ZZP Servicedesk

‘Een blinde nemen ze liever niet aan’

‘Een blinde nemen ze liever niet aan’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Hij werd blind geboren. Daardoor kende Richard Koster (47) veel zakelijke uitdagingen. Solliciteren is moeilijk als je een visuele beperking hebt, ondervindt hij. ‘Ze wijzen je gewoon af.’ Daarom begon hij in 2007 als zelfstandig sportmasseur.
Richard Koster is nu zelfstandig massagetherapeut
Keer op keer werd Richard afgewezen na sollicitatiegesprekken. ‘Sommige potentiële werkgevers verzonnen smoesjes. Anderen waren ernstig eerlijk en zeiden gewoon dat ze me niet aan wilden nemen omdat ik blind ben,’ vertelt Richard. Hij was er helemaal klaar mee en besloot zijn eigen werkgever te worden.
 

Wajong

Richard volgde eind jaren ’90 een audio-opleiding en werd geluidstechnicus. Die opleiding werd betaald door het UWV vanwege zijn handicap en omdat hij het grootste gedeelte van zijn leven al in de Wajong zit. Maar hij kon na de opleiding niet aan werk komen en het geluidsbedrijf dat hij oprichtte kwam ook niet echt van de grond. ‘Daarna wilde het UWV mijn scholing niet meer betalen, dus ben ik dat zelf gaan doen.’

 

Van interesse naar passie

Op aanraden van zijn tante, ook masseuse, liet Richard zich omscholen tot sportmasseur bij een revalidatiecentrum in Apeldoorn voor slechtzienden en blinden. ‘Mijn tante vertelde me al van jongs af aan dat ik masseur moest worden. Ze dacht dat het echt iets voor mij zou zijn, juist vanwege mijn visuele beperking. In eerste instantie vond ik het niks, maar met de steun van mijn vrouw ben ik het toch gaan proberen. Het groeide van interesse naar hobby en werd uiteindelijk ook mijn werk en passie.’
 

Betrokkenheid

Omdat Richard blind is, moet hij zijn werkwijze soms aanpassen. ‘Ik kan bijvoorbeeld niet zien hoe iemand staat of loopt; dat moet ik voelen. Maar verder ervaar ik geen beperkingen in mijn werk. Mijn cliënten kunnen er vaak om lachen als ik vraag of ze zelf even de tape kunnen afknippen. Ze vinden het juist leuk om meer betrokken te zijn bij de behandeling.’
 

Groei

Voor Richard is een jaarlijkse groei van het aantal klanten en behandelingen gebruikelijk. ‘In 2015 heb ik ongeveer 150 behandelingen meer gegeven dan in 2014.’ Toch leeft hij nu nog vooral van zijn Wajong-uitkering. Dat heeft ook te maken met de leningen die hij nog moet aflossen; deze bleven staan nadat hij in 2008 zijn geluidsbedrijf afstootte. ‘Ik kan nog niet rondkomen van mijn huidige activiteit, maar mijn doel is om binnen nu en twee jaar mijn uitkering te halveren. Uiteindelijk wil ik graag volledig kunnen rondkomen van mijn eigen bedrijf.’

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

thuiswerken zzp
Werken in je favoriete café of op die andere fijne werkplek zit er gezien het coronavirus voorlopig niet in: de kans dat je thuis…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al…
Geld verdienen met je mooie bedrijf, dat doe je natuurlijk het liefst. Maar je kunt óók je bankrekening spekken door slimme keuzes te maken…
In 1981 kwam Cees Lansbergen met het idee om een hardloopwedstrijd te organiseren door de IJtunnel tussen Zaandam en Amsterdam. Het was niet de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.