ZZPSERVICEDESK

Een droombaan in televisieland of starten als zelfstandig coach?

Een droombaan in televisieland of starten als zelfstandig coach?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Hij heeft een baan in de televisiewereld waar velen van dromen. Maar niet lang meer. Ivor Beem (1978) is keihard bezig zíjn droom na te jagen: voor zichzelf beginnen als coach. 2015 is voor hem het jaar waarin hij afscheid neemt van de wereld van tv om zijn eigen bedrijf op te bouwen. Een enorme sprong in het diepe.
Ivor Beem vertelt over zijn keuze
Ivor werkte onder andere bij RTL Boulevard, De Wereld Draait Door en Hart van Nederland. Afgelopen zomer werd hij uitvoerend producent bij SkyhighTV, de productiemaatschappij achter programma’s als Over mijn lijk. Ivor: “Als uitvoerend producent ben je eindverantwoordelijk voor het televisieprogramma. Je bepaalt hoe het ingevuld wordt, welke mensen er in het team werken, waar het geld aan uit wordt gegeven, et cetera. Een prachtige baan. Maar het is een soort directeursfunctie waarin ik niet genoeg toekom aan het werken met mensen. Terwijl ik dat het allerliefst doe.”
 

Ultiem gevoel van geluk

Het duurde even voordat hij zijn droombaan ontdekte.  “Ik wist al wel vanaf het begin van mijn carrière dat ik het leuk vind om mensen te helpen als ze ergens op vastlopen. Maar dat zoiets coaching heet, daar was ik toen totaal niet mee bezig. Eind twintig begon ik me af te vragen of werken bij tv het wel was voor mij, zoals iedereen zijn leven wel eens heroverweegt. Door hierover te praten met vrienden en familie ontdekte ik pas dat het coaching was wat ik zo leuk vond om te doen. Ik ging toen naast mijn werk een coaching- en counselingopleiding volgen. De eerste keer dat ik iemand tijdens die opleiding coachte, bleek dat aan al mijn verwachtingen te voldoen. Het gaf werkelijk een ultiem gevoel van geluk.”

 

Niet verwonderlijk dus dat hij na zijn opleiding meteen begon met coachen. “Ik voerde een aantal gesprekken per maand, met mensen die ik via via had leren kennen. Maar in combinatie met mijn baan was dat erg pittig. Ik worstelde met de tijdsverdeling. Dat leidde uiteindelijk tot het besluit mijn baan als uitvoerend producent op te zeggen. Ik koos voor hetgeen wat ik het liefste doe en dat voelde als een enorme bevrijding. Ik ben mijn werkzaamheden bij SkyhighTV nu aan het afbouwen en werk er nog twee dagen per week.”
 

Wakker schrikken

Na een euforische week, kwam er wel een tweede gevoel bij de beslissing die Ivor had gemaakt. “Ik ben wel een aantal keer om vier uur ‘s nachts wakker geschrokken met de gedachte: ‘wat heb ik gedaan?!’. Op die momenten ging ik mezelf coachen: ‘waarom doe ik dit, waarom wil ik dit, klopt deze beslissing?’ En iedere keer kwam ik tot de conclusie dat het inderdaad 100 procent klopt.”
 
Nadat hij zijn besluit had genomen, wilde hij eigenlijk meteen de volgende dag van start. “Maar daar ben ik wel van teruggekomen. Ik ben een gedegen plan op gaan stellen, ben gesprekken gaan voeren met succesvolle coaches en ben me gaan inlezen in het starten van een bedrijf. Want er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen coachen. Dingen als je administratie opzetten en verzekeringen regelen bijvoorbeeld. Niet de leukste dingen. Maar toch geniet ik ervan, want ik doe het voor mezelf.”
 

Angst voor eenzaamheid

Een beetje angst voor de eenzaamheid die het zelfstandig ondernemerschap met zich mee kan brengen voelt Ivor wel. “Als je alleen maar één op één coachingsgesprekken doet, ga je diep met mensen op hun problemen in. Vervolgens loopt iemand de deur uit en moet je dat als coach verwerken, er een verslag van schrijven en dan staat de volgende alweer voor de deur. Dat is fantastisch, maar als dat het enige is dat je als coach doet, kan dat erg eenzaam zijn. Daarom richt ik me ook op businesscoaching. Ik help bedrijven individuele medewerkers en teams die vastzitten weer vooruit te krijgen. Ik weet hoe het is om voor een commercieel bedrijf te werken en ik geniet ervan om interactie te hebben met grote groepen.”
 
De komende maanden zijn erg belangrijk voor Ivor. “Ik ga me richten op het vinden van cliënten. Ik ga bedrijven aanschrijven en zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is om vanaf 1 september er vol voor te gaan. Dan doe ik wat ik het allerleukste vind. Dat is toch fantastisch?”
 
Wil je meer weten over Ivor en zijn bedrijf? Bekijk hier zijn profiel.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Legally SMART is een interactieve workshop waarbij je vanuit een juridisch perspectief naar jouw bedrijf gaat kijken….
In 1981 kwam Cees Lansbergen met het idee om een hardloopwedstrijd te organiseren door de IJtunnel tussen Zaandam en Amsterdam. Het was niet de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.