ZZP Servicedesk

Digital Nomad Raoul werkt vanuit Australië: ‘Het merendeel van mijn klanten heb ik nog nooit in real life ontmoet’

Interview met zzp'er Raoul Wijnberg

Digital Nomad Raoul werkt vanuit Australië: ‘Het merendeel van mijn klanten heb ik nog nooit in real life ontmoet’

Het is misschien wel een droom van vele ondernemers: je vaste werkplek vervangen door een tropisch oord of verre bestemming. Want als jouw werkzaamheden niet gebonden zijn aan een locatie, kun je in principe werken waar je wilt. Maar hoe pak je zoiets aan? Zzp’er Raoul Wijnberg besloot Nederland te verlaten voor de liefde en werkt momenteel vanuit Australië. Wij zijn benieuwd hoe dit hem afgaat.

Raoul werkte een tijd geleden met plezier bij een marketingkantoor in Nederland. “Ik had het daar goed naar mijn zin had en was van plan vrij lang te blijven. Tijdens een van mijn reizen in Bali ontmoette ik echter iemand die mijn wereld volledig op zijn kop bleek te gaan zetten. Het idee om te verhuizen ontstond snel en op een gegeven moment zeiden we: ‘Dit gaan we gewoon doen’. Ik heb telefoontjes gepleegd naar verschillende mensen uit mijn netwerk en stelde letterlijk de vraag: ‘Zou je mij een kans geven om als zzp’er voor je te gaan werken, vanuit het buitenland?’ Dit pakte (gelukkig) goed uit, het avontuur kon beginnen.”

Hoewel alleen de reis en het verblijf in Australië al een spannende grote stap is, werd Raoul ook ondernemer. “Ik had iemand leren kennen die mij de passie voor copywriting had bijgebracht, ik vond hem extreem goed. Ik heb hem gebeld om te vragen of ik opdrachten voor hem kon uitvoeren. Toen hij ja zei, begon het balletje te rollen. Ik begon met veel Nederlandse partijen en via mond-tot-mondreclame kwam daar de eerste Australische klant. Een kennis uit Nederland had mij gekoppeld met deze opdrachtgever en dat klikte direct. Ik ben haar gaan helpen met contentmarketing en toen bracht zij mij meer klanten. Ik heb geluk gehad met zo’n fantastische start en ben dankbaar voor iedereen die daar een rol in heeft gehad.”

"Ik heb het gevoel dat ik altijd een dag op Nederland voorloop."

Drie cruciale elementen

“In die spannende beginperiode kreeg ik snel door dat drie elementen cruciaal zijn voor het succes van je onderneming:  uitmuntende kwaliteit leveren, binnen de deadlines werken en zorgen dat mensen blij worden van de samenwerking. Wanneer je als zzp’er consistent levert op die drie punten, zijn al je klanten te behouden. Het maakt voor de klant dan niet meer uit waar ter wereld je werkt. Sterker nog: ik kreeg het idee dat veel klanten het vaak prachtig vonden om te horen waar ik nu weer uithing en wat ik daar had meegemaakt.”

Het voordeel van leven in een andere tijdzone

In Australië heb je te maken met een heel andere tijdzone. Als in Nederland de werkdag begint, is deze in Australië al bijna afgelopen. “In theorie zou ik daarom altijd kunnen werken, maar dat is niet gezond. Toch zie ik de tijdzone in de samenwerking met Nederland als iets positiefs: ik heb het gevoel dat ik altijd een dag op Nederland voorloop.”

“In de praktijk gebeurt het vaak dat opdrachtgevers verrast zijn over hoe snel ze output geleverd krijgen. Het gebeurt vaak dat een klant om bijvoorbeeld 16.00 uur een verzoek stuurt en de volgende ochtend om 06.00 uur een uitgewerkte versie in zijn mailbox heeft. Daarnaast heb ik het gevoel dat het verschil in tijd opdrachtgevers actiever dwingt om eventuele vragen of verzoeken kraakhelder op te stellen. Ze weten dat als een briefing onduidelijk is, dat er een dag niets gebeurd. Dat maakt veel samenwerkingen lekker effectief. Eventueel is het ook mogelijk om ‘live’-contact te hebben. Dit gebeurt meestal tussen 17.00 en 20.00 uur Australische tijd, want in Nederland is het dan ochtend.”

Voor- en nadelen

“Het zelfstandig ondernemen was op zichzelf al een grote stap – laat staan in het buitenland -, maar ik ben er extreem blij mee. Ik merk dat ik de volledige vrijheid heb om mijn passie te volgen en nieuwsgierig te blijven naar meer. Je kunt echt een dynamisch bedrijf hebben, dat je de richting opstuurt die je zelf wilt. Ik zie het zelfstandig ondernemerschap daarbij als een unieke kans voor persoonlijke groei: ik heb in twee jaar tijd extreem veel gelezen, cursussen gedaan en geleerd.”

Als je als zzp’er in Nederland werkt, kan dit gelukkig ook. “Wat ik in Australië vooral heb geleerd, is dat er heel veel digitaal mogelijk is. Veel van mijn klanten heb ik nog nooit ontmoet in real life, want het blijkt vaak niet nodig om elkaar te zien. Toch heb ik met veel van mijn klanten een persoonlijke band. We maken vaak een praatje over elkaars hobby’s, thuissituatie of plannen voor de toekomst. Dergelijke samenwerkingen geven me het gevoel dat het echt mogelijk is met iedereen ter wereld samen te werken.”

“Een voorbeeld van een lastiger aspect van ondernemen vanuit Australië was dat ik op een gegeven moment twee boekhoudingen had. Ik heb zowel een Nederlands als Australisch bedrijf met meerdere rekeningen en ik moest uitvinden hoe ik dat allemaal soepel kon laten lopen. Met de juiste adviezen is dit allemaal goed gekomen. Ik kan nu eenvoudig vanuit ieder land ter wereld overboekingen verzenden en ontvangen en heb een fijne accountant die de boekhouding doet.”

Strategie van bedrijven

Onder de naam ‘Raoul Wijnberg Business Solutions’ houdt Raoul zich nog steeds bezig met copywriting, maar ondersteunt bedrijven steeds meer in het opzetten van een bedrijfsstrategie. “Veel ondernemers worstelen met het maken van bepaalde beslissingen. Die beslissingen kosten vaak veel tijd en energie en worden niet gemaakt op basis van de best beschikbare informatie. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met beperkt inzicht in de concurrentiepositie en de eigen sterkten. Je investering in marketing levert veel meer op als je ook die zaken op orde hebt, dus ik ondersteun bedrijven daar graag in. Het geeft mij een fantastisch gevoel als ik merk dat teams steeds beter doorhebben waar hun krachten liggen en daar slimmer gebruik van maken met elkaar.”

Tips

Wil jij ook zzp’en vanuit het buitenland? Raoul geeft nog wat tips. “Het belangrijkste is dat je je bewust maakt van de reden waarom je een onderneming aan het runnen bent. Dan gaat niet zozeer om de visie, maar om je persoonlijke motivatie. In mijn beginsituatie startte ik mijn onderneming puur om te overleven in het buitenland; als ik er maar kon zijn. Nu is dat meer bewogen: ik wil nóg meer leren en wil de stappen die ik in mijn persoonlijke leven maak, kunnen supporten. De motieven veranderen dus op een gegeven moment en dat is alleen maar goed. Het helpt in het maken van beslissingen.”

“Als je het gevoel hebt dat je in het buitenland wilt ondernemen: ga het gewoon proberen. Bel een paar mensen op waar je wellicht opdrachten voor kunt uitvoeren en ga gewoon aan de slag. Je eerste optie is om het niet te proberen en je voor altijd af te vragen of het zou zijn gelukt. Je tweede optie is om er gewoon voor te gaan. Never try, never know.”

Wil je meer weten over Raoul en zijn werkzaamheden? Bekijk dan zijn website: www.raoulwijnberg.com. Overweeg je zelf om te ondernemen in het buitenland? In dit artikel vind je meer informatie en handige tips.  

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar lisa@zzpservicedesk.nl. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.