ZZPSERVICEDESK

‘Een onderneming draait om passie en niet om geld’

‘Een onderneming draait om passie en niet om geld’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je hoort en ziet de term ‘digital nomad’ steeds vaker voorbij komen. De vrijheid om als zelfstandige ondernemer overal ter wereld te werken kan een groot pluspunt zijn, maar kan ook valkuilen met zich meebrengen. Leena ter Beek van BADASS magazine, een online magazine over zelfliefde, valt sinds 2017 in de categorie digital nomad. Zij heeft vorig jaar de keuze gemaakt om samen met haar vriend te verhuizen naar het Indonesische eiland Bali. Vanaf dat moment is haar leven als zelfstandig ondernemer compleet veranderd.
Interview met Charlene ter Beek (Leena) | BADASS Magazine

Het vinden van een missie

Leena is van origine een freelance danseres, maar merkte langzamerhand dat zij zich niet meer helemaal thuis voelde in die branche. Ze wist dat ze meer in zich had en probeerde te achterhalen waar zij echt gelukkig van werd. Dit heeft voor een carrièreswitch gezorgd. Leena begon met schrijven over zelfliefde, omdat dit een passie van haar is. Ze merkte door de positieve reacties die ze kreeg dat zij niet de enige was die met bepaalde frustraties of problemen zat. “Ik dacht; hoe vet zou het zijn om meer in contact te komen met andere meiden en een community te starten?”. Ze wilde haar focus leggen op andere vrouwen en saamhorigheid creëren. Het voelde alsof ze haar levensmissie had gevonden. “Ik heb ervaren dat alleen doen niet altijd werkt, we hebben elkaar en een connectie nodig. Je moet eerst liefde voor jezelf hebben voor je liefde kan geven, daarom is het kernthema van BADASS Magazine zelfliefde”.

Nadelen van het vrije bestaan

Een carrièreswitch, of het overstappen van loondienst naar zelfstandige ondernemer, kan spannend zijn, daarnaast kan het ook risico’s met zich meebrengen. Toen Leena net begon als digital nomad kon ze zich slecht concentreren. Hier had ze veel moeite mee: “Je moet uitzoeken wat voor jou werkt. Ik was veel tijd kwijt aan het uitproberen van verschillende manieren van werken.” Bij Leena werkt de hitte en de infrastructuur haar ook wel eens tegen. Door de warmte kan je onrustig en afgeleid raken, maar gelukkig is er wel een strand om de hoek.

Toch maken de voordelen het aantrekkelijk  

Maar zo’n verandering brengt ook veel voordelen. Het zorgt voor een frisse, nieuwe start. Leena vindt het tijd- en plaatsonafhankelijk werken een eyeopener. Ze werkt elke dag ergens anders en vindt het een heerlijk gevoel dat ze zelfs letterlijk overal ter wereld haar werk kan doen. “Ik kan werken op de plek waar ik op dat moment behoefte aan heb, het strand, de stad, ik kan kiezen waar mijn humeur naar staat”.
 

Een ander groot voordeel is het zelf inplannen van de tijd. De een werkt effectiever in de ochtend, de ander in de avond. Er zijn geen collega’s waar je rekening mee moet houden of mee moet overleggen. Je kan doen waar jíj zin in hebt. Volgens Leena is de 9 tot 17 mentaliteit achterhaald. Iedereen heeft momenten op de dag dat er geen inspiratie is en er niks uitkomt. Op zulke momenten stapt zij even uit die ‘vibe’. “Als ik merk dat ik vastloop moet ik er even uit. Dan ga ik even naar het strand of ergens lunchen. Dan heb ik een helicopterview over de situatie en krijg ik het overzicht weer terug. Afstand nemen van de situatie kan je blik op zo’n moment veranderen. Zo krijg ik weer nieuwe inspiratie”.
 

Denk goed na over je beslissing

Wanneer je twijfelt of je de stap wel wilt nemen is het belangrijk om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Kijk goed naar jezelf en wat jij wilt. Zie in dat ieder voordeel ook zijn nadeel heeft en accepteer dat dit erbij hoort. Leena haar boodschap aan iedereen die nadenkt om ook een digital nomad te worden: “start alleen een onderneming als je iets gaat doen wat jou ook écht blij maakt. Je eerste beweegreden moet een passie zijn en niet het geld. Luister goed naar je eigen gevoel, weet wie je bent en waar je skills liggen. Stel jezelf de vraag waar jij gelukkig van wordt en hoe je dat kan toepassen in je onderneming en op anderen. Ga een gesprek aan met jezelf en de rest zal volgen”.
 

Wil je een eigen bedrijf opstarten en heb je hulp nodig? Bekijk wat ons lidmaatschap te bieden heeft.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Legally SMART is een interactieve workshop waarbij je vanuit een juridisch perspectief naar jouw bedrijf gaat kijken….
Er zijn zorgvragers die een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen van de overheid. Hiermee kunnen zij zelf de zorg en de zorgaanbieder ‘inkopen’. Bij een…
Het liefst sta je vandaag nog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er in de zorg. Maar ben je wel goed voorbereid? Meer…
De redacteuren van ZZP Servicedesk volgen verpleegkundige Inge, die op bezoek gaat bij haar cliënt Laurie. Laurie heeft de ziekte van Lyme. Ondanks het…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.