ZZP Servicedesk

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

factoring: zo krijg je jouw facturen sneller betaald

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er wacht je niet graag op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Eigenlijk wil je helemaal niet wachten. Als je opdrachtgever dan ook nog eens te laat is met betalen, kan het naast stress ook voor liquiditeitsproblemen zorgen. In dat geval is het een goede oplossing om je debiteuren te laten financieren. Factoring zorgt ervoor dat je facturen binnen 24 uur worden uitbetaald en je dus meteen over het geld beschikt waar je recht op hebt.

Hoe werkt factoring voor zzp'ers?

Banken of factoringmaatschappijen kunnen jou als zzp’er een bepaalde kredietvorm leveren of een factuurbedrag voorschieten. Je creëert hierdoor financiële speelruimte voor jezelf. Vaak is het zo dat factoringmaatschappijen ook het debiteurenbeheer voor jou regelen.

Wat kost factoring?

De vergoeding die je aan factoringmaatschappijen betaald is meestal een percentage van je omzet of een percentage per factuur.

Wanneer is factoring interessant?

Voor jou als zzp’er is factoring voornamelijk interessant als:
– Je grote opdrachtgevers hebt met lange betaaltermijnen (30 dagen of langer);
– Je investeringen al betaald moet worden, voordat je geld binnenkrijgt van je opdrachtgevers;
– Je de relatie tussen jou en de opdrachtgever niet op het spel wilt zetten door wanbetaling en frustraties;
– Je een tijd geen opdrachten hebt gehad en afhankelijk bent van de inkomsten van vorige opdrachten;
– Je behoefte hebt aan een meer constante inkomstenstroom.

In deze animatievideo van een Belgische bank wordt op een simpele manier uitgelegd hoe factoringmaatschappijen te werk gaan.

Biedt factoring dekking tegen faillissement van je opdrachtgever?

Factoring zorgt er niet alleen voor dat de cashflow als zzp’er verbetert; je kunt hiermee namelijk ook het risico afdekken voor het geval je opdrachtgever failliet gaat. Ondanks bijvoorbeeld het feit dat MC Slotervaart en de Flevolandse MC Ijsselmeerziekenhuizen recent failliet zijn verklaard, krijgen de zorg-zzp’ers die hun facturatie via PayFix hebben lopen, alsnog hun facturen betaald.

De nadelen van factoring

Naast de voordelen brengt factoring ook een paar nadelen met zich mee. Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rentepercentage hiervan ligt over het algemeen lager dan het percentage dat factormaatschappijen vragen aan commissie. Echter besteed je ook je debiteurenbeheer en kredietrisico uit aan deze maatschappij en heeft de maatschappij een adviserende functie. Hier betaal je voor. Daarnaast heeft factoring soms nog het imago dat het iets is voor ‘zwakke’ ondernemingen, maar dat beeld is heel snel aan het veranderen.

Factoringmaatschappijen in de praktijk

Als je een factuur bij jouw factoringmaatschappij ingediend hebt, omdat de opdrachtgever bijvoorbeeld niet altijd stipt op tijd betaalt, is het wel noodzakelijk dat er op een goede manier met de opdrachtgever wordt omgegaan. Als de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer voor je uit handen neemt, hoort de maatschappij zich niet als een incassobureau op te stellen. Overschrijding van de betalingstermijn zou er niet direct toe moeten lijden dat er een incassotraject in werking wordt gezet. Een factoringmaatschappij moet zich ervan bewust zijn dat jouw zakelijke relatie met je opdrachtgever het belangrijkste is en dus voorzichtig te werk moet gaan. Is een incassotraject onvermijdelijk, zorg dan dat je altijd overleg hebt met de factoringmaatschappij.

Op dit moment zijn er talloze factoringmaatschappijen en banken die zich specifiek richten op zzp’ers. Bekijk deze Google resultaten maar eens.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

Heb je als zzp’er een bedrijfsauto en wil je met deze auto op vakantie? Hoe zit het dan met de kosten die je tijdens…
Voordelen en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen…
Voordelen van boekhouding samen doen
Denk jij ook vaak: dat doe ik wel even zelf? Maar puntje bij paaltje komt het er niet van. De administratie is iets wat…
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.