ZZP Servicedesk

Een auto leasen als zzp’er: welke opties heb ik?

Een auto leasen als zzp’er: welke opties heb ik?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je als zzp’er een auto wilt leasen, ben je nog niet klaar met kiezen. Er bestaan allerlei varianten van leasecontracten. Bekijk je opties en maak de keuze die het best bij jouw situatie en portemonnee past.
Vast of variabel, lang of kort, bezit of gebruik

1. Operational lease

Dit is de meest bekende vorm van een auto leasen. Bij operational lease huur je voor een langere periode een auto voor een vast bedrag. De auto wordt niet jouw eigendom: hij staat niet op de balans, je schrijft hem niet af en je levert hem aan het eind van de afgesproken termijn weer in. Afhankelijk van je contract zijn reparaties, onderhoud, verzekering en een vervangende auto bij pech allemaal geregeld. Bij netto operationele lease zit geen servicepakket, bij full operational lease wel.

2. Financial lease

Financial lease is eigenlijk een auto op afbetaling. Vergelijk het maar met de ‘gratis’ mobiele telefoon die je afbetaalt via je abonnementskosten. In dit geval staat de auto wel op je bedrijfsbalans, je schrijft erop af en aan het einde van je contract kun je eigenaar van de auto worden. Je moet daarvoor dan wel de restwaarde van de auto betalen. Ook hier heb je een leasevorm met en zonder servicepakket.
Financial leasing is een goede optie als je op den duur eigenaar van de auto wilt worden, maar op dit moment niet genoeg geld hebt om hem in een keer te kopen.

3. Flexibele lease en shortlease

Als zzp’er heb je soms wisselende opdrachten. De ene maand rijd je op en neer naar de andere kant van het land, terwijl je de volgende maand weer met de fiets of lopend vooruit kunt. Ook in deze situatie kun je leasen.
Let wel dat de meest efficiënte leaseperiode 4 à 5 jaar bedraagt. Dan zijn de totale kosten het laagst. Maar als je maandenlang eigenlijk geen auto nodig hebt of als je gewoon niet zo lang aan een contract vast wilt zitten, kun je beter kiezen voor flexibele lease. Je contract loopt een of twee jaar korter, tegen een wat hogere prijs maar met meer flexibiliteit en bij verlenging verlaging van de tot dan betaalde leaseprijs. Ook kun je gebruik maken van short lease, contracten met een looptijd tot 12 maanden en een korte opzegtermijn: bij sommige aanbieders (zoals Lease Online) kun je zelfs al per dag opzeggen.

4. Additional lease

Wil je in de zomer op vakantie met het hele gezin, maar vind je het de rest van het jaar prima om in een wat kleinere auto te rijden? Dan kun je kiezen voor additional lease. Je krijgt dan het hele jaar een zuinige, milieuvriendelijke auto met een lage bijtelling. Daardoor blijft er geld over om in de vakantieperiode een grotere auto te leasen. Het is hierbij wel van belang dat je met de leasemaatschappij vooraf heldere afspraken maakt over de voorwaarden en kosten van deze extra dienst.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

In de stad, het café of zelfs buiten op het strand. Overal zijn openbare wifi-netwerken te vinden. Dat is ideaal, want je kan op elke plek werken. Maar dit soort netwerken zijn niet overal veilig. Hoe kan je er toch gebruik van maken zonder dat…
Reizen met de trein
Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de…
Onze zzp'ers Naomi Gezius
Zzp’er Naomi Gezius helpt kleine en grote ondernemers uit de juridische zorgen. Naast het opstellen en nakijken van verschillende belangrijke contracten, begeleidt ze ondernemers ook in verschillende juridische trajecten. Hoe zorg je ervoor dat…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.