ZZP Servicedesk

Een baan op een presenteerblaadje

Een baan op een presenteerblaadje

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wie kiest voor een bestaan als zzp'er, is niet zomaar in het diepe gesprongen. Daar zijn heel wat overpeinzingen aan vooraf gegaan. Vol enthousiasme begin je en haal je opdrachtgevers binnen. Maar wat als er dan opeens een vaste baan op een presenteerblaadje wordt aangeboden?
Blog van Cilla Schot | HoofdletterC
Je raadt het vast al… Een van mijn opdrachtgevers heeft mij onlangs een contract aangeboden voor een vaste baan. Het liefst fulltime. Ook is het mogelijk minder uren te werken, zodat ik nog tijd overhoud voor mijn bedrijf. Maar ja, als startende ondernemer heb je drie jaar recht op allerlei fiscale voordelen. Voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek moet je wel kunnen aantonen dat je gemiddeld drie dagen per week voor je bedrijf hebt gewerkt. Dat lukt niet als je ergens anders 30 uur aan de slag bent, tenzij je het niet erg vindt om écht 24/7 bezig te zijn.
 

Gevleid

Het is raar om te merken dat ik niet gelijk blij werd van het aanbod. Vroeger zou ik zonder aarzelen de kans met beide handen en vol enthousiasme hebben aangegrepen. Ook nu was ik gevleid en sloeg het aanbod niet direct af. Je moet voor alles openstaan. Ik bekeek dan ook de voor-en nadelen. Het zat weken in mijn hoofd. Stiekem wist mijn gevoel wel wat ik moest doen, maar mijn verstand riep op de achtergrond ook om aandacht.
 
En dat verstand werd eigenlijk vooral beïnvloed door externe factoren. Zoals het ‘toekomstplaatje’. Minder financiële onzekerheid en wellicht wat makkelijker met het kopen van een ander huis bijvoorbeeld, kreeg ik te horen. Sommige mensen feliciteerden me al gelijk. Zo’n kans laat je immers niet schieten. Want het is fijn om zekerheid te hebben en een vast inkomen. Maar wat is zekerheid tegenwoordig? Een vast inkomen is een punt. Maar daar staat ook een ‘vast’ werkritme tegenover en andere verplichtingen die een functie binnen een bedrijf met zich meebrengt.
 

Ritme en rust

Een vaste baan zou na 1,5 jaar als zzp’er ook ritme en rust in mijn leven brengen. Heel soms zag ik voor me hoe ik in de drukke supermarkt mijn boodschappen zou doen, net zoals de anderen die meteen vanuit werk doorrijden. Hoe ik iedere dag op hetzelfde tijdstip de deur zou uitgaan en thuiskomen. Want dat is waar ik aan denk bij een baan van negen tot vijf. Ik heb altijd functies met onregelmatige tijden gehad.
 
De baan aannemen hoefde niet meteen het einde van mijn bedrijf te betekenen, stelden anderen voor. Ik kon toch ook bij de Kamer van Koophandel ingeschreven blijven staan en kleine opdrachten aannemen? Op papier lijkt dat leuk, maar in de praktijk leef je in twee werelden. Krijg je op je werk een ingeving voor die ene opdracht. Ook acquisitie gaat moeilijk als je overdag op kantoor zit. En je moet wel heel gedisciplineerd en gemotiveerd zijn om ieder weekend aan het werk te gaan terwijl je er al 40 uur op hebt zitten. Er moet ook nog geleefd worden, toch?
 

Dilemma

Om me heen zie ik meer zzp’ers even worstelen met dit dilemma. De twijfel, de lijstjes met voor-en nadelen, de gesprekken met andere freelancers, familie en vrienden die proberen te helpen met het maken van de juiste keuze. Wat iedereen ook kiest, de keuze die je maakt is altijd goed. Want die maak je zelf. De een kiest voor zekerheid, de ander kan nu hij de smaak van het ondernemen heeft geproefd niet meer zonder. Ik behoor tegenwoordig tot de laatste categorie.
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!