ZZP Servicedesk

Derde steunpakket officieel bekendgemaakt: alles op een rij

Derde steunpakket officieel bekendgemaakt: alles op een rij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Eind augustus heeft het kabinet het derde steunpakket voor ondernemers in coronacrisis gepresenteerd. Deze is op 1 oktober 2020 ingegaan. Op 9 december 2020 heeft het kabinet bekendgemaakt dat de steun wordt uitgebreid. De belangrijkste informatie voor zzp'ers vind je in dit artikel.

Dit artikel is gepubliceerd op 29 augustus 2020
Laatste update: 18 december 2020

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Tozo 3

De Tozo 3-uitkering kan worden toegekend over de maanden oktober 2020 tot en met maart 2021. Je kunt Tozo 3 aanvragen bij jouw woongemeente. 

Tozo 4

Je kunt vanaf 1 april 2021 een Tozo 4-uitkering aanvragen. Deze loopt tot maximaal 1 juli 2021. Bij Tozo 4 wordt ook de vermogenstoets ingevoerd. Dit heeft als gevolg dat je niet in aanmerking komt voor steun als je meer dan 46.520 euro aan opneembaar geld bezit (contanten, banksaldo en aandelen). Er wordt hierbij niet gekeken naar eigen woning, bedrijfspanden, pensioen, zakelijke apparatuur en voorraden. 

Het feit dat de Tozo 4-uitkering tot 1 juli 2021 loopt betekent niet dat die na datum de ondersteuning voor zelfstandige ondernemers wegvalt. Het Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) blijft als vangnet dienen voor zzp’ers.

Als je voor lange tijd afhankelijk bent van de Tozo, gaat jouw gemeente je helpen om nieuw of ander werk te vinden. Vanaf 1 januari 2021 kijkt de gemeente samen met jou welke ondersteuning je nodig hebt, bijvoorbeeld omscholing of coaching.

Lees hier hoe je de Tozo kunt aanvragen.

Verlenging TVL: tot en met juni 2021

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt met een paar aanpassingen verlengd tot en met juni 2021.

Mkb-ondernemers en zzp’ers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters kunnen een subsidie aanvragen om hun vaste lasten te betalen. Bedrijven vragen de TVL-subsidie steeds voor 3 maanden aan. Per 3 maanden is er maximaal € 90.000 beschikbaar. Deze grens gaat na 1 januari 2021 langzaam omhoog. Vrijwel alle mkb-bedrijven en zzp’ers met minimaal 30% omzetverlies krijgen toegang tot de TVL. De beperking op basis van SBI-codes vervalt tijdelijk. 

Horeca krijgt eenmalige opslag
Gesloten horecabedrijven krijgen een eenmalige opslag bovenop de TVL. Deze steun is een tegemoetkoming voor gemaakte of nog te maken kosten voor voorraad en aanpassingen. De opslag groeit mee met het omzetverlies.

Regeling voor evenementen
Ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche krijgen hulp wanneer ze niet kunnen voldoen aan de drempel van 30% omzetverlies. Deze steun wordt gebaseerd op hun TVL-subsidie in de zomer. De steun is voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021.

Lees hier meer over het aanvragen van de TVL.

Nieuw: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Steeds meer huishoudens komen door de coronacrisis in financiële problemen. Daarom heeft het kabinet besloten dat gemeenten extra hulp gaan bieden aan mensen die de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers waarvan de opdrachten afgezegd worden, die in quarantaine moeten en daarmee niet geholpen worden door de huidige maatregelen. 

De TONK is gebaseerd op bijzondere bijstand. Deze regeling wordt de komende tijd uitgewerkt om daarmee hopelijk op 1 februari 2021 klaar te zijn.

Bijzonder uitstel van betaling verlengd tot 1 april 2021

Ondernemers kunnen tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen, of een eerdere aanvraag verlengen. Loopt jouw bijzonder uitstel bijvoorbeeld af per 1 januari 2021? Dan kun je verlenging aanvragen voor de periode tot en met 31 maart 2021. Vraag je géén verlening aan voor 1 januari 2021? Dan moet je bij de eerstvolgende aangifte de belasting weer op tijd betalen. Verleng je wel? Dan begint de afbetaling van de openstaande belastingbedragen waarvoor je uitstel van betaling hebt gekregen op 1 juli 2021. 

Je krijgt na 1 april 2021 een brief van de Belastingdienst met een voorstel voor een betalingsregeling voor de belastingschuld die je hebt opgebouwd tijdens het bijzonder uitstel. je kunt deze aflossen van 1 juli 2021 tot 1 juli 2024.

Lees hier meer over het aanvragen van bijzonder uitstel.

Meer steun voor culturele sector

Het tweede steunpakket is een vervolg op het eerste steunpakket van € 300 miljoen voor cultuur voor 2020. Het tweede steunpakket zal ingezet worden in de eerste helft van 2021.

Lees hier meer.

Sociaal pakket voor bij- en omscholing

Als je als zzp’er geen werk meer kunt vinden in je huidige branche, kun je je laten omscholen. Daar is subsidie voor beschikbaar. De maatregelen worden nog uitgewerkt.

Lees meer over subsidie voor omscholing.

Bronnen: Rijksoverheid, Ondernemersplein, Belastingdienst.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Pilot webmodule zzp
Op 11 januari 2021 is de pilot van de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van start gegaan. Met deze online module kunnen opdrachtgevers middels het invullen van een vragenlijst helder krijgen of ze een zzp’er mogen inhuren voor een opdracht…
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het vierde kwartaal van 2020, dus over de maanden oktober, november, december. Doe dit op tijd, want uiterlijk 31 januari moet de…
Een groot deel van de zzp’ers zal op basis van de voorlopige aanslag maandelijks belasting gaan betalen. Maar verwacht jij nou dat je dit jaar aanzienlijk minder gaat verdienen in vergelijking met vorig jaar, dan kan dat gevolgen hebben voor de…
financiële regelingen voor zzp'ers in culturele en creatieve sector corona
Als zzp’er in de culturele en creatieve sector kun je tijdens deze pandemie een beroep doen op stimuleringsregelingen voor jouw branche en op algemene financiële regelingen. Hieronder vind je een beknopt overzicht….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.