ZZP Servicedesk

Een auto leasen als zzp’er: welke opties heb ik?

Een auto leasen als zzp’er: welke opties heb ik?

Als je als zzp’er een auto wilt leasen, ben je nog niet klaar met kiezen. Er bestaan allerlei varianten van leasecontracten. Bekijk je opties en maak de keuze die het best bij jouw situatie en portemonnee past.

Verschillende leasevormen voor zzp’ers

1. Operational lease

Dit is de meest bekende vorm van een auto leasen. Bij operational lease huur je voor een langere periode een auto voor een vast bedrag. De auto wordt niet jouw eigendom: hij staat niet op de balans, je schrijft hem niet af en je levert hem aan het eind van de afgesproken termijn weer in. Afhankelijk van je contract zijn reparaties, onderhoud, verzekering en een vervangende auto bij pech allemaal geregeld. Bij netto operationele lease zit geen servicepakket, bij full operational lease wel. Private lease valt onder operational lease. Een van de bekendste private lease maatschappijen is Lease’m. Je kan hier vrijblijvend een kostenplaatje opvragen.

2. Financial lease

Financial lease is eigenlijk een auto op afbetaling. Vergelijk het maar met de ‘gratis’ mobiele telefoon die je afbetaalt via je abonnementskosten. In dit geval staat de auto wel op je bedrijfsbalans, je schrijft erop af en aan het einde van je contract kun je eigenaar van de auto worden. Je moet daarvoor dan wel de restwaarde van de auto betalen. Ook hier heb je een leasevorm met en zonder servicepakket.
 
Financial leasing is een goede optie als je op den duur eigenaar van de auto wilt worden, maar op dit moment niet genoeg geld hebt om hem in een keer te kopen.
 

3. Flexibele lease en shortlease

Als zzp’er heb je soms wisselende opdrachten. De ene maand rijd je op en neer naar de andere kant van het land, terwijl je de volgende maand weer met de fiets of lopend vooruit kunt. Ook in deze situatie kun je leasen.
 
Let wel dat de meest efficiënte leaseperiode 4 à 5 jaar bedraagt. Dan zijn de totale kosten het laagst. Maar als je maandenlang eigenlijk geen auto nodig hebt of als je gewoon niet zo lang aan een contract vast wilt zitten, kun je beter kiezen voor flexibele lease. Je contract loopt een of twee jaar korter, tegen een wat hogere prijs maar met meer flexibiliteit en bij verlenging verlaging van de tot dan betaalde leaseprijs. Ook kun je gebruik maken van short lease, contracten met een looptijd tot 12 maanden en een korte opzegtermijn: bij sommige aanbieders (zoals Lease Online) kun je zelfs al per dag opzeggen.
 

4. Additional lease

Wil je in de zomer op vakantie met het hele gezin, maar vind je het de rest van het jaar prima om in een wat kleinere auto te rijden? Dan kun je kiezen voor additional lease. Je krijgt dan het hele jaar een zuinige, milieuvriendelijke auto met een lage bijtelling. Daardoor blijft er geld over om in de vakantieperiode een grotere auto te leasen. Het is hierbij wel van belang dat je met de leasemaatschappij vooraf heldere afspraken maakt over de voorwaarden en kosten van deze extra dienst.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.