ZZP Servicedesk

Coronacrisis: 7 x zo creëer je de beste werkomstandigheden in huis

Coronacrisis: 7 x zo creëer je de beste werkomstandigheden in huis

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Werken in je favoriete café of op die andere fijne werkplek zit er gezien het coronavirus voorlopig niet in: de kans dat je thuis aan het werk bent is groot. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn, maar het heeft ook een nadeel. Het is in je eigen huis namelijk vaak een stuk lastiger om je goed te concentreren. Hoe zorg je ervoor dat je thuis de beste werkomstandigheden creëert?
Werk je thuis? Zó kun je je beter concentreren!

Kies een werkplek in huis waar je ook echt werkt

Verschillende onderzoeken hebben de effecten onderzocht van het werken in de ruimte waar je ook slaapt. Het blijkt dat werken in de slaapkamer leidt tot een minder goede concentratie. Kies dus een plek (of beter, een kamer) in je huis waar je met jezelf afspreekt om alleen bezig te zijn met werk. Als je daar dan aan het werk gaat, schakelt je brein ook over en ben je volledig gefocust.
 

De juiste temperatuur op je werkplek

Veel mensen hebben de neiging om het lekker warm te laten zijn wanneer ze aan het werk zijn. Als het warm is, ben je immers comfortabel. Toch kan deze warmte er ook voor zorgen dat je je niet goed kunt concentreren of de neiging krijgt om in te dommelen. Zet de thermostaat dus wat lager. Het hoeft niet extreem koud te worden in huis, maar zorg er in ieder geval voor dat het niet te warm is. Het bijkomende voordeel is dat je energierekening een stuk lager wordt. Zeker als je vaak de hele dag thuiswerkt kan dat enorm schelen in de vaste lasten. Ga je ook nog eens energie vergelijken – wel buiten werktijd natuurlijk – dan zul je al helemaal flink wat besparen.
 

Zorg dat je werkplek opgeruimd is

Als je je goed wilt kunnen concentreren op je werk, lukt dat niet als het om je heen een zooitje is. Zorg er dus voor dat je werkplek opgeruimd is. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling om op te gaan ruimen wanneer je moet werken. Als je omgeving echt een troep is, trek dan maximaal tien minuten uit om de ergste troep op te ruimen. Hierna moet je gewoon gaan werken en met jezelf afspreken dat je het in het vervolg anders aan gaat pakken.
 

Kies vaste werktijden

Wanneer je thuiswerkt, ben je natuurlijk enorm flexibel. Toch kan dit ook een nadeel zijn. Je kunt namelijk te veel bezig zijn met werk, of juist te weinig omdat je het werk steeds uit wilt stellen. Probeer dus vaste werktijden in te stellen. Dit kan vroeg in de ochtend of juist in de avond zijn; het gaat erom dat je je een werktijd geeft. Dit is overigens ook heel fijn voor de mensen die op dat moment in huis zijn. Ze weten precies wanneer ze jou kunnen storen en wanneer niet
 

Bedenk andere werkzaamheden

Kun je jouw werkzaamheden voortzetten omdat je veel online werkt? Dat is natuurlijk mooi. Toch zijn er helaas veel zzp’ers die door de uitbraak van het coronavirus geen (betaalde) werkzaamheden kunnen verrichten. Máár je kunt deze tijd wel efficiënt benutten. Bijvoorbeeld: algemene voorwaarden opstellen of herzien, bouwen van een website, plan uitwerken hoe je nóg efficiënter kunt werken, een social media-plan opstellen, in dialoog gaan met je klanten (wat vinden ze eigenlijk van je dienstverlening?) en contact leggen met potentiële opdrachtgevers. Wie staat er nog op jouw lijstje om terug te bellen?

Breng variatie aan

Uit onderzoek is gebleken dat zzp’ers gelukkig worden van variatie in hun werk. Zorg daar dan ook voor. Het is altijd fijn als geen dag hetzelfde is.

Stel prioriteiten

Als je prioriteiten stelt, heb je de taken vaak sneller gedaan. Wat wil je deze week echt af hebben? Begin altijd het met het meest lastige, dan is het uit je hoofd voor de rest van de dag.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

pexels-pixabay-259100
De vooruitzichten op economisch herstel na corona zijn positief en de economie gaat langzaam weer open. Toch gaat het niet voor iedereen even snel en zijn er nog veel onzekerheden. Om zelfstandig ondernemers ruimte te geven zich te herpakken wordt…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
PExels
Zzp’ers met een eigen voordeur naar hun werkruimte kunnen vanaf 31 mei hulp krijgen bij het betalen van hun vasten lasten via de TVL Startende ondernemingen, een aparte TVL-subsidieregeling. De hoogte van de subsidie wordt bepaalt op basis van het…
home-2618511_1920
Voor welke ondersteuning kun je als zzp’er in zwaar weer door Corona bij je gemeente terecht? In het kader van de TOZO-regelingen bieden gemeenten zzp’ers gratis hulp. Als gevolg van de crisis spelen bij een flinke groep zzp’ers vragen als:…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.