ZZP Servicedesk

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

factoring: zo krijg je jouw facturen sneller betaald

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er heb je vast al eens gekeken naar factoring. Je wacht namelijk niet graag op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Eigenlijk wil je helemaal niet wachten. Als je opdrachtgever dan ook nog eens te laat is met betalen, kan het naast stress ook voor liquiditeitsproblemen zorgen. In dat geval is factoring een goede oplossing om je debiteuren te laten financieren. Factoring zorgt ervoor dat je facturen binnen 24 uur worden uitbetaald en je dus meteen over het geld beschikt waar je recht op hebt.

Hoe werkt factoring voor zzp'ers?

Banken of factoringmaatschappijen kunnen jou als zzp’er een bepaalde kredietvorm leveren of een factuurbedrag voorschieten. Je creëert hierdoor financiële speelruimte voor jezelf. Vaak is het zo dat factoringmaatschappijen ook het debiteurenbeheer voor jou regelen.

Wat kost factoring?

De vergoeding die je aan factoringmaatschappijen betaald is meestal een percentage van je omzet of een percentage per factuur. Bij factoringmaatschappij Voldaan betaal je een vast percentage van 4, 5 of 6% van je factuur. Dit is afhankelijk van de betalingstermijn die je hanteert: 30, 60 of 90 dagen. Bij alle drie de opties ontvang je het factuurbedrag binnen 24 uur op je rekening. Een groot voordeel voor zzp’ers: bij deze partij kun je al B2B facturen vanaf €100,- insturen.

Wanneer is factoring interessant?

Voor jou als zzp’er is factoring voornamelijk interessant als:
– Je grote opdrachtgevers hebt met lange betaaltermijnen (30 dagen of langer);
– Je investeringen al betaald moet worden, voordat je geld binnenkrijgt van je opdrachtgevers;
– Je de relatie tussen jou en de opdrachtgever niet op het spel wilt zetten door wanbetaling en frustraties;
– Je een tijd geen opdrachten hebt gehad en afhankelijk bent van de inkomsten van vorige opdrachten;
– Je behoefte hebt aan een meer constante inkomstenstroom.

Biedt factoring dekking tegen faillissement van je opdrachtgever?

Factoring zorgt er niet alleen voor dat de cashflow als zzp’er verbetert; je kunt hiermee namelijk ook het risico afdekken voor het geval je opdrachtgever failliet gaat.

De nadelen van factoring

Naast de voordelen brengt factoring ook een paar nadelen met zich mee. Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rentepercentage hiervan ligt over het algemeen lager dan het percentage dat factormaatschappijen vragen aan commissie. Echter besteed je ook je debiteurenbeheer en kredietrisico uit aan deze maatschappij en heeft de maatschappij een adviserende functie. Hier betaal je voor. Daarnaast heeft factoring soms nog het imago dat het iets is voor ‘zwakke’ ondernemingen, maar dat beeld is heel snel aan het veranderen.

Factoringmaatschappijen in de praktijk

Als je een factuur bij jouw factoringmaatschappij ingediend hebt, omdat de opdrachtgever bijvoorbeeld niet altijd stipt op tijd betaalt, is het wel noodzakelijk dat er op een goede manier met de opdrachtgever wordt omgegaan. Als de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer voor je uit handen neemt, hoort de maatschappij zich niet als een incassobureau op te stellen. Overschrijding van de betalingstermijn zou er niet direct toe moeten lijden dat er een incassotraject in werking wordt gezet. Een factoringmaatschappij moet zich ervan bewust zijn dat jouw zakelijke relatie met je opdrachtgever het belangrijkste is en dus voorzichtig te werk moet gaan. Is een incassotraject onvermijdelijk, zorg dan dat je altijd overleg hebt met de factoringmaatschappij.

Op dit moment zijn er talloze factoringmaatschappijen en banken die zich specifiek richten op zzp’ers. Een goed voorbeeld is Voldaan. Meer informatie over deze factoringmaatschappij vind je hier.

Dit artikel is in samenwerking met Voldaan geschreven. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Dit zijn voor- en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.
online boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers
Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker.
Betaal minder inkomstenbelasting
Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak of VOF? Dan weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet afdragen. Om het je dit jaar iets makkelijker te maken, geven we je hierbij een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is oktober, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het derde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 oktober 2020. Een aantal tips.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.