ZZPSERVICEDESK

Check: heb jij ook dit jaar weer recht op aftrekposten?

Check: heb jij ook dit jaar weer recht op aftrekposten?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
4 op de 10 ondernemers heeft niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst onder startende ondernemers die zelf hun belastingaangifte doen.
Startende ondernemers onbekend met aftrekposten

Check ieder jaar je situatie

Of jij recht hebt of aftrekposten, hangt helemaal af van jouw situatie als ondernemer. En die situatie kan veranderen. Het kan dus gebeuren dat je eerst wel recht had op aftrekposten, maar nu niet meer. Daarom is het verstandig om jaarlijks even te checken of de Belastingdienst je nog ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Belangrijk, want dát bepaalt of je recht hebt op aftrekposten.
 

Risicosituaties

In sommige situaties loop je extra risico dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting meer bent. En dat je dus geen aftrekposten meer kunt krijgen. Drie situaties:

 1. Je draait al een paar jaar verlies
  Een keer een jaar verlies draaien, dat kan iedere ondernemer overkomen. Bijvoorbeeld als je net bent gestart, als jouw markt verandert of als je grote uitgaven moet doen voor je bedrijf. Maar draai je een paar jaar op rij verlies? Dan heeft dat mogelijk gevolgen voor je recht op aftrekposten. Alles hangt dan af van de vraag of je in de toekomst wel weer winst kunt verwachten. Lees meer over hoe het zit als je verlies draait.

 2. Je werkt steeds vaker via een bureau
  Ook dat is zeker een reden om even extra te checken hoe het zit met je recht op aftrekposten. Want werk je via een payroll-, uitzend- of detacheringsbureau? Dan betekent dat meestal dat je in dienst bent bij dat bureau. Doe je veel opdrachten via zo’n bureau? Dan ben je mogelijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je geen recht op ondernemersaftrek. Bij werk via een bemiddelingsbureau ligt dat trouwens anders. Dan ziet de Belastingdienst je vaak wel als ondernemer. Lees meer over werken via een bureau.

 3. Je werkt langer dan een jaar voor maar één opdrachtgever
  Doe jij een langlopende klus? En werk je daardoor het hele jaar voor één opdrachtgever? Dan kun je nog steeds ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Maar: draai je meerdere jaren (vrijwel) je hele jaaromzet bij dezelfde opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst je vaak niet als ondernemer. En heb je geen recht op aftrekposten.
   

Ondersteuning voor starters

Wil jij zeker weten of je kunt rekenen op aftrekposten? Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst krijg je snel duidelijkheid. Heb je hulp of advies nodig? Bekijk ons lidmaatschap eens!

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Ontdek of en hoe jij kosten kunt besparen met een e-bike
Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…
factoring: zo krijg je jouw facturen sneller betaald
Als zzp’er wacht je niet graag op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Eigenlijk wil je helemaal niet wachten. Als je opdrachtgever dan ook nog…
creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.