer een vijfde van het totaalbedrag extra betaald. Als een tijdelijke lening staat die BTW enige tijd uitdagend te glunderen op je saldo. Je weet dat er uiteindelijk moet worden afgetikt. Wegzetten, dus. Reserveren om problemen te voorkomen wanneer de aanslag moet worden voldaan. Niets menselijks is de zzp’er vreemd. Het wil nog wel eens fout gaan. Is het einde van de BTW-periode nog niet in zicht en wachten er wel andere noodzakelijke uitgaven? Dan reken je je rijk en denk je die onverstandige besteding van je reservering met de volgende omzet recht te kunnen zetten. Of je jokt nul komma nul omzet. De verzwegen BTW loop je met de volgende aangifte wel weer in, toch? Maar wie houdt er tegen die tijd nog rekening met een dubbel te betalen BTW? En jawel hoor … je loopt weer achter de bekende feiten aan.
Een creatieve zzp’er zoekt altijd naar oplossingen en die heb ik gevonden. Doeltreffend en simpel en geheel in de lijn met de psyche van de zelfstandige.

Reserveringsrekening

De belastingdienst voegt aan het account van elke eenmanszaak een reserveringsrekening toe. Want op het moment dat een rekening wordt betaald staat het goede voornemen de extra 21% onmiddellijk opzij te zetten je helder voor ogen. Je kunt van die rekening niet anders dan belasting betalen. Weg is weg. Alle andere zaken moet je met de resterende netto inkomsten afhandelen. Zo verzamel je doorlopend de straks verschuldigde BTW. Moet je de aanslag betalen, dan heb je altijd voldoende weggezet. Je houdt zelfs de voorbelasting over en dat bedrag gebruik je om een deel van je jaarlijkse IB te betalen. Zo blijven losbandige zzp’ers en de belastingdienst de beste vrienden.
Hoor ik bezwaren? Dat je toch ook een aparte bankrekening kunt openen? Zeker, maar die plunder je voor al die andere belangrijke uitgaven. Dat was nou juist het probleem.
De belastingdienst mag geen bank spelen? Dan noemen we de reserveringsfaciliteit een zelfstandig afgedragen voorlopige aanslag, de z.a.v.a.
De EU staat het ons niet toe? Dan gaan de andere landen mee of we stappen eruit. Het zou toch van de zotte zijn om goede ideeën niet te mogen uitvoeren? Stond innovatie niet hoog op de agenda om dik te worden gesubsidieerd? Ik stel mijn bankrekening er graag voor open. Gelukkig worden betalingen uit het buitenland (België) niet met BTW belast. Dat scheelt, want dan kom ik niet in de verleiding dat tijdelijke extraatje uit te geven. Ik ben tenslotte ook zo’n zzp’er.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.