ZZP Servicedesk

De zelfstandigenaftrek moet blijven!

De zelfstandigenaftrek moet blijven!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Eind oktober gingen er opnieuw geluiden op dat het Kabinet plannen zou hebben om de ondernemersfaciliteiten, waaronder de zelfstandigenaftrek, in te dammen. Waarom? Omdat zzp'ers door fiscale prikkels gedreven zouden worden waardoor oneigenlijk gebruik van fiscale voordelen zou plaatsvinden. Het is duidelijk dat het Kabinet misbruik op alle fronten hard wil aanpakken.
Blog van Esther Raats Coster | Voorzitter PZO-ZZP
PZO-ZZP is voorstander van een heldere aanpak van misbruik en de aanpak van schijnconstructies. Echter, zonder inzichtelijk te hebben over welk probleem wij met elkaar spreken, kan een generieke maatregel als deze niet worden ingevoerd.
 

Schieten met hagel

Er loopt een Interdepartementale Werkgroep ZZP (IBO). Deze is volop in gang is en men zou bij uitstek dossiers zoals bovengenoemde in breder perspectief moeten bezien. Een integrale aanpak is nodig, in tegenstelling tot het schieten met hagel. Dit geldt niet alleen voor de ondernemersfaciliteiten, maar ook voor het dossier VAR-Beschikking Geen Loonheffingen.
 
Wij zien bij PZO-ZZP dat vooral de volgorde verkeerd is. Men is nu eerst maatregelen aan het doorvoeren, of presenteert plannen hieromtrent, terwijl men eerst zaken goed moet gaan onderzoeken, dan analyseren en dan pas maatregelen moet nemen. Precies datgene waar de IBO werkgroep mee bezig is.
 

Geen misbruik

Uit onderzoek blijkt dat ruim 90 procent van de zzp’ers vanwege een intrinsieke motivatie wordt gedreven tot het zzp-schap. Dus niet vanwege fiscale prikkels, niet omdat men misbruik wil maken van de situatie, maar puur de wens heeft om het arbeidzame leven in te vullen als zzp’er en voor eigen rekening en risico aan de slag te gaan. Niet iedere zzp’er kan daarbij gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Er moet winst worden gemaakt en er moet zijn voldaan aan het urencriterium.
 

Oplossing

De zelfstandigenaftrek moet blijven. Het is niet voor niets dat zzp-organisaties, waaronder PZO-ZZP, vorig jaar via een petitie 66.000 handtekeningen hebben binnengehaald voor het behoud van de zelfstandigenaftrek. Er is een heldere lijn nodig om de problemen die men voor ogen heeft aan te kunnen pakken. Geen generieke ondoordachte maatregel die de gehele groep zzp’ers hard kan raken.
We moeten daarbij terug naar het oorspronkelijke doel van de ooit ingevoerde zelfstandigenaftrek, waarbij men vooral niet mag vergeten dat een zzp’er zelf verantwoordelijk is voor arbeidsongeschiktheid, pensioen, ziekte, het opbouwen van een buffer en investeringen. Pas als men dit in ogenschouw neemt, kan een eerlijk beeld worden gevormd.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.