ZZPSERVICEDESK

Check: heb jij ook dit jaar weer recht op aftrekposten?

Check: heb jij ook dit jaar weer recht op aftrekposten?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
4 op de 10 ondernemers heeft niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder startende ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen.
Startende ondernemers onbekend met aftrekposten

Check ieder jaar je situatie

Of jij recht hebt of aftrekposten, hangt helemaal af van jouw situatie als ondernemer. En die situatie kan veranderen. Het kan dus gebeuren dat je eerst wel recht had op aftrekposten, maar nu niet meer. Daarom is het verstandig om jaarlijks even te checken of de Belastingdienst je nog ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Belangrijk, want dát bepaalt of je recht hebt op aftrekposten.
 

Risicosituaties

In sommige situaties loop je extra risico dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting meer bent. En dat je dus geen aftrekposten meer kunt krijgen. Drie situaties:

 1. Je draait al een paar jaar verlies
  Een keer een jaar verlies draaien, dat kan iedere ondernemer overkomen. Bijvoorbeeld als je net bent gestart, als jouw markt verandert of als je grote uitgaven moet doen voor je bedrijf. Maar draai je een paar jaar op rij verlies? Dan heeft dat mogelijk gevolgen voor je recht op aftrekposten. Alles hangt dan af van de vraag of je in de toekomst wel weer winst kunt verwachten. Lees meer over hoe het zit als je verlies draait.

 2. Je werkt steeds vaker via een bureau
  Ook dat is zeker een reden om even extra te checken hoe het zit met je recht op aftrekposten. Want werk je via een payroll-, uitzend- of detacheringsbureau? Dan betekent dat meestal dat je in dienst bent bij dat bureau. Doe je veel opdrachten via zo’n bureau? Dan ben je mogelijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je geen recht op ondernemersaftrek. Bij werk via een bemiddelingsbureau ligt dat trouwens anders. Dan ziet de Belastingdienst je vaak wel als ondernemer. Lees meer over werken via een bureau.

 3. Je werkt langer dan een jaar voor maar één opdrachtgever
  Doe jij een langlopende klus? En werk je daardoor het hele jaar voor één opdrachtgever? Dan kun je nog steeds ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Maar: draai je meerdere jaren (vrijwel) je hele jaaromzet bij dezelfde opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst je vaak niet als ondernemer. En heb je geen recht op aftrekposten.
   

Ondersteuning voor starters

Wil jij zeker weten of je kunt rekenen op aftrekposten? Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst krijg je snel duidelijkheid. Heb je hulp of advies nodig? Bekijk ons lidmaatschap eens!

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.