ZZP Servicedesk

De grens van de zzp’er

De grens van de zzp’er

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als ondernemer moet je soms je grenzen verleggen. Je leert nieuwe dingen, spreekt mensen die je intimideren of je moet iets eten wat je eigenlijk nog nooit op hebt. Maar overal is een uiterste grens voor. Deels worden deze grenzen bepaald door normen en waarden, deels door principes. Maar wáár ligt de grens voor het investeren in jezelf? Wanneer is iets nog rendabel en vanaf welk moment ben je tijd en geld aan het weggooien?
Column van Helma Lensen-Aertssen | Goacid
Zelf vind ik het belangrijk om te blijven leren. Afgelopen weken ben ik met een project bezig geweest om mijn allereerste filmpje online te zetten. Niet een filmpje waarin ik aan het praten ben, dat is gemakkelijk. Maar een filmpje dat jou leert hoe je binnen 30 minuten jouw eerste (succesvolle) acquisitiegesprek kunt voeren. Dat betekende dat ik een opvolging van tekstuele uitleg gecombineerd met muziek wilde maken.

Investeren in jezelf

Nu kun je dit soort dingen natuurlijk uitbesteden. Er zijn meer dan genoeg bedrijven die dit in een handomdraai en voor een bepaalde prijs voor je kunnen doen. Zelf geloof ik erin dat je als zzp’er ook moet durven investeren in jouw eigen kennis. Dat betekende dus dat ik zelf wilde leren hoe je zoiets kan maken. Nu ben ik niet iemand die over veel geduld beschik. Dat betekent dat ik vooral veel heb zitten vloeken tegen mijn pc. Maar met behulp van Google, tutorials en de sporadische hulplijn ben ik een heel eind gekomen.

Uitbesteden

Maar is het wel zinvol? Was ik uiteindelijk niet alleen sneller, maar wellicht ook veel goedkoper uit geweest wanneer ik deze klus had uitbesteed aan een specialistisch bedrijf? Sneller absoluut. Vooral omdat ik iemand ben die de stofzuiger al kan laten crashen bij het aanzetten. De Grote Meneer heeft een zelfaangeleerde IT-achtergrond en die wordt regelmatig verdrietig van de staat waarin hij mijn laptop, de computer of mijn telefoon aantreft. Dus ja, ik was absoluut sneller geweest wanneer ik het door een professional had laten doen.

Onbetaalbaar

Was ik goedkoper uit geweest? Uiteraard, deze keer wel. Als ik al mijn uren bij elkaar optel die ik ermee bezig ben geweest, plus de prijs van de programma’s die ik gekocht heb, dan absoluut. Maar wat ik onbetaalbaar vind is het feit dat ik nu wel iets heb gemaakt waar ik helemaal blij van word. Is het technisch perfect? Nee, bij lange na niet. Zou het esthetisch beter kunnen? Absoluut! Maar ik heb nu een basis vanaf waar ik kan gaan werken en vanaf waar ik het kan gaan verbeteren. De volgende keer kost het me minder tijd en dus ook minder geld.
 
Was het zonde van mijn tijd? Ik vind van niet. Ik doe kennis op die ik vaker wil gebruiken, omdat ik het leuk vind. En zo heeft ieder zijn ding. Een ander zou hier compleet gallisch van worden en het direct uit besteden. Dat geldt voor mij voor mijn administratie. Ik begin al te huilen als ik mijn bonnetjes zie. Zelf doen is niet verkeerd, zolang je het naar jezelf toe kan verantwoorden. En voor alle overige werkzaamheden heb je professionals die het met veel plezier voor je doen.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Je logo is hét belangrijkste communicatiemiddel voor de herkenbaarheid en naamsbekendheid van je bedrijf. Dat is niet iets dat je even in elkaar flanst….
Sporten een gewoonte maken
Iedere ondernemer moet prioriteiten stellen. Vaak komt werk op één, omdat er toch geld verdiend moet worden. Sporten (en gezond eten) wil er dan…
De vakantietijd is voor veel zzp’ers en zelfstandigen een rustige periode. Opdrachtgevers zijn het land uit en veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten de deuren…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.