ZZPSERVICEDESK

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers op een rij

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers op een rij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Vanaf 1 juli gaan er verschillende wetten en regels veranderen. De belangrijkste wetswijzigingen zijn op een rijtje gezet.

Wijzigingen vanaf 1 januari 2020

1. Alle eenmanszaken nieuw BTW nummer

Per 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw BTW-nummer. Het huidige BTW-nummer van eenmanszaken bestaat nog uit het burgerservicenummer (bsn). Het nieuwe BTW-nummer zal deze privacygevoelige informatie niet langer bevatten.

2. Kleineondernemersregeling (KOR) verandert

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je jaaromzet onder de 20.000 euro blijft.
Wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding vóór 20 november 2019 binnen is.

3. Personenvennootschappen gemoderniseerd

Werk je als zzp’er samen in een vof, maatschap of personenvennootschap (cv), dan krijg je per 1 januari 2020 te maken met het feit dat het verschil tussen een vof en maatschap verdwijnt en daar één vorm voor terugkomt. De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij de personenvennootschap krijgt de stille vennoot meer bevoegdheden. Door de regels te vereenvoudigen moet samenwerken aantrekkelijker worden.
Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

Wijzigingen vanaf 1 april 2020

1. APK- en kentekenplicht voor gemotoriseerde voertuigen

Als jouw gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, op de openbare weg én sneller dan 25 km per uur rijden, dan geldt per 1 oktober 2019 een kentekenplicht. Ook wordt de APK-keuring verplicht voor trekkers die harder dan 40 km per uur kunnen.
Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

__________________________________________________________________________

Wetswijzigingen in 2019

Wijziging per 1 oktober 2019

1. Pomphouders moeten vaker E10 benzine aanbieden

Ben je pomphouder? Tankstations moeten vanaf 1 oktober 2019 bij minimaal de helft van de vulpistolen E10 (groenere) benzine aanbieden. Let op: dit geldt voor tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine. Tankstations met infrastructuur voor maar één soort benzine mogen zelf bepalen wat zij willen verkopen.
__________________________________________________________________________

Eerdere wijzigingen in juli 2019

1. Verplichte melding energiebesparing

Verbruik jij als zzp’er per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan val jij onder Activiteitenbesluit milieubeheer. Je bent al verplicht om energie te besparen, maar nu heb je ook een informatieplicht. Deze informatieplicht heeft als doel een versnelling van de energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Je dient uiterlijk 1 juli 2019 te rapporteren welke maatregelen je neemt om energie te besparen. Het rapporteren kan sinds 28 februari 2019 via eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

2. Minimumloon jeugdloon

Is jouw bedrijf groeiende en overweeg jij om personeel aan te nemen? Houd dan rekening met een stijging van het minimumloon. Voor 18-, 19-, 20- en 21-jarigen ging het vaste percentage van het wettelijk minimumloon in 2017 al omhoog, per 1 juli 2019 zal dat verder omhoog gaan. 22-jarigen hebben sinds juli 2017 recht op een volledig wettelijk minimumloon. Per 1 juli 2019 zal dit ook voor 21-jarigen zo zijn.

3. Aandelen aan toonder op naam

Heb je als zzp’er aandelen aan toonder in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder die op 1 juli 2019 ingaat. Heb je aandelen aan toner? Meld je dan bij de naamloze vennootschap om ze op naam te laten stellen. Wacht je hiermee tot na 1 januari 2021? Dan vervallen de rechten die je hebt op deze aandelen.

Bron: Kamer van Koophandel en Ondernemersplein

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Ontdek of en hoe jij kosten kunt besparen met een e-bike
Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is…
Noodpakket 2.0 bekendgemaakt
Van 1 juni tot eind augustus kunnen zzp’ers de Tozo-uitkering verlengen of aanvragen. De versoepelde voorwaarden uit Tozo 1 worden meegenomen, maar er gaat…
Tozo-regeling met strengere voorwaarden
De afgelopen maanden hebben honderdduizenden zzp’ers een beroep gedaan op de Tozo-uitkering. Deze zal vanaf 1 juni verlengd worden, maar dit keer met strengere…
creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.