ZZP Servicedesk

Een dag als persoonlijk begeleider in de zorg

Een dag als persoonlijk begeleider in de zorg

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Sabine Klykens begeleidt en verzorgt kinderen en jongvolwassen (0-18 jaar) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het verzorgen en opvoeden van kinderen met een beperking kan een zware taak zijn voor de ouders. Sabine helpt op werkdagen, moeilijke dagen of dagen waarop ouders weer even kunnen opladen. Speciaal voor ZZP Servicedesk schrijft ze over haar werkdag.
Sabine Klykens begeleidt kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking

Het is nog vroeg in de ochtend, 06:45 uur, en ik ga net zitten met een lekker bakje koffie. O, mijn telefoon. Iedere ochtend lees ik eerst mijn WhatsApp- en Facebookberichten en check ik mijn mailbox. Het is altijd handig te weten of er bijzonderheden zijn op het moment dat ik mijn dag start.

Een grote glimlach komt tevoorschijn
Ik zie dat ik een berichtje heb van de vader van het kindje waar ik vandaag werk. Ik merk dat mijn adem even stokt. Oei, zou er wat gebeurd zijn? Ik open het bericht en voel een grote glimlach tevoorschijn komen. Van binnen moet ik lachen…

Jij bent een kindje dat niet kan praten en hebt hulp nodig bij je communicatie. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat je goed de week door kunt komen en even kunt ontspannen. Je moet al zoveel in je kleine leventje. Je bent al druk bezig met wie jou vandaag komt helpen. Je bent dol op koffers en vooral op mijn koffer met inhoud. Zo klein als je bent, altijd blij en enthousiast. Ik sta op het pictobord, vandaag mag ik jou ondersteunen.  Dit heb je waarschijnlijk al gezien en bent enthousiast geraakt over wat er vandaag komt. Je gebaart mijn naam en werkt een heel riedeltje aan gebaren af: Sabine, massage, pop en koffer.

Koffer met inhoud
Jouw enthousiasme resulteert erin dat ik nu een berichtje krijg met het verzoek mijn koffer met inhoud mee te nemen. Hier zit een pedagogische handpop in en nog allerlei andere spullen die ik kan gebruiken om een gesprek aan te gaan. Nu stop ik jouw flesje massageolie en een bal erin. Geweldig dat het zo’n impact heeft. Toch vraag ik mijzelf soms af of het de koffer is of de inhoud waar je zo enthousiast van wordt. Ik app terug dat ik alles meeneem.

Snel de deur uit
Het is alweer 07:15 uur, dat wordt opschieten. Tijd: ik heb altijd het idee dat ik er genoeg van heb. Niet dus! Het kost mij regelmatig moeite om op tijd te vertrekken. En als ik dan op tijd vertrek is het altijd ‘waar had ik mijn sleutels gelaten?’, ‘waar is mijn waterfles?’ Vandaag is het even doorrijden dus. Gelukkig één minuut te laat, dat valt mee.

Gillen van enthousiasme
Ik parkeer voor jullie deur, pak de koffer uit de auto en verstop deze naast de deur. Altijd als ik je mag ondersteunen lacht er iets in mij. Het effect dat jij op mij hebt. Ik hoor je binnen roepen en zie je van achter de deur. Het eerste wat je doet is zoeken naar die koffer. Je spot deze ook direct en rent gillend van enthousiasme naar binnen. Je gebaart mijn naam en rent door het huis. Je bent zó blij!

Terwijl jij zo enthousiast bent, begroet ik je ouders en maak even een praatje. Daarna maken we samen de koffer open. Ik vraag in gebarentaal wat er in de koffer zit. Je weet het exact. We zitten even met de pop en dan is het tijd om aan te kleden, je spullen te pakken en te vertrekken. Ik leer je vandaag nog een gebaar: vakantie.

‘Mijn moeheid lijkt te verdwijnen door jouw energie’
Beiden hebben we bijna vakantie, dus vandaag is het tijd om wat extra’s te doen. We pakken de pictokaart met activiteiten en ik wijs naar de picto van het zand met de schep erin en naar een speeltuin. Ik vertel dat ik dat graag met jou wil doen. Je knikt direct dat je akkoord bent. Hop, aankleden en we gaan. Tijdens het aankleden probeer je nog een aantal keer weg te rennen. Ik haal je steeds weer terug. Ik ondersteun je op een verbale manier en laat het je eerst zelf proberen.

Ik pak de spullen in voor vandaag en daar gaan we. Zelf ben ik erg moe en kijk uit naar mijn vakantie. Ik zet je lievelingsmuziek op in de auto. Alleen door jouw enthousiasme en blijheid kan mijn dag niet meer stuk. Mijn moeheid lijkt te verdwijnen door je energie. Het wordt vandaag vast een mooie dag.

Van verkrampt naar ontspannen
Aangekomen bij mijn huis ren jij naar binnen. Je gaat op de bank zitten en gebaart dat je Peppa Pig wilt kijken. Ik ben geen voorstander van het feit dat kinderen tijdens mijn begeleiding naar een beeldscherm kijken, tenzij het educatief is of wanneer het even nodig is om zich af te sluiten van de wereld. Maar het is bijna vakantie, dus toe maar. We kijken samen een uurtje Peppa Pig en daarna zet ik de tv uit. Ik geef je een handmassage en zie heel je basishouding veranderen van verkrampt naar ontspannen. Geweldig wat zoiets kleins kan doen bij mensen.

Genieten in het zand
Dan is het alweer lunchtijd. We pakken de auto en rijden naar een pannenkoekenrestaurant. Ik trakteer want het is jouw dag vandaag! We delen ons eten, een pannenkoek en frieten, terwijl jij op en neer rent van de zandspeeltuin en weer terug. Wat fijn om je zo te zien genieten en hoe je het zand in duikt. Juist omdat ik weet hoe belangrijk zand is voor de prikkelverwerking. Rond 15:00 uur is het tijd om te vertrekken. Ik zet je in de auto en rij weg. Ik zie dat je in slaap valt. Het was een heerlijke dag en ik ben er zeker van dat je je hebt vermaakt.

Ik wil een bijdrage leveren aan een zo gezond en normaal mogelijke leefomgeving voor bijzondere, kwetsbare kinderen. Al is het maar een lach voor heel even”

Tot snel, bijzonder mensje
Ik parkeer voor de deur. Je wordt wakker en gebaart dat je een knuffel wilt. Vervolgens gebaar je ‘vakantie’. Ik weet dat je bedoelt dat je een knuffel wilt omdat je mij een tijdje niet ziet. Ik vraag nog om een bevestiging of dat echt zo is. Je knipt ja. Ik geef je een dikke knuffel. Samen bellen we aan. Ik ruim alle spullen op, draag de dag over en ga naar huis. Dag lieve mensen, een fijne vakantie. Tot snel, jij bijzonder mensje.

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!