ZZP Servicedesk

Deprimerende cijfers van KvK over zzp’ers

Deprimerende cijfers van KvK over zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Afgelopen januari kwam de Kamer van Koophandel met verontrustende cijfers: 50 procent van de startende zzp’ers schrijft zichzelf na vijf jaar weer uit. Deze cijfers geven een deprimerend beeld van de economische overlevingskansen van zzp’ers. Maar wat weten we nu precies van deze groep?
Vrije Universiteit doet onderzoek
Zzp’ers kunnen op twee verschillende gebieden tegenvallende bedrijfsresultaten ervaren. Zo kunnen er tegenvallende financiële bedrijfsresultaten optreden. De omzet is lager dan verwacht, er wordt geen winst geboekt of er zijn geen opdrachtgevers. Daarnaast kunnen ook tegenvallende emotionele bedrijfsresultaten een rol spelen. Er wordt geen voldoening meer gehaald uit de onderneming, men kan niet genieten van de autonomie van het ondernemerschap, of er wordt geen uitdaging meer gezien in de opdrachten.
 

Nieuwe arbeidsmogelijkheden

De zzp’ers die ontevreden zijn over hun bedrijfsresultaten gaan op zoek naar nieuwe arbeidsmogelijkheden. Gezien de resultaten van de KvK is er dus een grote groep (ex)zzp’ers die op de (arbeids-)markt rondloopt. Het is daarom van groot belang om te weten welke aanpak kan leiden tot het vinden van nieuwe arbeidsmogelijkheden: op welke manier wordt de kans vergroot dat zzp’ers met tegenvallende bedrijfsresultaten nieuw werk (als zzp’er of als werknemer) vinden?
 

Onderzoek

De Vrije Universiteit in Amsterdam doet onderzoek naar verschillende zoekstrategieën van zzp’ers. Door dit onderzoek krijgen zzp’ers en belangenorganisaties kennis over de factoren die van invloed zijn op de kans op het vinden van nieuwe arbeidsmogelijkheden. Belangenorganisaties kunnen op basis hiervan ondersteuningsinstrumenten ontwikkelen voor zzp’ers om hen zo te helpen in de richting van nieuw werk.
 

Meedoen?

Om dit onderzoek te kunnen volbrengen, is jouw hulp van groot belang. Ben je of ken je een zzp’er ‘in zwaar weer’: ervaar je tegenvallende financiële of emotionele resultaten, heb je onlangs jouw onderneming opgezegd of verwacht je dit op korte termijn te moeten doen? Dan zou ik graag tien minuten van jouw tijd willen vragen om de onderstaande vragenlijst in te vullen. De resultaten worden eind juni in de vorm van een persbericht gepubliceerd via ZZPServicedesk.nl.
 
 
Foto: Stuart Miles – freedigitalphotos.net
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…
Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…
goede voornemens voor zzp'ers
Hoewel er tussen 31 december en 1 januari feitelijk weinig verandert, voelt de eerste dag van het nieuwe jaar toch altijd als een schone lei. En waarom zou je eigenlijk wachten tot 1 januari? December is hét moment om alvast over veranderingen na…
Diane Stinissen | Foto door: Caroline Abbink
Veel startende ondernemers hikken tegen het gevoel aan dat ze ergens meteen goed in moeten zijn. Eerst alles helemaal klaar hebben én dan pas beginnen. Volgens transformatie- en lifecoach Diane Stinissen leggen ze zich daarmee veel belemmeringen en…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.