ZZP Servicedesk

Een mobielvriendelijke website, hoe belangrijk is dat?

Een mobielvriendelijke website, hoe belangrijk is dat?

Onlangs is het groot in het nieuws geweest. ‘Mobilegeddon’: het moment waarop Google besloten heeft websites die ook via een mobiel apparaat goed toegankelijk zijn, voorrang te geven in de zoekresultaten. Volgens mij voor het eerst in de geschiedenis dat Google een wijziging van hun algoritme vooraf heeft aangekondigd. Ik merkte bij veel mensen in mijn netwerk lichte paniek. Vooral bij de ondernemers met een gelimiteerde beurs, die net hun site helemaal af hadden. Wat zijn nu uiteindelijk de gevolgen geweest?

Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
Heel eerlijk? Volgens mij weinig tot niets. Veel grote bedrijven hadden al een ‘responsive’ website, oftewel een site die zich aan de maat van het venster waarop hij wordt geopend aanpast. Daarnaast hebben veel zzp- en mkb-ondernemers tegenwoordig een website die gemaakt is met Wordpress. Bijna alle templates van Wordpress zijn mobielvriendelijk. Ik had zelf een website in Tumbler en die was ook geschikt voor op mobiele apparaten. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik onlangs een nieuwe site heb gelanceerd en dat ik overgestapt ben op Wordpress, maar dat had niets met Mobilegeddon te maken.

Geen mobielvriendelijke site?

Wat zijn dan de gevolgen voor de mensen die geen mobielvriendelijke site hebben? In de praktijk blijkt dat weinig tot niets te zijn. Mits de content goed is. Google had het zelf ook al aangegeven:
“While the mobile-friendly change is important, we still use a variety of signals to rank search results. The intent of the search query is still a very strong signal — so even if a page with high quality content is not mobile-friendly, it could still rank high if it has great content for the query. “
Dus als je slechte content, maar wel een mobielvriendelijke site hebt, ben je misschien een of twee plekjes gestegen.

Gevolgen

Er zijn genoeg blogs te vinden van mensen die uitgebreid getest hebben wat de gevolgen zijn geweest en tot nu toe lijkt alles mee te vallen. Is het dan zinvol om je bezig te houden met een mobielvriendelijke website? In het kort: ja!

Mensen zijn lui

Stel dat iemand vanuit de twitterfeed op zijn mobiel op een link naar jouw blog klikt. Als hij vervolgens niets kan lezen, zal deze persoon niet snel nog een keer terugkomen. Mensen zijn over het algemeen lui, dus de kans is klein dat ze een laptop aan gaan zetten om alsnog jouw blog te lezen.

Desktopweergave

Nu is het zo dat je op jouw smartphone of tablet tegenwoordig ook kan kiezen voor een desktopweergave van een website. Oftewel, de site ziet er dan hetzelfde uit als op een computer of pc. Maar dat betekent ook meer dataverbruik wanneer je een mobiele bundel hebt en een langere laadtijd wanneer het een ‘zwaardere’ website betreft. Nu denk ik zelf dat dit over een tijdje geen probleem meer gaat zijn. Het mobiele wordt steeds sneller en de internetbundels steeds groter. De websites worden steeds ‘lichter’ en er komt op steeds meer plaatsen WiFi. Maar voor nu is het niet verkeerd om toch eens jezelf te verdiepen in hoe mobielvriendelijk jouw website is.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.