ZZP Servicedesk

Esther Jacobs: van filantroop tot motivational speaker | Interview deel 1

Esther Jacobs: van filantroop tot motivational speaker | Interview deel 1

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er zijn er altijd momenten waarop niet alles gaat zoals je wilt. En soms worstel je met lastige kwesties. Het verhaal van Esther Jacobs laat zien dat alles mogelijk is en dat ieder excuus uit de weg te ruimen is. Zij haalde met een zelfbedachte actie ruim 16 miljoen op voor goede doelen, deed mee aan Expeditie Robinson en is wereldburger, wat betekent dat zij nergens vast woont. Door alles wat de 44-jarige zzp’er heeft beleefd, verdient ze nu haar geld als motivational speaker. Een interview.
Het verhaal dat iedere zzp’er moet lezen

Goede doelen

“Van de bijzondere dingen die ik mee heb gemaakt, heb ik ontzettend veel geleerd. Bijvoorbeeld groot resultaat bereiken met weinig middelen. Ik heb een collecte-actie opgezet, Coins for Care. Door na de invoering van de euro alle overgebleven buitenlandse muntjes in te zamelen, heb ik ruim 16 miljoen opgehaald voor goede doelen. Ik wilde iets goeds doen voor de samenleving, ook al had ik geen enkele ervaring met fondsenwerving en geen kapitaal.
 
De grote fondsen zagen mij als een bedreiging omdat mijn manier van werken sneller en goedkoper was dan hun manier. Ze wilden niet dat daar vragen over gesteld zouden worden en dat zij hun werkwijze door mij aan zouden moeten passen. Nadat het geld eenmaal verdeeld was, wilden de goede doelen dan ook geen duidelijkheid geven over waar ze het geld aan hadden besteed. Dat was ontzettend frustrerend en teleurstellend.
 
De actie was een succes terwijl ik dus geen geld en ervaring had en de grote, bekende fondsen mij ontzettend tegenwerkten. Als je ergens echt voor gaat en alle excuses aan de kant schuift, kun je alles bereiken. Dat blijkt wel.”
 

Consumentenbond

“Ik kon er wel over in gaan zitten dat de goede doelen mij tegenwerkten, maar ik kon er ook iets aan doen. Daarom heb ik de Donateursvereniging opgezet, een soort consumentenbond voor mensen die aan goede doelen geven. In totaal heb ik me zeven jaar lang dag en nacht ingezet voor goede doelen. In die tijd verhuurde ik mezelf af en toe als consultant aan Capgemini om mijn hoofd financieel boven water te houden.
 
In de periode dat ik bezig was met de goede doelen, gaf ik veel lezingen in de avonduren. Dit deed ik gratis. Ik werd op een gegeven moment ook veel gevraagd door private banks. Toen besefte ik dat er iets niet klopte. Ik stond gratis lezingen te geven voor de rijke klanten van die banken terwijl ik overdag al fulltime belangeloos bezig was met de goede doelen. Daarom besloot ik mij in te schrijven bij een sprekersbureau en me te laten betalen voor lezingen. Ik realiseerde me op dat moment dat ik dat ook al veel eerder had kunnen doen en al jaren van mijn lezingen had kunnen leven.”
 
Benieuwd naar Esthers andere bijzondere ervaringen en wat jij daarvan kunt leren? Lees verder in deel 2 van dit interview.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst met daarop een bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is inkomensafhankelijk: als je meer verdient, moet je meer betalen. Hierdoor betaal je mee aan de kosten van de…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in 2021 per uur aan hun opdrachtgevers vragen voor hun…
starten in coronatijd
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit de talloze voorbeelden, die in economisch zwaar weer gestart zijn. Is…
Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.