ZZP Servicedesk

E-bike zakelijk gebruiken als zzp’er: de belastingregels van 2020

Ontdek of en hoe jij kosten kunt besparen met een e-bike

E-bike zakelijk gebruiken als zzp’er: de belastingregels van 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is milieuvriendelijk en ideaal voor woon- en werkverkeer. Het kan een goed alternatief zijn voor de auto of het openbaar vervoer en daarnaast zorgen e-bikes voor minder files. De aanschaf van een e-bike lijkt relatief duur, maar een fiets van de zaak is in 2020 voor zzp’ers opmerkelijk voordelig.

Privébezit of fiets van de zaak?

Wanneer je ervoor kiest je e-bike uit je privévermogen aan te schaffen, mag je als zzp’er €0,19 per gereden kilometer aftrekken van je winst aftrekken bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

Wanneer je ten minste 10% van het aantal afgelegde kilometers voor zakelijk gebruik aflegt, mag je ervoor kiezen de e-bike op naam van je bedrijf te zetten. In het laatste geval kun je alle kosten van de e-bike (inclusief aankoopbedrag, verzekering en onderhoud) opvoeren als aftrekposten.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Via de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek worden zzp’ers gestimuleerd te investeren in hun bedrijf. Wanneer je na aanschaf van de e-bike in 2020 in totaal meer dan €2.400 investeert, kun je dankzij deze regeling mogelijk 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Dat hoge percentage is alleen haalbaar als je de e-bike voor 100% zakelijk gebruikt.

Check subsidies

Soms zijn er naast de belastingvoordelen ook regionale subsidies voor de aanschaf van een elektrisch voertuig. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden. Subsidies van een aantal gemeenten staan op de website Nederland Elektrisch.

Bijtelling e-bike van de zaak

Heb je een e-bike aangeschaft, maar gebruik je deze ook voor privéritten? Door een versimpeling van de fiscale fietsregeling die per 1 januari 2020 is ingevoerd, is het een stuk aantrekkelijker om de e-bike op naam van de zaak te gebruiken. De bijtelling voor de fiets wordt net zo makkelijk als de bijtelling voor de auto van de zaak, namelijk 7%.

Overzicht van 4 belangrijke stappen voor zzp’ers die overwegen een e-bike aan te schaffen
Overweeg je als zzp’er een e-bike aan te schaffen? Vergeet deze 4 stappen niet te doorlopen.

Conclusies en aanbevelingen

Dankzij de belastingregels van 2020 is een e-bike voor veel zzp’ers een interessant alternatief voor een auto. Vergeet echter niet dat het maken van kosten voor een fiets je niet direct aan meer omzet helpt en je er dus niet rijker van wordt. Maak bij de aanschaf van je e-bike een juiste afweging tussen fiets op de zaak of privé en overleg voor de beste keuze eventueel met je boekhouder. Let in alle gevallen goed op of je al het aantal gereden kilometers bij moet houden en vergeet dit niet daadwerkelijk te doen. Dit kan snel en gemakkelijk in bijvoorbeeld een app. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

Heb je als zzp’er een bedrijfsauto en wil je met deze auto op vakantie? Hoe zit het dan met de kosten die je tijdens…
Voordelen en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen…
Voordelen van boekhouding samen doen
Denk jij ook vaak: dat doe ik wel even zelf? Maar puntje bij paaltje komt het er niet van. De administratie is iets wat…
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.