ZZP Servicedesk

Een nieuw laag btw-tarief van 9%: de gevolgen voor zzp’ers

Een nieuw laag btw-tarief van 9%: de gevolgen voor zzp’ers

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het kabinet verhoogt per 1 januari 2019 de lage btw van 6% naar 9%. Dit heeft gevolgen voor zzp’ers die producten of diensten leveren die vallen onder het lage btw-tarief. Er zijn nu al een aantal zaken die je kunt regelen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de wijziging.
Bereid je goed voor!

De btw-verhoging geldt slechts voor diensten en producten met 6% btw. Bepaalde diensten, zoals die van fietsenmakers of kappers vallen hieronder, maar ook producten zoals voedingsmiddelen, boeken of medicijnen. Lever je diensten of producten die belast zijn met het lage tarief? Dan zal je vanaf 1 januari 2019 9% in rekening moeten brengen, in plaats van de gebruikelijke 6%.

Offertes en facturen

Wanneer je nu een offerte stuurt, dan zal je in sommige gevallen al het nieuwe lage btw-tarief moeten vermelden. Dit hangt af van wanneer je de factuur stuurt en deze betaald gaat worden. Hieronder een aantal mogelijkheden:

 1. Je wordt betaald in 2019
  Je stuurt nu de offerte. Je gaat het werk doen en je factureert en wordt betaald in 2019. Je zet nu al 9% btw op de offerte en straks ook op de factuur.
   
 2. Je wordt betaald in 2018
  Je stuurt nu de offerte. Je gaat het werk doen in 2018 of 2019 en wordt betaald in 2018. Je zet nu 6% btw op de offerte en straks ook op de factuur.
   
 3. Je weet (nog) niet wanneer je betaald wordt.
  Je stuurt nu de offerte en gaat het werk doen in 2019. Weet je (nog) niet wanneer de klant gaat betalen? Zet dan 6% btw op de offerte en spreek met de klant af dat dit 9% wordt, wanneer hij pas in 2019 gaat betalen.
   

Prijsverhoging

Particuliere klanten betalen altijd inclusief btw. De verhoging van de btw zou je door kunnen berekenen in de verkoopprijs, zodat de brutowinst gelijk blijft. Ook kun je kiezen om de prijzen gelijk te houden; dit zou een concurrentievoordeel op kunnen leveren. Echter zal je brutowinst dan wel lager worden.

De verhoging van je verkoopprijs inclusief btw als gevolg van de btw-stijging zal voor zakelijke klanten om het even zijn. De meeste ondernemers kunnen namelijk de btw als voordruk in mindering brengen op de af te dragen btw. De netto verkoopprijs blijft voor hen gelijk.
 

Btw aangifte

In de btw aangifte van het eerste kwartaal van 2019 moet je rekeninghouden met 9% voor de lage btw.Het is van belang deze wijziging te verwerken in je administratie, kassasysteem of boekhoudprogramma, zodat je vanaf het eerste kwartaal van 2019 meteen alles netjes en kloppend op een rijtje hebt. 

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!