ZZP Servicedesk

De jaarrekening uitgelegd

De jaarrekening uitgelegd

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming, stichting of andere type organisatie. Er zijn twee soorten, de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De bedrijfseconomische variant wordt ook vaak de commerciële jaarrekening genoemd.

Fiscale jaarrekening

Deze variant is uiteindelijk bedoeld om de fiscale winst van de onderneming te berekenen. Deze winst is dan weer de basis voor de inkomstenbelasting van een Eenmanszaak [EZ] of Vennootschap Onder Firma [VOF] of voor de vennootschapsbelasting van de Besloten Vennootschap [BV].

Bedrijfseconomische jaarrekening

De bedrijfseconomische jaarrekening houdt geen rekening met allerlei fiscale normen, maar geeft een getrouw beeld van de werkelijkheid. Het geeft inzicht in de vermogenssituatie en de financiële resultaten. De bedrijfseconomische jaarrekening wordt vaak gevraagd bij financieringsvraagstukken en bij aan- en verkoop van het bedrijf.

Verschillen tussen de fiscale en bedrijfseconomische varianten

Er zijn dus verschillen tussen beide varianten. Dat verschil wordt ook wel de ‘stille reserve’ genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan is onroerend goed, bijvoorbeeld het eigen bedrijfspand

Op de fiscale variant staat het pand op de balans voor de aanschafwaarde minus de jaarlijkse afschrijvingen.

Op de bedrijfseconomische variant staat hetzelfde pand voor de waarde die het op dat moment heeft in het economisch verkeer.

Inhoud

Een jaarrekening bestaat tenminste uit een balans en een verlies en winstrekening en een toelichting op beide. Afhankelijk van de omvang van de organisatie zal die toelichting kort of omvangrijk zijn. Ook kan er een accountantsverklaring aan zijn toegevoegd. Die (goedkeurende) accountantsverklaring is vaak ook nodig om financiering te krijgen of subsidies aan te vragen of te verantwoorden.

Wij kunnen de jaarrekening uiteraard voor je opstellen.

Door: Jos Achterberg

Jos is de oprichter / eigenaar van Masters netwerk.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.