ZZP Servicedesk

Een hypotheek aanvragen als zzp’er: is dat echt zo moeilijk?

Een hypotheek aanvragen als zzp’er: is dat echt zo moeilijk?

Als zelfstandige een hypotheek krijgen; bijna onmogelijk als je de berichtgeving moet geloven. Hoewel het aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien, lijken de banken niet mee te groeien. Een vaste aanstelling blijft heilig in hypothekenland.

Twee zelfstandig ondernemers delen hun ervaringen
Onlangs nog liet Vereniging Eigen Huis onderzoek doen naar zzp’ers en hun hypotheken. De conclusie luidde: “Een zzp’er die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking.” Zo’n uitkomst doet menig (beginnend) zzp’er met een koopwens de moed in de schoenen zakken.
Maar waar lopen zzp’ers in de praktijk dan tegenaan? Zelfstandig animator Raimke Groothuizen en freelance journalist Sjors Rodenburg vertellen over hun ervaringen.

Rampzalig scenario

Voor Raimke verliep het aanvragen van een hypotheek volgens het rampzalige scenario waar veel zelfstandigen voor vrezen. “Op het moment dat mijn vriend en ik ons eerste gesprek hadden met een hypotheekadviseur, bleek dat ik als zelfstandige slechts zo’n 5.000 euro aan hypotheek zou kunnen krijgen. Dat terwijl het hartstikke goed gaat met mijn bedrijf en mijn jaaroverzicht er heel goed uitzag. Ik ben in 2010 gestart, kan er goed van leven en ben in 2013 zelfs Zzp’er van het Jaar geworden. Maar de hypotheekadviseur was heel duidelijk: ‘Als je een hypotheek wilt, moet je een contract hebben.’”

Jagen op een contract

Daarom moest Raimke noodgedwongen op een contract gaan jagen bij het Grafisch Lyceum in Utrecht, waar ze op dat moment op freelancebasis lesgaf. “Als freelancer verdiende ik drie tot vier keer meer dan wanneer ik daar in loondienst zou werken. Absurd dus eigenlijk dat de bank toch meer waarde hecht aan een contract. Na lang wachten kreeg ik het contract en konden we eindelijk een hypotheek krijgen.”

Ondernemerschap is een probleem

Althans, dat dacht ze. Want dit contract was nog niet genoeg voor de bank. “We hadden de inkomsten van mijn bedrijf niet laten meetellen bij de hypotheekaanvraag, maar toch moest ik bijna mijn hele zakelijke administratie inleveren. De bank zag het feit dat ik naast mijn baan ook ondernemer was als een probleem en bleef maar om stukken vragen.

Schijnzekerheid

Raimke vindt het onbegrijpelijk dat de bank zo veel waarde hecht aan een contract. “Terwijl ik dat contract een maand nadat de hypotheek rond was op had kunnen zeggen. Het is een schijnzekerheid. Daarnaast had mijn werkgever mij in theorie ieder moment kunnen ontslaan. Terwijl je als zzp’er voor een groot deel zelf in de hand hebt of je inkomsten binnenkrijgt.”
“Uiteindelijk hebben wij in november ons huis in Breda kunnen kopen. Terwijl we in februari al ons eerste gesprek hadden bij de hypotheekadviseur. Al die maanden hebben we in onzekerheid gezeten. Dat was niet de leukste periode uit mijn leven. Ik verhuis de komende 30 jaar niet meer!”

Vlekkeloze hypotheekaanvraag

Toch loopt niet iedere zzp’er met een koopwens tegen een muur op. De hypotheekaanvraag van freelance journalist Sjors Rodenburg verliep nagenoeg vlekkeloos. Sjors: “Wij hadden een hypotheekadviseur in de arm genomen die alleen hoger opgeleiden adviseert. Zij maken dus een voorselectie en dat geeft de banken een stukje zekerheid.”

Drie jaar zelfstandig

Zo hadden Sjors en zijn vriendin vrij snel een bank gevonden die de hypotheek wilde verstrekken. “Dat kwam doordat ik al meer dan drie jaar zelfstandig ondernemer was en groei kon laten zien. De bank was er helder in dat ik anders geen hypotheek had gekregen. Bovendien hielp het mee dat ik een flink bedrag op mijn spaarrekening had staan.”

Opmerkelijk

Toch gebeurde er iets opmerkelijks in Sjors’ traject. “Ik moest naast de jaarcijfers van 2011, 2012 en 2013 ook de halfjaarcijfers van 2014 al laten zien. En dat terwijl de maand juni nog niet om was. Deze moesten door mijn boekhouder geverifieerd zijn. Gelukkig kon hij dat binnen een dag voor me regelen en wonen we nu in een heel fijn huis in Amsterdam.”
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.