ZZPSERVICEDESK

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

factoring voor zzp'ers hoe werkt het

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er wacht je niet graag op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Eigenlijk wil je helemaal niet wachten. Als je opdrachtgever dan ook nog eens te laat is met betalen, kan het naast lichtelijke stress ook voor liquiditeitsproblemen zorgen. In dat geval is het een goede oplossing om je debiteuren te laten financieren. Factoring zorgt ervoor dat je facturen direct worden uitbetaald en je dus meteen over geld beschikt waar je recht op hebt. Zo kun jij je als zzp’er weer bezig houden met zaken die wél leuk zijn. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Factoring voor de zzp’er

Banken of factoringmaatschappijen kunnen jou als zzp’er een bepaalde kredietvorm leveren of zij schieten een factuurbedrag voor. Je creëert hierdoor financiële speelruimte. Vaak is het zo dat factoringmaatschappijen ook het debiteurenbeheer voor jou regelt.

De vergoeding die je de factor voor de dienst betaald is een percentage van je omzet of een percentage per factuur. Voor jou als zzp’er is factoring voornamelijk interessant als:

– Je grote opdrachtgevers hebt met lange betaaltermijnen (30 dagen of langer);
– Je investeringen al betaald moet worden, voordat je geld binnenkrijgt van je opdrachtgevers;
– Je de relatie tussen jou en de opdrachtgever niet op het spel wilt zetten door wanbetaling en frustraties;
– Je een tijd geen opdrachten hebt gehad en afhankelijk bent van de inkomsten van vorige opdrachten;
– Je behoefte hebt aan een meer constante inkomstenstroom;

Dekking tegen faillissement opdrachtgever

Factoring zorgt er niet alleen voor dat je cashflow als zzp’er verbetert; je kunt hiermee namelijk ook het risico afdekken voor het geval je opdrachtgever failliet gaat. Ondanks bijvoorbeeld het feit dat MC Slotervaart en de Flevolandse MC Ijsselmeerziekenhuizen recent failliet zijn verklaard, krijgen de zorg-zzp’ers die hun facturatie via PayFix hebben lopen, alsnog hun facturen betaald.

Relatie met opdrachtgever behouden

Als je een factuur bij jouw factoringmaatschappij ingediend hebt, omdat de opdrachtgever bijvoorbeeld niet altijd stipt op tijd betaalt, is het wel noodzakelijk dat er op een goede manier met de opdrachtgever wordt omgegaan. Als de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer voor je uit handen neemt, hoort de maatschappij zich niet als een incassobureau op te stellen. Overschrijding van de betalingstermijn zou er niet direct toe moeten lijden dat er een incassotraject in werking wordt gezet. Een factoringmaatschappij moet zich er van bewust zijn dat jouw zakelijke relatie met je opdrachtgever op nummer 1 staat en dus voorzichtig te werk moet gaan. Is een incassotraject onvermijdelijk, zorg dan dat je altijd overleg hebt met de factoringmaatschappij.

Nadelen factoring

Naast de voordelen brengt factoring ook een paar nadelen met zich mee. Wanneer je bijvoorbeeld ook een bankkrediet kunt aanvragen, kan het zijn dat dit voordeliger is. Het rentepercentage hiervan ligt over het algemeen lager dan het percentage dat factormaatschappijen vragen aan commissie. Echter besteed je ook je debiteurenbeheer en kredietrisico uit aan deze maatschappij en heeft de maatschappij een adviserende functie. Hier betaal je voor. Daarnaast heeft factoring soms nog het imago dat het iets is voor ‘zwakke’ ondernemingen, maar dat beeld is heel snel aan het veranderen.

Op dit moment zijn er een aantal factoringmaatschappijen en banken die zich voornamelijk richten op zzp’ers.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…
Helpt jouw partner binnen de onderneming?
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je…
welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers
Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst,…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.