Als zzp’er heb je vast al eens gekeken naar factoring. Je wacht namelijk niet graag op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Eigenlijk wil je helemaal niet wachten. Als je opdrachtgever dan ook nog eens te laat is met betalen, kan het naast stress ook voor liquiditeitsproblemen zorgen. In dat geval is factoring een goede oplossing om je debiteuren te laten financieren. Factoring zorgt ervoor dat je facturen binnen 24 uur worden uitbetaald en je dus meteen over het geld beschikt waar je recht op hebt.
Hoe werkt factoring voor zzp'ers?
Banken of factoringmaatschappijen kunnen jou als zzp’er een bepaalde kredietvorm leveren of een factuurbedrag voorschieten. Je creëert hierdoor financiële speelruimte voor jezelf. Vaak is het zo dat factoringmaatschappijen ook het debiteurenbeheer voor jou regelen.
Wat kost factoring?
De vergoeding die je aan factoringmaatschappijen betaald is meestal een percentage van je omzet of een percentage per factuur. Het factuurbedrag ontvang je binnen een aantal dagen op je rekening.
Wanneer is factoring interessant?
Voor jou als zzp’er is factoring voornamelijk interessant als:
– Je grote opdrachtgevers hebt met lange betaaltermijnen (30 dagen of langer);
– Je investeringen al betaald moet worden, voordat je geld binnenkrijgt van je opdrachtgevers;
– Je de relatie tussen jou en de opdrachtgever niet op het spel wilt zetten door wanbetaling en frustraties;
– Je een tijd geen opdrachten hebt gehad en afhankelijk bent van de inkomsten van vorige opdrachten;
– Je behoefte hebt aan een meer constante inkomstenstroom.
Biedt factoring dekking tegen faillissement van je opdrachtgever?
Factoring zorgt er niet alleen voor dat de cashflow als zzp’er verbetert; je kunt hiermee namelijk ook het risico afdekken voor het geval je opdrachtgever failliet gaat.