ZZP Servicedesk

Doe waar je goed in bent

Doe waar je goed in bent

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Veel zelfstandig ondernemers (onder wie ikzelf een aantal jaar geleden) zijn van mening dat ze alles wat ze voor hun eigen onderneming doen, zelf moeten doen. Maar is dat ook echt zo?
Blog van Kelly Bakker | Macloune
Ik ben begonnen als all-round grafisch vormgever. Van advertenties tot een complete webshop, ik wilde alles zelf doen en zelf kunnen. Echter liggen de werelden van drukwerk en het web mijlenver uit elkaar. Voor mij betekent dat, dat ik niet álles zelf kan. Ik kan redelijk programmeren, maar een webshop bouwen als bijvoorbeeld bol.com. Tja, laat ik maar zeggen dat dat me écht boven de pet gaat.
 

Kwaliteit

Nee, tegenwoordig werk ik samen met andere zzp’ers om dat te bereiken wat mijn klant van mij verwacht: kwaliteit op alle fronten. Er zijn echter altijd wel opdrachtgevers die die stap nog niet kunnen of willen zetten.
 
Ik ben nu met een opdracht bezig voor een heel mooie bedrijfsfolder. De klant regelt zelf alle fotografie (deels zelf geschoten en deels aangekochte stockfoto’s) en de teksten schrijft hij zelf. Alleen is het schrijven van goed lopende, interesse wekkende, verhalende teksten een echt vak. Dat kan niet zomaar iedereen. Zo ook mijn opdrachtgever niet.
 

Zonde

En dan kan de vormgeving van de folder, de fotografie en de inhoud nog zo zorgvuldig gekozen en uitgedacht zijn, als de teksten niet kloppen dan wordt de folder nooit zo gaaf als je verwacht. En dat is zonde van de investering.
 
Dit is maar één voorbeeld, maar zo zijn er heel veel meer voorbeelden te vinden van situaties waarin een ondernemer denkt alles zelf te moeten doen. Maar als je bijvoorbeeld boekhouden heel lastig vindt en je spendeert per maand een hele zaterdag aan het op orde brengen van de stukken, kun je dan niet beter een professional inhuren die met twee uurtjes klaar is? Dan kun je zelf die zaterdag besteden aan werk waar je zelf wel goed in bent en veel meer verdienen dan wat het kost om iemand in te huren om je boekhouding voor je te doen.
 

Nieuwste snufjes

Een paar jaar geleden maakte ik altijd zelf mijn websites. From scratch. Alleen gaan die technieken zo snel, dat het me niet lukt bovenop de nieuwste snufjes te blijven zitten. Om die reden heb ik de bouw van mijn eigen website vorig jaar laten uitbesteden. Het ontwerp is van mezelf, alleen de code niet. En ik heb daar nog steeds geen moment spijt van gehad. Ik heb gedaan waar ik goed in ben: het uiterlijk. Dat is wat iedereen ziet en ook wat voor mij persoonlijk het belangrijkst is. De code is voor mij alleen maar een struikelblok. Als ik mijn tanden erin had gezet en uren en uren aan tijd had geïnvesteerd, was het me zeker  gelukt hem zelf te maken. Maar nu heb ik die tijd gebruikt om  andere leuke dingen te doen, geld te verdienen en mijn klanten blij te maken. Met als eindresultaat leuke projecten, tevreden klanten én een nieuwe website!

Mijn motto is dan ook: doe alleen waar je zelf goed in bent en laat de rest over aan anderen. Soms is dat een investering, maar meestal is die zijn geld dubbel en dwars waard.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!