ZZP Servicedesk

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Lees hier welke regelingen en subsidies er zijn voor ondernemers. En aan welke coronaregels uw bedrijf zich moet houden.

Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen, raken veel ondernemers. Om u te steunen, neemt de overheid extra maatregelen. Op deze pagina leest u welke regels er voor bedrijven gelden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om noodsteun aan te vragen.

Uitbreiding steunpakket

Vanwege de landelijke lockdown is het steunpakket voor bedrijven uitgebreid. Er komt een regeling voor starters die tussen 30 september 2019 en 30 juni 2020 zijn gestart. De voorraadvergoeding voor winkels gaat omhoog. Meer bedrijven kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgen en het minimumbedrag vaste lasten wordt verlaagd. Subsidiepercentages voor de TVL en NOW (loonkosten) gaan omhoog. En de vermogenstoets vervalt in de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers.

Lees meer over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven.

Lockdown tot en met 30 maart

De landelijke lockdown is verlengd tot en met ten minste 30 maart. Het kabinet versoepelt maatregelen voor:

 • Niet-essentiële winkels: vanaf dinsdag 16 maart zijn de regels voor winkelen op afspraak versoepeld voor winkels groter dan 50 m2. Lees welke regels voor winkels hierbij gelden.
 • Buitensporten: vanaf dinsdag 16 maart is het toegestaan om met maximaal 4 personen buiten te sporten. Niet in competitieverband. Lees welke regels voor sporten hierbij gelden.

Belangrijkste maatregelen die van kracht blijven:

Thuisblijven

 • Avondklok: u moet tussen 21.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtend binnenblijven. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor werk. U heeft dan een werkgeversverklaring nodig.
 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Ga alleen naar buiten met uw eigen huishouden, of een groepje van maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

(Publieke) binnenruimtes

Reizen en evenementen

 • Gebruik het ov alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Evenementen zijn verboden. Er zijn uitzonderingen.
 • Er geldt een vliegverbod uit Zuid-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Coronaregels voor bedrijven

Lees per branche welke regels er gelden. Regionaal kunnen veiligheidsregio’s extra maatregelen nemen. Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Lees meer over handhaving van coronaregels.

Bekijk de basisregels voor iedereen op Rijksoverheid.nl.

Gezondheidsmaatregelen op de werkvloer

Laat uw werknemers thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. In sommige sectoren gaat het werk op locatie door. Bijvoorbeeld in de bouw- en technieksector.

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Als u twijfelt over specifieke situaties, neem direct contact op met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes, zoals winkels.

Lees meer over regels voor werkgevers.

Coronaprotocollen per branche

Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de nieuwe protocollen voor een werkbare situatie in de 1,5-metersamenleving. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

KVK Corona regelingencheck

Krijg inzicht in de financiële regelingen voor uw bedrijf. Doe de KVK Corona regelingencheck. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er zijn uitzonderingen.

Steunpakket coronacrisis: financiële regelingen

Het 3e steunpakket voor bedrijven is ingegaan op 1 oktober 2020 en is verlengd tot juli 2021.

 • Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)

  Ondernemers in getroffen sectoren kunnen Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De tegemoetkoming helpt u om uw vaste lasten te betalen.

  TVL wordt ook beschikbaar voor niet-mkb bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Het minimumbedrag vaste lasten wordt verlaagd van € 3.000 naar € 1.500 per kwartaal. U vraagt de TVL aan voor een periode van 3 maanden. Let op: de TVL-regeling is in het 1e kwartaal van 2021 tijdelijk beschikbaar voor vrijwel alle sectoren.

  Lees meer over de voorwaarden van de TVL-regeling.

 • Tegemoetkoming in de loonkosten (NOW)

  Bent u werkgever? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud Werkgelegenheid (NOW 3).

  De tegemoetkoming is telkens voor een periode van 3 maanden. De NOW 3.2 voor omzetverlies in januari, februari en maart 2021 kunt u vanaf 15 februari aanvragen bij UWV.

  Let op: TVL heeft invloed op hoogte NOW-subsidie. De TVL wordt gezien als omzet waardoor u mogelijk minder NOW-subsidie krijgt.

  Lees meer over de voorwaarden van de NOW.

 • Bijstand voor ondernemers (Tozo)

  De Tozo is een extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis financiële problemen hebben. Deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is maximaal € 1.500 euro netto per maand. U hoeft deze gift niet terug te betalen. U vraagt de Tozo aan bij de gemeente waar u woont.

  Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal krijgen tot maximaal € 10.157. Deze lening moet u later wel terugbetalen.

  Lees meer over de voorwaarden van de Tozo.

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

  Kunt u met moeite uw noodzakelijke kosten (zoals woonkosten) betalen? Dan kan de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u helpen. Woonkosten zijn bijvoorbeeld huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en elektriciteit, gas en water. U kunt de TONK met terugwerkende kracht krijgen van 1 januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden. U kunt de TONK aanvragen bij uw gemeente. Check bij uw gemeente vanaf wanneer u dat kunt doen.

  Lees meer over de voorwaarden van de TONK.

 • Extra subsidieregelingen

  Voor verschillende branches (zoals reissector, dierentuinen en detailhandel) maakt de overheid extra subsidie vrij. Daarmee kunnen bedrijven hoge vaste lasten, voorraadverlies of andere onvoorziene kosten betalen. Lees meer over de extra regelingen.

Belastingmaatregelen

De Belastingdienst heeft een aantal maatregelen verlengd. Zoals het versoepelde urencriterium, btw-maatregelen en de verlaging van het gebruikelijk loon.

U kunt ook langer bijzonder uitstel van betaling aanvragen en verlengen.

Lees meer over de coronamaatregelen van de Belastingdienst. U kunt ook uitstel van betaling vragen voor andere aflossingen en belastingen. Zoals een betaalpauze voor uw hypotheek of uitstel van gemeentelijke belastingen.

Geld lenen

Nieuwe kredietregelingen

Verruimde kredietregelingen

 • De Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor grote en middelgrote bedrijven is verruimd. U kunt tijdelijk meer geld lenen: maximaal € 150 miljoen per onderneming.
 • De borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is verruimd, zodat u sneller en meer geld kunt lenen. Naar deze regeling wordt verwezen als BMKB-C.
 • Kleine ondernemers die een lening hebben bij microkredietenverstrekker Qredits krijgen uitstel van aflossing voor 6 maanden.
 • Tech en creatieve start-ups kunnen een aanvraag doen bij de fondsen van de Seed Capital regeling. De overheid vergroot het budget van de fondsen om innovatieve ondernemingen extra te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Een volledig overzicht van bestaande kredietregelingen vindt u in de subsidiewijzer.

Heeft u financiële problemen?

U kunt gratis professionele coaching krijgen wanneer u in financiële moeilijkheden komt door de coronacrisis. U kunt hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB).

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Internationale reizen en vervoer

Reisbeperking voor niet-Europese reizigers

Voor de meeste landen buiten de EU gelden beperkingen voor reizen naar Nederland. Dit geldt niet voor noodzakelijke reizen van bijvoorbeeld zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Aan deze uitzonderingen zijn voorwaarden verbonden.

Inreisbeperkingen kunnen voor individuele landen worden opgeheven. Check op Rijksoverheid.nl voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Verplichte coronatest en sneltest

Reist u naar Nederland dan moet u een negatieve coronatest laten zien. Voor vertrek moet u ook een sneltest doen. Bij aankomst in Nederland moet u (of uw gast) 10 dagen in quarantaine (ook met negatieve testuitslag).

Vliegverbod Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Passagiersvluchten zijn verboden uit:

 • Zuid-Afrika
 • Landen in Midden- en Zuid-Amerika

Bekijk de actuele informatie over inreisverboden en uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.

Werkbezoek naar het buitenland

Moet u voor zaken of een beurs naar het buitenland? Overweeg dan of het noodzakelijk is om deze reis te maken. De overheid raadt het af om naar het buitenland te reizen tot en met 15 april. Reist u toch naar het buitenland, dan moet u bij terugkeer een negatieve coronatest laten zien.

Informatie voor reizigers vindt u op Rijksoverheid.nl. Bekijk de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus en internationaal zakendoen op de landenpagina’s van RVO.

Handelsmissies van de overheid

Actuele informatie over handelsmissies die door de overheid zijn georganiseerd, vindt u op RVO.nl. Heeft u zich opgegeven voor een missie en is die uitgesteld of geannuleerd? Dan krijgt u hierover persoonlijk bericht. Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie op RVO.nl.

Vrachtverkeer en goederenvervoer

Reisadviezen voor EU-landen gelden niet voor het vervoer van noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen in landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen, zowel door de lucht, over het spoor en over het water.

Lees de actuele informatie over vervoer tijdens de coronacrisis op de website van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Informatiepunten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Help ons

Verricht 1 van deze gratis acties en help zowel je eigen onderneming als dit platform verder groeien. Door zzp’ers voor zzp’ers.

Enkel een klik helpt ons al

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief