ZZP Servicedesk

De powernap

De powernap

Ik heb een tijd in de buitendienst gewerkt. Ik maakte lange dagen, want alle bedrijven waar ik dat voor heb gedaan zaten aan de andere kant van het land. Ik woonde toevallig handig in het midden voor een ‘Rayon West’. Dit betekende vroeg op pad en vaak ’s avonds nog laat in vergadering op het hoofdkantoor. Korte nachtjes dus.

Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
Er is bijna niets hypnotiserender en gevaarlijker dan een lege snelweg, zonder lantaarnpalen en een auto op cruise control over de A1 of A2. Ik ben nooit daadwerkelijk in slaap gevallen, maar ik heb vaak zat de auto bij een benzinepomp de parkeerplaats opgestuurd om even een rondje rond de pomp te rennen. Een van mijn collega’s heeft mij toen een tip gegeven die ik nu in het dagelijkse leven nog steeds met regelmaat toepas. De tip van de altijd werkende powernap!

Inzakker

Hoe vaak komt het niet voor dat je na de lunch, of in de loop van de middag, een inzakker krijgt? Dat moment waarop je naar jouw beeldscherm zit te staren, al zes keer dezelfde zin hebt gelezen en met moeite jouw ogen kunt openhouden? Iedereen, ondernemer of niet, maakt dit mee. Is het niet de middagdip, dan wel omdat je tot laat aan het werk bent (geweest) en gewoon te weinig hebt geslapen.

Piekperiode

Genoeg slapen is belangrijk. Even als goed eten, voldoende rust nemen, niet te lang achter een beeldscherm hangen en afwisseling in de werkzaamheden plannen. Echter soms zijn er van die dagen – of weken – dat dit gewoon even niet lukt. Hopelijk kom je als ondernemer met regelmaat een piekperiode tegen, waarin slapen een luxe lijkt zijn die alleen is voorbehouden aan de werknemer in loondienst. Toch wil je graag goed blijven presteren. Je wilt scherp blijven en de opdrachtgever tevreden stellen.

Verlichte parkeerplaats

Toen ik in de buitendienst werkte kwam een collega van mij eens met de volgende tip tegen vermoeidheid achter het stuur: hij vertelde mij dat hij in zo’n geval zijn auto op een goed verlichte parkeerplaats parkeerde en de deuren op slot deed. Zelf bleef hij in de auto zitten. Hij zette zijn stoel wat naar achteren en haalde zijn autosleutels uit het contact. Zijn rechterhand legde hij dan losjes op zijn rechterknie en in zijn hand hield hij losjes zijn sleutels. De pols rustte nog net op de knie, maar de hand lag zo, dat wanneer hij in slaap zou vallen, de hand kon ontspannen en de sleutels zouden vallen. Van het geluid van de sleutels werd hij dan wakker.
Hij beweerde dat dit de ultieme powernap was, omdat je net ver genoeg weg kon zakken om jouw hersenen te ‘resetten’. Nu is dit absoluut niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik ben het gaan proberen. Weliswaar niet in de auto, want dat lijkt me doodeng. Ik zie mezelf niet midden in de nacht op een parkeerplaats staan om even een dutje te doen. Maar ik ben het wel thuis gaan proberen. Op de momenten dat ik mijn ogen echt niet meer kan ophouden, maar wel nog even door moest. Ik neem dan dezelfde houding aan, maar met een pen of stift in mijn hand. Op het moment dat ik te diep weg zak valt die op de grond en word ik inderdaad verfrist wakker. Oh ja, behalve die keer dat er tapijt op de vloer lag…
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.