ZZP Servicedesk

Ctrl-A Delete!

Ctrl-A Delete!

Geloof me: voor het schrijven van deze blog heb ik de toetsencombinatie al drie keer gebruikt. Niet een klein stukje tekst verwijderen en proberen een ander pad te nemen. Nee hoor, hoppa, lekker rigoureus alles weg en helemaal opnieuw beginnen. Een schone lei, een leeg vel en een blanco inspiratie. Want dat ligt er bij mij aan ten grondslag: soms weet ik het gewoon even niet meer.

Eén van mijn favoriete knoppencombinaties
Voordat dit blog geschreven was had ik drie andere onderwerpen uitgeprobeerd. Kerstborrels en het belang om nu al met de organisatie ervan te beginnen. Maar dat werd een te commercieel verhaal. De seizoenswisselingen en hoe dat zijn uitdagingen in mijn werk meebrengt. Maar dat leidde nergens heen, behalve naar een A4-tje tekst wat eigenlijk een onsamenhangend verhaaltje was zonder conclusie. Een informerend stukje tekst over hoe je als zelfstandig ondernemer goed met seizoenswisselingen kan om gaan. Maar ook dat werd niet echt iets waar ik achter stond.

Professioneel?

Nu hadden alle onderwerpen wel een boodschap die ik wilde overbrengen, maar ik wist het niet goed te vertalen naar iets wat prettig wegleest in een blog. Daar kan je op meerdere manieren mee omgaan. Een goede of professionele schrijver had waarschijnlijk net zolang geschaafd en geschuurd totdat de boodschap duidelijk was. Als een ware woordvirtuoos was die schrijver er waarschijnlijk in geslaagd om een manier te vinden om het ook nog zo neer te pennen dat het een vrolijk, grappig en informatief stukje tekst zou zijn. Ik zelf kies meestal voor een Ctrl-A delete oplossing.

Niet alleen blogs

En niet alleen bij het schrijven van blogs, ook bij het maken van offertesfacturen, e-mails, content voor sites, social media en marketingacties. Zodra het niet goed voelt, verwijder ik alles en begin ik opnieuw. Net zolang tot het in één keer goed op papier staat. Dit geldt overigens alleen voor teksten. Ontwerpen kan ik uren, dagen en zelfs weken op tweaken, maar daar heb ik het al eens over gehad. Nee teksten, die moeten in een keer kloppen.

Sneller

En na de derde keer Ctrl-A delete besloot ik dan ook maar om het daar eens over te hebben. Over de positieve kant van alles verwijderen en opnieuw beginnen. Want ondanks dat het meer werk lijkt, werkt het wel sneller. Niet als je een thesis van 80 pagina’s helemaal verwijdert wanneer je de conclusie niet helemaal lekker op papier krijgt, maar wel wanneer je een kort stukje tekst schrijft.

Nieuwe kans

Je hebt namelijk de kans om helemaal opnieuw te beginnen. Je hoeft niet te puzzelen met de al bestaande tekst. Te lezen, te herlezen en weer te lezen om te kijken of de zinnen aansluiten en het verhaal grammaticaal klopt. Een groot pluspunt is ook dat je minder geconfronteerd wordt met negatieve gedachtes. Je wordt niet steeds herinnert aan wat je niet goed gedaan hebt en wat je nu probeert te ‘repareren’. Wat er weer voor zorgt dat er meer ruimte is voor creativiteit. Alles verwijderen en opnieuw beginnen zorgt ervoor dat je jezelf openstelt voor nieuwe invallen, omdat je jezelf niet beperkt tot een vooropgezet plan.
Dus wanneer je nog eens vast zit in een tekst en je weet het allemaal even niet: Ctrl-A delete.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.