ZZPSERVICEDESK

Eens ondernemer, altijd ondernemer

Eens ondernemer, altijd ondernemer

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Rico Echwald-Tijsen is een Nederlandse webbouwer in Denemarken. Zzp'er zijn is voor hem een bewuste keuze: hij wil niet meer anders. Echwald-Tijsen over ondernemen in Denemarken, werken met startups en zijn plannen voor de toekomst.
Nederlandse webbouwer is zzp’er in Denemarken

 “’Ben je hier voor werk of voor de liefde?’ Dat is altijd de eerste vraag,” vertelt Rico. Sinds 2012 is hij getrouwd met Liva Echwald-Tijsen: een Deense. Maar Rico woont en werkt als vanaf 2007 in Kopenhagen. “Voor mij was het werk, liefde kwam pas later. Maar behalve het relaxte leven in Kopenhagen, is dat wel de voornaamste reden dat ik waarschijnlijk nooit meer weg ga uit Denemarken.”

 
 

Afwisseling is belangrijk

Rico werkt voor diverse bedrijven als webbouwer. Hij ontwikkelt, stuurt bouwers aan, codeert en test. “Ik houd van afwisseling”, vertelt hij. De ondernemer werkt altijd aan meerdere projecten tegelijkertijd. “Dat is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste houd je een frisse blik door af te wisselen tussen opdrachten. Ten tweede is het goed voor de continuïteit van je werk. Ik heb weleens de fout gemaakt me een half jaar lang alleen maar te focussen op één opdracht van een startup. Ik zei nee tegen alle andere opdrachtgevers. Dat kun je niet te vaak doen: toen het grote project was afgelopen, vroegen ze mij niet meer.”
 
Inmiddels heeft Rico een goed netwerk opgebouwd. Zijn kantoor is gevestigd in een oud gebouw in het centrum van Kopenhagen, tussen allerlei reclamebureaus. Hij werkte vijf jaar geleden zelf nog bij zo’n bedrijf.
 

Eerste bedrijf

“In 1997 begon ik in Nederland bij een e-commerce startup”, vertelt Rico. “Daar heb ik zes jaar gewerkt en daarna nog bij wat andere beginnende bedrijven. Op een bepaald moment zeiden een collega en ik tegen elkaar: wij kunnen dit zelf beter. En toen begonnen we ons eigen internetbedrijf.”
De samenwerking duurde niet lang: zijn partner besloot toch weer in loondienst te gaan en Rico werkt sinds dat moment als zzp’er. Hij heeft leuke opdrachten, zoals meebouwen aan een muziekplatform.
 

Netwerken in Denemarken

“Ik was freelance bouwer. De grootste investeerder en het designbureau waren gevestigd in Denemarken, dus daar moest ik veel mee schakelen. Eerst via Skype, maar na een tijdje nodigde het Deense bureau me uit om bij hen te komen werken. Dat leek mij ook wel handig, en het was een leuk nieuw avontuur.”
 
Hij verhuisde naar Kopenhagen en werkte twee jaar bij het Deense bureau. In loondienst. “Ik ontmoette veel nieuwe mensen in mijn branche via het bedrijf. Dat was heel handig, want een netwerk opbouwen als Nederlander in Denemarken is best lastig. Iedereen spreekt in principe Engels, maar als je echt vrienden wilt maken of nieuwe zakelijke contacten wilt leggen, moet je gewoon goed Deens kunnen. Inmiddels kan ik het, maar het is geen makkelijke taal om te leren. Gelukkig mocht ik een cursus Deens volgen. Dat is geregeld door de Deense staat en de kosten werden vergoed door de gemeente Kopenhagen.”
 

Nooit meer in dienst

“Die mensen die ik de eerste twee jaar leerde kennen, daar heb ik nu nog steeds veel aan. In de reclamewereld kent iedereen elkaar en als je daar eenmaal tussen zit, dan komt het wel goed.”
 
Na twee jaar stopt hij bij het bedrijf om weer als zzp’er aan de slag te gaan. “Als je eens ondernemer bent geweest, wil je niet meer in dienst,” vertelt Rico. “Je hebt meer vrijheid, geen managementlagen. Je kunt zelf kiezen waneer, hoe en wat je doet. Ik kies mijn eigen projecten.”
Hij werkt het liefst samen met startups en doet daarnaast wat minder leuke opdrachten voor de afwisseling en het geld. “Startups zijn natuurlijk nog niet zo financieel stabiel.” De webbouwer investeert ook in diverse startende bedrijven in Denemarken. “Als een soort oudedagvoorziening. Ik hoop dat eentje groot wordt. Voor mijn eigen bedrijf wil ik geen mensen aannemen: de stap van één naar één erbij is heel hoog. Meer kosten, minder vrijheid. Ik blijf liever zelfstandig.”

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: is de inrichting van een kantoor aan huis aftrekbaar?
Als zzp’er kun je veel kosten besparen door kantoor aan huis te houden. Je rekent direct af met huur- en reiskosten. Maar kun je…
webshop producten naar het buitenland
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…
thuiswerken zzp
Werken in je favoriete café of op die andere fijne werkplek zit er gezien het coronavirus voorlopig niet in: de kans dat je thuis…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.