ZZP Servicedesk

De rustige vakantieweken: benut je tijd

De rustige vakantieweken: benut je tijd

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De vakantietijd is voor veel zzp’ers en zelfstandigen een rustige periode. Opdrachtgevers zijn het land uit en veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten de deuren of werken op minimale kracht. Als je zelf niet met vakantie bent kan zo’n rustige periode er behoorlijk inhakken, jouw kosten lopen immers door. Hoe benut je zo’n rustige periode het beste?

Voor de een zijn het de zomermaanden, voor de ander is het juist de winterperiode waarin het werk stilvalt. Met de zomer voor de deur zullen veel zzp’ers die afhankelijk zijn van overheidsinstellingen of grote ondernemingen hun omzet zien kelderen. Veel mensen trekken tijdens de schoolvakanties de deur dicht. Gevolg: niet of slecht bereikbare opdrachtgevers en facturen die eventueel te laat betaald worden. 

Gelukkig zijn er mogelijkheden om zo’n rustige periode als zzp’er slim te benutten:

  1. Denk er allereerst eens aan hoeveel van jouw concurrenten ook met vakantie zijn en profiteer daarvan. De weinige opdrachtgevers die niet met vakantie zijn, staan in deze tijd open voor een mooi aanbod. Een beetje zzp’er speelt hier slim op in door juist nu op acquisitieronde te gaan.

  2. De vakantietijd is van oudsher een periode waarin facturen te laat worden betaald. De stapel blijft liggen op het bureau van je opdrachtgever terwijl die voor enkele weken op het strand ligt. Dit voorkom je door op de volgende dingen te letten:- Wacht niet te lang met het versturen van je factuur maar factureer juist zo snel mogelijk.
    – Stuur direct na de vervaldatum van je factuur een betalingsherinnering.
    – Opdrachtgevers betalen eerder als er een uiterste betaaldatum op de factuur staat in plaats van ‘betaal binnen 14 dagen’.
    – Bel de opdrachtgever enkele dagen nadat je je factuur hebt gestuurd en vraag of alles duidelijk is. Dit herinnert hem of haar eraan dat jouw factuur nog open staat.

  3. Benut de rustige tijd voor scholing en training of het wegwerken van achterstallige zaken. Veel brancheverenigingen bieden workshops en trainingen aan om je ondernemersvaardigheden te verbeteren. Door deze rustige tijd te besteden aan het verbeteren van je acquisitieskills, het professionaliseren van je boekhouding of het verbeteren van je website, bespaar je straks geld en kom je beter beslagen ten ijs.

  4. Ga netwerken! In deze rustige maanden heb je meer tijd om eens goed na te denken over je netwerk. Ga na wie er in je netwerk zitten en of een klant of collega nodig eens gebeld moet worden. Kun je iemand in je netwerk op een andere manier helpen of moet je weer eens een drankje drinken met een opdrachtgever waar je al een tijd niets van hebt gehoord? Dankzij het mooie weer hoef je niet op kantoor af te spreken; een terrasje aan het water is een prima netwerkplek!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…
Pilot webmodule zzp
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp’er mogen inhuren voor een opdracht…
Jigal Schrijver
Je bent zzp’er en je krijgt een aanvraag voor een mooie opdracht binnen. Na kennis te hebben gemaakt met de opdrachtgever, zal de opdracht besproken worden. De onderhandeling kan beginnen. Maar hoe pak je dat aan als zzp’er? Jigal Schrijver en…
Inge | Foto: Nationale-Nederlanden
Op basis van goed vertrouwen en mondelinge afspraken verloopt het gros van de zzp-opdrachten vlekkeloos. “Maar juist die ene keer waarbij het misging, had ik graag willen voorkomen”, zegt zelfstandig copywriter Ingeborg. Een overeenkomst van…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.