ZZP Servicedesk

Een website: kosten of investering?

Een website: kosten of investering?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wat is een goede investering en wanneer gooi je geld weg? Eelco Jacobs legt in zijn eerste blog voor ZZP Servicedesk het verschil uit tussen kosten maken en investeren.
Blog van Eelco Jacobs | WordPress- en emailmarketingexpert
“Waar je aandacht aan geeft, dat groeit.” Een wijze tekst die voor vrijwel alles geldt. Ik kom regelmatig ondernemers tegen die nog geen website voor hun bedrijf hebben. Hun gedachtegang: “Ik heb een website nodig om aan klanten te komen, maar ik ben pas gestart en heb nog niet zo veel geld om uit te geven.”

Vicieuze cirkel

Natuurlijk moet je als startende ondernemer je kosten in de gaten houden. Ik zou dan ook niet adviseren om meteen een grote auto van de zaak aan te schaffen. In het geval van een website is het volgens mij anders. Zonder site kom je in een vicieuze cirkel terecht: 1. zonder website geen klanten, 2. zonder klanten geen inkomsten, 3. zonder inkomsten geen geld voor een website, 4. ga terug naar 1.

Opstartkosten

Als ondernemer heb je altijd opstartkosten en wanneer je dan toch moet investeren in je bedrijf, dan is mijn advies om te investeren in iets dat je klanten (= geld) oplevert. Waar zoeken je klanten 99% van de gevallen?… trommelgeroffel… zoekmachines op internet, zoals Google! Ja, natuurlijk zijn er ook mensen die via-via bij je komen, maar dan nog is hun eerste vraag vaak: “Wat is het adres van je website?”

Gevonden worden

Al jaren geleden heeft Google de rol overgenomen van de oude vertrouwde Gouden Gids. Wil je gevonden worden door je (potentiële) klanten dan moet je dus een website hebben die aan de hedendaagse normen voldoet.
“Maar het is toch een kostbare investering?” Is dat zo?
Het ligt er natuurlijk maar net aan of je zelf aan de slag gaat met een systeem als WordPress, of dat je een bouwer inhuurt. Doe je het zelf, dan zijn je kosten misschien lager, maar ben je veel meer tijd kwijt. Laat je je site maken door een professionele bouwer, dan heb je de garantie dat het er goed uit komt te zien én dat je echt goed gevonden wordt in Google. Ondertussen kun je zelf bezig zijn met de kern van je onderneming.

Simpele rekensom

Hoe je het ook doet, je kunt zelf simpelweg uitrekenen hoe groot jouw investering nou eigenlijk is. Hoeveel diensten of producten moet je verkopen om de investering eruit te halen? Een simpele rekensom die iedereen voor zichzelf kan doen:
Kosten website gedeeld door jouw uurtarief = aantal uren dat je nieuwe klanten via je website moet hebben om de investering terug te verdienen. Afhankelijk van je uurtarief kun je met 1 nieuwe klant je investering dus al weer terug verdiend hebben! En ga daarna nog maar eens uitrekenen wat het je op jaarbasis kost als je iedere maand een klant misloopt, omdat hij jouw product of dienst niet online kan vinden.

Investering of kosten?

Kosten maken is geld uitgeven zonder dat je er geld mee terugverdiend. Denk aan parkeerkosten. Investeren is geld uitgeven aan iets waar je geld mee verdiend, zoals een goede website. Een andere manier om naar je uitgaven te kijken! Focus je op de inkomsten die je investering gaat op brengen, kijk niet alleen naar de kosten.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

In dit whitepaper gaan we dieper in op wat er komt kijken bij de reis die je als zzp’er aflegt. Boordevol informatie, waardevolle tips en lessen. 

Als zzp'er doelen stellen voor 2021
Voor veel zzp’ers kan 2020 niet snel genoeg voorbij zijn. De opkomst van het coronavirus maakte aan veel ambities abrupt een einde. De kans is groot dat ook jij op de overlevingsmodus moest overschakelen en veel van je doelen het daglicht niet gezien hebben. Het nieuwe jaar staat echter voor de deur en jouw onderneming staat nog steeds overeind. Neem daarom een moment om trots te zijn op die prestatie en duidelijke doelen te stellen voor 2021. Met deze tips maak jij van het nieuwe jaar een topjaar.
Kerstpakket
Als je ooit voor een baas gewerkt hebt, weet je waarschijnlijk hoe het voelt een kerstpakket te ontvangen. Nu je zzp’er bent, denk je wellicht dat je niets meer met kerstpakketten te maken hebt. Maar wat zou er gebeuren als je als zzp’er je opdrachtgevers verrast met een kerstgeschenk? Wij zetten tien tips en ideeën op een rij waarmee jij de relatie met je opdrachtgever deze kerst nog meer kunt versterken.
Onze zzp'er Tjaja Weis
Zzp’er Tjaja Weis is 39 jaar en heeft al meer dan 2 jaar haar eigen evenementenbureau, genaamd Weis Events. Tjaja organiseert onder andere personeelsfeesten, bedrijfsuitjes, babyshowers en is daarnaast ook weddingplanner. Allemaal festiviteiten die coronaproof moeten worden gemaakt, afgelast of uitgesteld worden. Hoe houdt zij haar hoofd boven water in deze tijd?
Zakelijke Iphone 12
Onlangs presenteerde Apple haar nieuwe smartphone: de iPhone 12. Het toestel wordt verkocht in vier modellen en kent diverse verbeteringen ten opzichte van de iPhone 11 uit 2019. Heb je als ondernemer een nieuw toestel nodig, of wil je medewerkers een telefoon aanbieden voor zakelijk gebruik? In dat geval kan de iPhone 12 het overwegen waard zijn.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.